Saskia Postma

Saskia Postma

Weten ze wel hoe goed je bent?

17 februari 2012

De gemiddelde interim-manager of freelancer lijkt behoorlijk terughoudend te zijn in het uitdragen van zijn talenten. Voor een deel is dat terug te voeren op de valse bescheidenheid die in Nederland gebruikelijk lijkt te zijn. Onlangs nog sprak iemand weifelend tegen mij: “Dat geloven ze toch nooit dat ik dat allemaal heb gedaan en dat ik dat allemaal kan?”

Om echter in beeld te zijn voor interessante opdrachten, moet je in staat zijn om jezelf te laten zien en duidelijk kunnen aangeven wat jouw toegevoegde waarde is. En daarin mogen we gerust wat meer zelfbewust zijn. Je zult zichtbaar moeten zijn zodat opdrachtgevers jouw expertise herkennen en aan jou denken op het moment dat een opdracht speelt. En je zult niet alleen zichtbaar moeten zijn, maar ook overtuigend.

Goede referenties kunnen jouw positionering op overtuigende wijze ondersteunen

Als je anderen iets laat vertellen over jouw aanpak en de resultaten die jij weet te bereiken, hoef je jezelf niet op de borst te kloppen. Maar bovendien wekt het vertrouwen om te kunnen lezen wat anderen over jou schrijven; dat je goed werk hebt geleverd of dat je een prettig persoon bent om mee samen te werken. Een goede aanbeveling, of liefst meerdere aanbevelingen, maken soms net dat verschil waardoor je voor een eerste gesprek wordt uitgenodigd. Want wees er maar zeker van dat die referenties echt gelezen worden!

Onderscheidend vermogen

Toen ik laatst op zoek was naar een geschikte interim-manager voor een leuke opdracht op niveau voor langere tijd, kreeg ik een storm aan reacties over mij heen. Bij Van de Groep & Olsthoorn, waar ik aan verbonden ben, kennen we veel van onze interim-managers persoonlijk. Maar je kunt niet altijd terug vallen op dezelfde vertrouwde managers, want het komt regelmatig voor dat juist die managers waarvan je weet dat ze de klus goed kunnen klaren op dat moment niet beschikbaar zijn. Dus ga je dan tussen de aangeboden CV’s op zoek naar de kandidaten die goede aanknopingspunten bieden op het gevraagde. Dat is niet altijd even gemakkelijk als er veel enthousiaste gegadigden zijn. En vaak staat het bureau bovendien onder tijdsdruk om snel te leveren.

Hoe komt jouw CV boven drijven tussen al die CV’s van potentieel geschikte kandidaten?

Stel je eens voor dat ik voor die opdracht ongeveer twintig CV’s heb van kandidaten die qua ervaring goed lijken aan te sluiten. Ik heb geen tijd om met twintig kandidaten in gesprek te gaan want mijn agenda is goed gevuld. Ik zal er dus naar streven om met maximaal zes kandidaten in gesprek te gaan die mij op het eerste gezicht het meeste aanspreken. Deze kandidaten nodig ik uit voor een eerste persoonlijke kennismaking nadat ik telefonisch contact met hen heb gezocht. De overige kandidaten houd ik in eerste instantie even reserve.

Waar let een selecteur op?

Om te beginnen zoek ik in het CV naar aansluitende werkervaring. Ik analyseer de CV’s op ervaring en opdrachten die goed aansluiten op datgene wat gevraagd wordt. Ook kijk ik naar competenties en probeer ik een beeld te krijgen van de mens achter het CV. Dat laatste is helaas vaak niet eenvoudig uit het CV op te maken. Juist op dat punt kun jij je onderscheiden door hier goede informatie over te verstrekken. Referenties zijn een perfecte manier om een goed beeld te schetsen van jouw aanpak en persoonlijkheid.

In de meeste interim-opdrachten wordt gevraagd om kwaliteiten en ervaring op het vlak van verandermanagement. Opdrachtgevers zijn daarbij ook vaak op zoek naar coachende kwaliteiten. Ik kan je melden dat het absoluut in je voordeel werkt als op jouw CV referenties terug te vinden zijn van klanten die zich hierin positief over jou uitlaten. Als ik op een CV de volgende referentie aantref, kan ik daar wel enthousiast van worden:

“ Zij kan mensen goed inschatten en weet de kwaliteiten die zij ziet te benutten en in te zetten in het proces. Op een plezierige manier kan zij mensen in hun waarde laten maar tevens vertellen hoe de dingen beter kunnen. Het lukt haar om een setting te bewerkstelligen waarin moeilijke dingen bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Mensen openen zich en komen met elkaar in gesprek. Zelfs de meest moeilijke mensen weet zij mee te krijgen in het proces. Zij kan uitstekend schakelen tussen directie en werkvloer. Zij komt met een efficiënt plan dat de mensen het gevoel en idee geeft dat één en ander haalbaar is. Hierbij kan zij zeer innovatief uit de hoek komen maar ook heeft zij respect voor de bestaande werkwijze wanneer die succesvol is gebleken. Als manager hanteert zij een gezonde balans tussen de te behalen resultaten en de motivatie en ontwikkeling van medewerkers. Zij denkt vooruit en werkt planmatig naar de gestelde doelen, opereert slim en organiseert draagvlak bij de in- en externe stakeholders”

 

Hoe krijg je een goede aanbeveling?

Veel mensen vinden dat een aanbeveling uit zichzelf moet komen. Helaas denken tevreden klanten er vaak niet aan een aanbeveling voor jou te schrijven. Als je echter weet dat iemand heel tevreden was, over de wijze waarop je een project hebt gedaan of hoe je in een interim-opdracht tot mooie resultaten bent gekomen, kun je vrij zeker zijn van een goede aanbeveling. Dus is het handig om je klant er dan gericht naar te vragen. Een evaluatie bij de afronding van je opdracht is een goed moment om hier dieper op in te gaan met je opdrachtgever. Als je klant enthousiast is over jouw toegevoegde waarde zal hij er over het algemeen geen probleem mee hebben om iets voor je op papier te zetten. Je kunt het je klant gemakkelijk maken door een aantal vragen paraat te hebben waarmee hij meer specifiek kan beschrijven wat jouw toegevoegde waarde was.

• Welk probleem wilde de klant oplossen?

• Wat was jouw aanpak in grote lijnen?

• Wat heb je gedaan waar hij het meeste waarde aan hecht?

• Wat heeft jouw inzet de jouw opdrachtgever opgeleverd?

• Wat zou hij anderen vertellen die overwegen met jou in zee te gaan?

Aanbevelingen versterken je profilering en ze worden niet alleen gelezen door jouw netwerk maar ook door potentiële klanten en bemiddelingsbureaus. Goede aanbevelingen helpen jou bovendien niet alleen door de eerste selectie heen. Ook in de fase die daarna volgt kunnen goede referenties je net dat streepje voor geven op de andere kandidaten. Het komt vaak voor dat een interim-opdracht bij meerdere bureaus wordt neergelegd die dan allemaal met ongeveer drie tot vier kandidaten komen. Uiteraard zijn deze kandidaten allemaal warm aanbevolen door de bureaus die hen presenteren. De opdrachtgever heeft dan tien tot twaalf CV’s waar hij een keuze uit moet maken. Dan begint het hele selectieproces opnieuw en heb jij weer een kans om door jouw CV het verschil te maken…

 

Wil jij ook een CV waarmee je wordt uitgenodigd voor opdrachten?
Stuur dan een mail naar saskia@depersonalbrandingcoach, dan vertel ik jou hoe je dit kunt bereiken.

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.