Saskia Postma

Saskia Postma

Welke stiekeme droom heb jij nog steeds voor je bedrijf?

16 september 2020

Zal ik je eens iets heel sufs bekennen? Onbedoeld heb ik jarenlang de groei van mijn eigen bedrijf in de weg gezeten.  En ik denk eigenlijk dat jij het ook vaak doet. In feite is het iets waar veel mensen last van hebben. En het komt meestal ook nog voort uit louter goede intenties. Wat is dat dan?  

Het gaat om de keuze van de klanten waar je mee werkt. En vooral over het kiezen met welke klanten je niet wilt werken.  Dat heeft zoveel meer impact op je bedrijf dan je wellicht zou verwachten In deze blog vertel ik je hier mee over.

 

Welke klanten wil je liever niet?

Waar ik het met je over wil hebben is welke klanten je nodig hebt om het bedrijf te bouwen dat bij jou past. En ook welke klanten je dan liever niet wilt hebben. Dat vergt de moed om keuzes te maken. Want het lijkt makkelijker om niet al te streng te zijn in je ‘aannamebeleid’.  Je wilt tenslotte graag omzet en dus heb je klanten nodig.  

Daarom doe je soms maar wat water bij de wijn. Doe je werk met klanten waar je hart niet echt harder van gaat kloppen. Dat levert vervolgens meestal niet echt grote successen op. En daar moet jij dan vervolgens vaak ook nog eens heel hard voor werken. Herken je dat ook in je eigen bedrijf? Hiermee belemmer je de groei van je bedrijf. Weer liever glashelder over de klanten waar jij het liefste mee wilt werken.

 

Welke klanten wil je dan wel?

Mijn bedrijf richt zich op adviseurs met een wereld aan ervaring en expertise die meer willen leven en werken vanuit hun hart. Ik help hen een gezond bedrijf op te bouwen vanuit een merk met een ziel. Want ik ben niet zo gecharmeerd van alle inhoudsloze marketingtrucjes die veel business coaches je graag willen aanleren. Het moet wel ergens over gaan.  

In de loop der jaren heb ik steeds meer gemerkt dat de klanten waar je fijn mee kunt werken aansluiten op de waarden en de ambities die jij als mens belangrijk vindt. Zelf vind ik vrijheid, lef, echtheid en diepgang belangrijk en daarbij liefst een ontwikkelgerichte mindset en de nodige zelfrelativerende humor.  

Ik werk dus graag met mensen die een stevige inhoudelijke bagage hebben en daarnaast belang hechten aan zingeving, echtheid en intuïtie. Mensen die nuchterheid en spiritualiteit combineren. Die zelf verantwoordelijkheid nemen en er echt voor willen gaan.  

Met dit type klant kan ik de wereld veroveren en voor hen kan ik ook echt het verschil maken. Dat werkt voor mij lekker en levert voor hen ook het meeste op. Dat kan zelfs nog jaren doorwerken. Zo kreeg ik onlangs nog een berichtje via LinkedIn van Kelly die ooit jaren geleden bij mij in een training zat.

“Ik denk nog wekelijks terug aan de training die ik van je heb gekregen. Die was zo gigantisch waardevol voor mij ondanks dat ik toen  al jaren een praktijk voerde. Bij ieder project, idee, innovatie en zelfs nu tijdens mijn masteropleiding gebruik ik de kennis die je mij toen hebt bijgebracht. Een van de waardevolste trainingen die ik ooit gevolgd heb.- Kelly Martens”

 

Waar vind je jouw ideale klanten?

Misschien denk je als je dit leest ‘ Nou dat is een leuk verhaal maar ik heb geen idee hoe ik aan die klanten kom die bij mij als persoon passen.’  

Hoe herken je die klant dan? Mensen zetten over het algemeen op hun Linkedin profiel niet veel informatie over hoe ze als persoon in het leven staan. En als ze het doen, hanteren ze vaak van die platitudes waar je nog niet veel wijzer van wordt. De wereld is bezaaid met ‘mensenmensen’, gedreven professionals en zelfstandige teamplayers. Daar word je dus niet veel wijzer van en je kunt klanten er niet op selecteren. Maar je kunt ze wel aantrekken.


Hoe krijg je de klanten waar jij energie van krijgt?

Wanneer je meer van jezelf laat zien in je communicatie gaan de mensen zich met jou verbinden die op dezelfde manier in het leven staan. Dat vraagt om zichtbaarheid, een eigen visie en het lef om meer van jezelf te laten zien. Ook doorzettingsvermogen is daarbij  voor veel mensen ‘een dingetje’. Want je je krijgt niet direct na je eerste blog, vlog of andere communicatieuiting hordes aan nieuwe klanten op je af.  

Maar als je consistent en vasthoudend blijft werken aan je zichtbaarheid gaan mensen jou herkennen, volgen en vertrouwen. Dat noemen we de Know-Like-Trust factor. Het is de manier om de klanten te krijgen die bij jou passen. De klanten waar je bedrijf mee kan groeien vanuit een mooie flow.  

Hoe helderder jij bent over waar jij in gelooft en waar je voor staat, hoe beter de ‘voorselectie’ is van de klanten die op jou af komen. Echt, het is de moeite van het proberen waard.  

 

De ‘fout’ die ik maakte

Ik werk al meer dan tien jaar als ondernemer en ik toen ik mij minder uitsprak over waar ik voor sta en in geloof, trok ik vooral veel mensen aan die dachten dat personal branding iets was waarbij je even iemand inhuurt om je te helpen een leuk profiel op te stellen en je website wat op te poetsen. Daar kan ik ze ook nog steeds prima mee helpen en ik vind ik in feite nog steeds leuk werk.   

Sommige mensen  hebben nu eenmaal niet dat ondernemersvuur van binnen dat maakt ze echt een bedrijf willen neerzetten waarmee ze op hun eigen manier het verschil maken. En dat is natuurlijk op zich ook helemaal ok.  

Maar ik kan mensen niet verder helpen dan hun ambitie reikt. En dat was ergens toch wat onbevredigend. Ook werd daarmee de groei van mijn bedrijf niet zoals ik die voor ogen had.

Ik wil verder gaan met mijn klanten en hen leren hoe je je eigen brand en aanbod in de markt zet met behulp van inspirerende markering. Hoe je daar een goed business model voor ontwikkelt en hoe je kunt groeien als mens en als ondernemer. En het allerliefste wil ik ‘de Nederlandse Simon Sineks en Brene Browns’ opleiden en hen leren hoe je jouw markt kunt inspireren door je visie en je verhalen.  

Ik vind het gaaf om mensen te leren om verhalen te delen en presentaties te houden op een bijna TED talkwaardig niveau. Dat is de weg waarin ik mijn bedrijf verder ga ontwikkelen voor de komende jaren.  

Welke (stiekeme) droom heb jij nog voor je bedrijf? Welke klanten heb je dan nodig?  

Neem deze dagen eens de tijd om dit soort vragen eerlijk voor jezelf te beantwoorden. 

Wil je begeleiding in het proces waarbij je jouw kwaliteiten en jouw klant scherp in beeld krijgt en leert jezelf op de kaart te zetten? Mail mij dan. Ik help je graag verder.

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

Wil je weten hoe sterk jouw merk op dit moment is en waar je mogelijkheden liggen? Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis BrandScan.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.