Herken jij jezelf in het verhaal van Willem? Willem heeft moeite met netwerken.
Jarenlang heeft hij als adviseur en interim manager gewerkt. Op dit moment is hij op zoek naar een nieuwe opdracht. Ook heeft hij wel interesse in een vaste baan. Het lijkt hem prettig voor langere tijd aan een organisatie verbonden te zijn. Eigenlijk is hij het een beetje zat iedere keer nadat een opdracht is afgelopen weer op zoek naar nieuw werk te moeten gaan.
Willem heeft het een dipje. Want hij is actief aan het netwerken en dat valt hem nogal tegen. Zijn warme netwerk is in de afgelopen jaren opgedroogd. Hij is dus nieuwe contacten aan het leggen. Hij zucht eens diep en dan komt het hoge woord eruit. “Dat netwerken is echt niet makkelijk als je jezelf moet verkopen! Ik ben best goed in sales maar dit soort gesprekken vind ik heel lastig! Ik heb geen zin om eindeloos in het hele land met Jan en alleman kopjes koffie te gaan drinken. Ik wil het een beetje gestructureerd aanpakken. Hoe doe ik dat?”
1) Vind je het leuk om business meetings te bezoeken?
Uiteraard is Willem niet de enige die hier moeite mee heeft. Veel zelfstandige professionals hebben een broertje dood aan netwerken. Laatst sprak ik met Juliette die eerlijk aangaf dat ze het beu was om ’s avonds rond te hangen op business meetings met andere zzp’ers. “Ik ben zelfs een poosje lid geweest van zo’n wekelijkse ontbijtclub terwijl ik eigenlijk helemaal geen ochtendmens ben. De regel is dat je anderen moet aanbevelen in jouw netwerk. En zij kijken dan voor jou in hun eigen netwerk rond. Ik ben daar niet zo’n fan van eerlijk gezegd. Ik ken die mensen nog nauwelijks. Ik heb ze niet aan het werk gezien dus ik weet helemaal niet of ze goed werk leveren. Ik zet mijn netwerk liever in voor mensen waar ik volledig achter kan staan.”
Zaken doen met elkaar gaat in de basis om vertrouwen en gunnen. Dat moet je opbouwen en bereik je niet met vluchtige gesprekken. Bezoek je wel op de juiste bijeenkomsten? Maak de keuze uit één of enkele netwerken en bezoek die trouw. Zo leer je in de loop der tijd iedereen kennen.
Bedenk ook of je zinvol bezig bent als je eindeloos veel netwerkborrels afstruint. Zelf vind ik het op zich heel gezellig andere ondernemers te ontmoeten. Maar ik heb ook een druk sociaal leven en ik ga graag effectief om met mijn tijd. Liever plan ik een leuke avond met een goede vriendin dan rond te hangen op een business club.
Heb je wel eens overwogen om online te netwerken via slimme marketing? Benut de mogelijkheden van social media; reageer op berichten, toon oprecht interesse. Doe eens iets onverwachts. Via social media kun je veel kansen creëren en klanten naar je toe trekken.
Kansen creëren via social media
Als je je verdiept in marketing via internet, kun je een systeem opzetten waarmee je een voortdurende stroom van klanten en opdrachten genereert. Als je zorgt dat je online zichtbaar bent met het juiste verhaal kun je ook online met veel mensen een band opbouwen.
De ‘know-like-trust factor’ is een bekend begrip in de marketing wereld. In het kort komt het er op neer dat voordat klanten iets bij je kopen, ze je eerst moeten kennen (knowfactor) en van je bestaan af moeten weten. Vervolgens moeten ze je ook gaan waarderen en aardig vinden (likefactor). Je zit dan al dicht tegen de zogenaamde gunfactor aan, waardoor ze jou ook business gaan gunnen. Maar voordat klanten tot de koop overgaan, moeten ze je ook vertrouwen (trustfactor). Als je de trustfactor hebt opgebouwd, komen klanten naar je toe omdat ze jou zien als de persoon die hen kan helpen.
Deze manier van marketing leer ik aan mijn klanten en zelf heb ik mijn hele bedrijf opgebouwd via slimme internetmarketing.
2) Wat wil je bereiken met het netwerkgesprek?
De meeste zzp’ers houden netwerkgesprekken omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe opdracht. Je wilt in het netwerkgesprek eigenlijk vooral weten of jouw gesprekspartner wellicht op de hoogte is van vacatures binnen het bedrijf of zijn netwerk.
Dat soort gesprekken vinden veel mensen behoorlijk lastig. Want vragen om een opdracht voelt voor hen als ‘not done.’ Je blijft dus vaak een beetje om de hete brij heen draaien. Het voelt als bedelen. Dat is één van de dingen die je heel goed op kunt lossen door met je personal branding aan de slag te gaan. Want als jij je bewust bent van jouw toegevoegde waarde, als jij echt de waarde inziet van wat jij te bieden hebt, dan heb jij geen schroom meer. Overigens blijft het dan nog wel zaak om op de juiste manier te vragen of de ander met jou mee wil denken. In een artikel over netwerken kwam ik hiervan de volgende voorbeelden tegen:
Slecht voorbeeld: ‘Ik zoek een baan’
Goed voorbeeld: ‘Ik zoek een startersfunctie als junior webdesigner, het liefste bij een klein bedrijf zoals X of Y. Ken jij mensen bij zulke bedrijven?’
Slecht voorbeeld: ‘Kun je mij helpen met mijn carrière als schrijver?’
Goed voorbeeld: ‘Ken jij literair agenten die op zoek zijn naar jeugdfictie?’
Wederkerigheid in het gesprek
Zie een netwerkgesprek niet als eenrichtingsverkeer. Vraag je af wat jij voor de ander kunt betekenen. Misschien heb jij interessante actuele informatie die voor hem van belang kan zijn. Heb je een goed artikel of boek gelezen dat je hem kunt aanbevelen? Ken je iemand met wie je hem in contact kunt brengen? Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. En daarnaast kun je hem aan het einde van het gesprek ook gewoon vragen of er nog iets is wat jij voor hem ergens mee kunt helpen. Dan hoor je het vanzelf.
3) Laat je te weinig van jezelf zien?
Willem vertelt: ‘Ik heb leuke gesprekken gevoerd maar eigenlijk heb ik niet genoeg van mezelf laten zien. ik doe ook maar wat in zo’n gesprek. Ik kan heel goed luisteren dus mensen vinden het altijd leuk om met mij te praten. Alleen vraag ik me serieus af of ik op deze manier verder kom met die gesprekken. Ik heb het gevoel dat ik het niet goed aanpak en dat ik het beter zou kunnen voorbereiden.’”
Zorg voor een goede voorbereiding
Ik stel Willem voor om een basisscript te maken om wat structuur te geven aan het gesprek. Want ook een netwerkgesprek in deze context is feitelijk ook een verkoopgesprek. En zowel bij een verkoopgesprek als bij een netwerkgesprek wil je zelf graag de regie behouden. Je wilt bij je gesprekspartner niet je hele CV oplepelen maar tussen de regels natuurlijk wel graag laten zien wat je in huis hebt. Je script geeft je gesprek structuur en je weet hoe je op zaken in kunt spelen. Welke zaken kun je in het script verwerken:
- Zorg ervoor dat je een prikkelende elevator pitch hebt voorbereid die jouw enthousiasme weerspiegelt.
- Werkt jouw gesprekspartner werkt in een branche waar jij graag een opdracht zou willen doen? Dan is het handig om een aantal vragen voor te bereiden waarmee je blijk geeft van kennis van de thema’s en problemen die er spelen.
- Als je vervolgens in kunt haken met wat voorbeelden van hoe jij een dergelijk probleem succesvol hebt aangepakt, komt dat sterk over. Zorg dat je een aantal voorbeelden paraat hebt. Leer hoe je deze voorbeelden op een pakkende manier kunt presenteren. Geen eindeloze verhalen en breedsprakigheid. Geen vage zaken. Storytelling in een notendop is hierbij een goede insteek.
- Uiteraard sluiten je voorbeelden aan op hetgeen aan de orde is gekomen en maak je niet de fout om ze op een niet passend moment opeens uit je hoed te toveren. Als headhunter heb ik honderden sollicitatiegesprekken bijgewoond waarin kandidaten zich presenteerden aan de opdrachtgever. Sommige mensen waren zo vol van hun verhaal dat ze niet luisterden maar vooral zaten te ‘zenden’. Het moge duidelijk zijn dat deze kandidaten over het algemeen de eindstreep niet haalden in de procedure.
- Bedenk ook open vragen waaruit blijkt dat je oprecht geïnteresseerd bent.
- Denk actief mee en geef blijk van visie ten aanzien van mogelijke oplossingsrichtingen. Bijvoorbeeld als je geen voorbeelden uit je eigen bagage paraat hebt ten aanzien van de zaken die aan de orde komen.
Een directeur die afkomstig was uit de offshore en graag in de zorg wilde werken heeft dat heel goed gedaan. Hij heeft zich helemaal ingelezen in de sector en diverse verkennende netwerkgesprekken gevoerd. Hierdoor kreeg hij een steeds scherper van wat er speelde. Uiteindelijk had hij een gesprek bij een groot ziekenhuis. Hier kwam hij zeer ter zake kundig over en gaf blijk van veel kennis van de sector. Hij kreeg een mooie bestuursfunctie aangeboden die hij met graagte accepteerde.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een aansprekend merkverhaal en wil je slimme marketing en netwerktechnieken leren om vanuit een sterk merk een succesvol bedrijf neer te zetten? Neem dan contact met mij op.
Je kunt mij bereiken via saskia@depersonalbrandingcoach.nl of op tel.nr. 06 – 30 623 555