Saskia Postma

Saskia Postma

Wat succesvolle consultants anders doen

28 juli 2021

Waarin ben jij anders of beter dan jouw vakgenoten? En hoe vertel je daar iets over op een aansprekende en overtuigende manier? Hoe laat je zien waar jij goed in bent, hoe je werkt, wie jij bent en waar je voor staat?

Voor veel consultants is het moeilijk dit goed over de bühne te brengen zonder dat ze het gevoel krijgen op te scheppen of arrogant over te komen. Vaak hoor ik mensen zeggen:

“Ik kan echt alles en iedereen verkopen behalve mezelf.


Wat vertel je als men je vraagt wat jouw unieke USP’s zijn?

Dat je een echte verbinder bent die samen met de mensen mooie resultaten neerzet? Dat zeggen veel van jouw vakcollega’s helaas ook allemaal over zichzelf. Hoe doen die succesvolle consultants dat eigenlijk die altijd naar huis gaan met de mooiste opdrachten?

 

Welke problemen los jij op?

Je hoort vaak dat het goed werkt om te vertellen welk probleem jij komt oplossen. Op zich is dat geen slechte insteek. Alleen zijn de problemen waar consultants voor worden gevraagd vaak niet zo uniek dat je daar een echt onderscheidend statement over kunt maken.

Zeg nu zelf; Hoeveel klanten hebben er last van veranderprojecten die niet van de grond komen, projecten die niet lopen of problemen met teams? Ambities die niet gerealiseerd worden of implementaties die stroef gaan? Dat zijn vrij algemene problemen en je kunt je er lastig mee onderscheiden.

 

De kracht van storytelling

Een consultant vertelde dat hij met klantenteams werkte die niet goed functioneerden. Dat wekt niet meteen grote gretigheid op.

Het wordt een stuk duidelijker wat hij kan bieden als hij er een klein verhaal bij geeft.

Hij vertelt hoe hij Ziggo heeft geholpen nadat ze bij Radar voor heel tv-kijkend Nederland voor schut stonden vanwege wanprestaties. Dat hij in een jaar met 150 klantenteams aan de slag is gegaan. Waarna ze vervolgens een award voor klantvriendelijkheid ontvingen.

Daar was dus onder zijn begeleiding een boel veranderd in dat jaar!

 

Een goed verhaal gaat ook over visie

De Britse reclamelegende Sir John Hegarty heeft een interessant boek geschreven over zijn loopbaan in de reclame. Hij zegt: “Je moet een filosofie hebben.

Make a statement. Vaak zit die al in je werk; kijk daar eens goed naar.

Je moet een point-of-view hebben.”

 Kort samengevat zegt Hegarty:

 Een merk is een verzameling verhalen verbonden door een visie.

 

Succesvolle consultants hebben een goed verhaal. En ze hebben een visie. Wat is jouw verhaal? Heb jij een eigen visie op jouw vakgebied of op de branche waarin je acteert? Als je deze twee zaken combineert heb je de basis gezet voor een onweerstaanbaar personal brand.

Kun jij begeleiding gebruiken bij het opbouwen van een authentiek personal brand en wil je leren hoe jij het juiste verhaal vertelt? Neem dan gerust contact met mij op.

 Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.