Heb jij ook voor jezelf de balans opgemaakt in de afgelopen zomervakantie? En zie je tot je schrik dat het jaar alweer een heel eind gevorderd is, maar dat je je plannen en voornemens niet uit de verf zijn gekomen? En dat je bovendien (hard) toe bent aan nieuwe opdrachten? Je bent niet de enige met dat probleem.
Iedere interim-manager weet dat opdrachten vaak niet naadloos op elkaar aansluiten. Het kan soms wel even duren voor een nieuwe klus zich aandient. Daarom neem je wel eens opdrachten aan die je eigenlijk niet zou willen doen want je bent bang te lang zonder werk te zitten. En dan komt vervolgens een veel mooiere klus voorbij, en ook nog in de buurt…
Om in beeld te zijn voor interessante opdrachten, moet je in staat zijn om jezelf te laten zien en duidelijk kunnen aangeven wat jouw toegevoegde waarde is. Je zult zichtbaar moeten zijn zodat opdrachtgevers jouw expertise herkennen en aan jou denken op het moment dat een opdracht speelt.
Voor veel mensen is echter niets zo lastig als “jezelf verkopen”. Regelmatig zit ik met interim-managers aan tafel die haast wanhopig gaan kijken als het gesprek over personal branding gaat. Zij hebben geen idee waarin zij zich echt onderscheiden en vinden die dingen waarin ze goed zijn maar heel gewoon. Anderen hebben een heel brede ervaring opgedaan en veel kwaliteiten in huis. Deze rijkdom aan talenten en expertise maakt het voor hen moeilijk om een focus aan te brengen, waarmee zij herkenbaar worden voor de markt. Toch wordt het steeds belangrijker je serieus te verdiepen in je persoonlijke profilering.
Hieronder geef ik je 5 tips om je jezelf op de kaart te zetten
1) Zelfreflectie; jouw specifieke kwaliteiten en expertise
Voor niemand is personal branding belangrijker dan juist voor de interim-manager of zelfstandig professional. Daarom is het van cruciaal belang goed over te brengen wat jij als persoon te bieden hebt. De hoogste tijd dus om je serieus te verdiepen in je “branding”: jouw unieke mix van persoonlijke waarden, passies, talenten, eigenaardigheden, kennis en ervaring. Vragen die jou hierbij helpen:
- Wat geeft mij energie?
- In wat voor omgeving wil ik werken?
- Waar sta ik voor als professional?
- Welke expertise heb ik in huis en welke kennis wil ik inzetten voor mijn klanten?
- Welke gedragseigenschappen maken mij succesvol?
2) Aansprekend verhaal
Wanneer je helder in beeld hebt wat jouw kwaliteiten zijn, vertaal je dit in in een wervend verhaal en een duidelijke positionering. Om te beginnen moet uiteraard je CV helemaal tiptop zijn en ook je linkedIn-profiel moet compleet zijn en duidelijk weergeven wat jij potentiele opdrachtgevers te bieden hebt.
3) Jouw toegevoegde waarde voor de doelgroep waar je voor wilt werken
Uiteraard heb je niet alleen een helder verhaal ten aanzien van jouw expertise en vaardigheden maar heb je ook in beeld voor welke klant jij echt iets kunt betekenen. Aan welke expertise heeft jouw klant behoefte? Willen ze van jou een afgekaderd advies, zoeken ze een managementcoach of willen ze iemand die de oplossing implementeert of een project voor hen begeleidt? Welke problemen spelen er bij jouw klanten en in de markt waarin zij opereren waar jij een oplossing voor kunt bieden?
4) Communicatie; inzetten van de juiste middelen
Wanneer je jouw doelgroep helder in kaart hebt gebracht, kun je beginnen je vakkennis, ervaringen en deskundigheid te delen. Zodra jij weet waar jouw doelgroep zich bevindt en je weet hoe je deze doelgroep kunt bereiken, kun jij de juiste communicatiemiddelen gaan inzetten. Social media is daarbij een mogelijkheid die je niet over het hoofd moet zien. Maak in je communicatie ook duidelijke keuze omtrent dat wat je wel en niet wilt zijn, en wat je aan wilt bieden. Veel interim-managers maken de fout zichzelf te positioneren met een te algemeen profiel en/of willen alles zijn voor iedereen. Daarmee lukt het je nooit helder te maken wat jou anders maakt dan andere aanbieders, zodat klanten bij bepaalde behoeften of wensen meteen aan jou denken. Positioneren betekent dus dat je je onderscheidt ten opzichte van andere aanbieders.
5) Begin op tijd aan je personal branding
Uit een recent onderzoek waaraan 800 interim-managers hebben meegedaan blijkt dat:
- De helft van alle IM-ers van 55 jaar en ouder momenteel al langere tijd zonder opdracht zit.
- 63% van alle interim-managers een inkomensachteruitgang ervaart.
- 45% van de interim-managers die korter dan twee jaar voor zich zelf werken, overweegt weer een vast dienstverband aan te gaan.
Ook ik spreek regelmatig interim-managers die al lange tijd zonder opdracht zitten en waarbij de bodem van de spaarpot in zicht begint te raken. Personal branding is helaas geen wondermiddel waarmee je in één klap bij de hele wereld als expert bekend bent waarna de telefoon roodgloeiend staat. Iemand waarbij ik een seminar volgde, vergeleek het wel met “vliegwielmarketing”. Het kost even om het vliegwiel op gang te brengen maar daarna kom je in een situatie waarbij je bekend bent geworden bij je doelgroep en men jou belt voor opdrachten die aansluiten op jouw expertise en kwaliteiten. Je zult dan mensen en bedrijven op natuurlijke wijze aantrekken, simpelweg omdat je eerlijk, jezelf en “echt” bent.” Kortom; met een krachtige identiteit trek je klanten aan.
Met de juiste Personal Branding word jij zo uniek, opvallend en aantrekkelijk voor je doelgroep dat jij als expert in jouw vakgebied jouw ideale klanten gaat aantrekken.
- Wil jij met meer gemak nieuwe opdrachten verwerven, maar heb je er een hekel aan jezelf te moeten “verkopen”?
- Wil jj je beter onderscheiden van je collega-interim-managers in de markt, maar weet je nog niet goed hoe je dat moet aanpakken?
- Zou je wel eens een bondig verhaal willen lezen over waar Personal Branding nou eigenlijk om draait en wat het jou zou kunnen opleveren?
Dan is het Gratis e-Book “ Hoe word je een Personal Brand” juist iets voor jou. Vraag dit gratis e-Book meteen aan! Vul rechts je voornaam en je e-mailadres in, en je krijgt het het e-Book direct in je mailbox. Zodat je er vandaag nog je voordeel mee kunt doen. Je ontvangt dan bovendien elke week tips over personal branding, die je helpen jezelf nog beter te profileren.