Saskia Postma

Saskia Postma

Wat kunnen we leren van de troonswisseling

8 mei 2013

 

Hoewel ik niet overmatig koningsgezind ben, zat ik vorige week dinsdag toch een aantal uur aan de TV gekluisterd. Het gaat tenslotte om een uniek moment in onze geschiedenis, een troonswisseling maak je niet dagelijks mee. Boeiende televisie was het. Mooi zoals Willem Alexander zijn moeder persoonlijk bedankte voor haar geweldige inzet 33 jaar lang. En ook de toespraak van Beatrix waarmee ze afscheid nam als koningin vond ik ontroerend door haar lieve woorden over Claus. Die persoonlijke momenten, waarbij je een kijkje in de persoonlijke sfeer kreeg van de koninklijke familie, vond ik het meest interessant. Daarnaast was het genieten van de mooie plaatjes van een prachtige Maxima en de drie prinsesjes.

Terwijl ik dit allemaal zat te aanschouwen, bedacht ik dat Willem Alexander, in tegenstelling tot veel ondernemers, heel goed is voorbereid op zijn nieuwe rol. Al vanaf jonge leeftijd werd hij door zijn moeder ingewijd in het toekomstige koningschap. In de afgelopen jaren heeft hij letterlijk en figuurlijk al vele vlieguren mogen maken, tijdens de buitenlandse reizen, waarbij hij en Maxima Beatrix vergezelden. Zo kon hij de kunst alvast een beetje afkijken. Ook heeft hij de afgelopen jaren al de nodige fouten mogen maken en daar ongetwijfeld veel van geleerd.

Aan Beatrix heeft hij een goede mentor en aan Maxima een geweldige compagnon die hem goed geholpen heeft zichzelf als koning op de kaart te zetten. De sprankelende intelligente Maxima heeft onze nieuwe koning een enorme boost gegeven in zijn ‘branding’ als koning en samen zijn ze praktisch onverslaanbaar.

 

Had iedere ondernemer maar zo’n geweldig team achter zich en zo’n goede voorbereiding voor een succesvolle start!

Hoe anders is de situatie van veel zzp-ers.

Het valt het mij op dat veel zzp-ers een eigen bedrijf starten zonder dat hier veel serieuze voorbereiding aan vooraf is gegaan. Meestal is er wel een website gemaakt en soms is het LinkedIn profiel een beetje bijgewerkt op de nieuwe situatie, maar echt een plan ligt er meestal niet. Inhoudelijk is er genoeg kennis van zaken. Ook de passie is volop aanwezig. Maar daar blijft het echter helaas vaak bij.

Regelmatig hoor ik : “Ik ben gewoon begonnen met enkele opdrachten en vertrouwde erop dat er wel meer opdrachten uit volgden. Inderdaad volgden er nog wat meer opdrachten, maar vaak net niet genoeg om er prettig van rond te komen. Vervolgens ging ik mailen, maar op mijn mailings kwam nauwelijks reactie, zelfs niet als ik er achteraan belde. En dat bellen vond ik echt heel vervelend werk. Eigenlijk had ik weinig verstand van acquisitie of marketing. Ik ging er vanuit dat omdat ik goed in mijn vak ben, het werk wel zou komen als ik voor een aantal klanten mooi werk had afgeleverd. Niet dus.”

De meeste zzp-ers ontberen de broodnodige kennis over marketing. Met als gevolg dat de boel niet echt op gang komt en de klanten uitblijven. Vreemd genoeg wordt dit dan beschouwd als een ‘normale’ situatie. Ze weten niet goed wat te doen en hopen maar dat er dan ‘op organische wijze’ op den duur een soort groei ontstaat.

 

Veel voorkomende valkuilen bij ondernemers

 

Misschien herken jij bij jezelf ook een aantal van de onderstaande opvattingen die veel ondernemers er op nahouden. Een aantal valkuilen/gedachten die veel ondernemers belemmeren in hun groei zijn;

  • ‘Ik moet het alleen doen’ en/of ‘ik moet het zelf kunnen’.
  • Kennis verzamelen maar er vervolgens niets mee doen.
  • Je laten belemmeren door het idee ‘Ik kan dit niet’.
  • De gedachte ‘Ik mag niet investeren in mezelf’.
  • ‘Ik hoef er niet zoveel mee te verdienen, als het maar leuk is om te doen’.
  • Niet in actie komen vanuit het idee dat het nu niet het juiste moment is om stappen te gaan maken.

Ik begrijp je helemaal als je denkt dat je het alleen zou moeten kunnen, maar die gedachte helpt je niet verder als ondernemer. Ik ben ook zo’n zelfstandig tiepje dat altijd vond dat ik het zelf moest kunnen. Ik kocht allerlei boeken en maakte mij die kennis eigen. Op zich heeft dat mij wel op weg geholpen, maar je hebt pas echt iets aan bepaalde kennis als je er ook mee aan de slag gaat. En wees eens eerlijk: Hoe lang heb je sommige kennis al in huis. En wat heb je ermee gedaan en bereikt tot nu toe?

 

Wil je een goedlopend bedrijf of gewoon een leuke hobby?

 

Ik heb zelf gemerkt dat mijn bedrijf pas echt ging floreren toen ik mezelf liet coachen en ging investeren in innovatieve ondernemersopleidingen. Je zult ervaren dat je sneller groeit door gebruik te maken van:

  • De kennis van iemand die bepaalde stappen al heeft gemaakt en die jou daarin kan begeleiden.
  • Die stok achter de deur die maakt dat je iedere keer toch weer die nieuwe stappen maakt.
  • Die spiegel en dat klankbord op de juiste momenten.
  • De inspiratie van een groep die met dezelfde thema’s aan de slag is gegaan.

 

Waarom eenzaam blijven worstelen?

 

Het zijn juist die elementen die maken dat je grotere stappen neemt, sneller tot actie komt en daardoor succesvoller zult zijn. Gun jezelf begeleiding. Het maakt het ondernemen zoveel makkelijker en leuker.

Een klant van mij gaf het voordeel van goede begeleiding heeft treffend weer. Ze zei: “ Ik ben blij dat ik heb geïnvesteerd in een stuk begeleiding want ik ben nu in 3 maanden op een punt waar ik anders zeker twee jaar over zou hebben gedaan.”

Ik schrijf dit niet omdat ik vind dat je nu meteen in de telefoon moet klimmen om bij mij een begeleidingstraject op te starten (al zou ik het natuurlijk altijd leuk vinden om je te helpen 😉

Maar ik vind serieus dat veel zzp-ers zichzelf tekort doen door niet in hun marketingkennis en hun personal branding te investeren. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk en je bent eenzaam aan het worstelen terwijl een goede begeleiding zich gewoon altijd terugverdiend.

 

Verkoop is uit, marketing werkt beter

De tijden dat de markt relatief ‘willig’ was en dat je het als ondernemer kon redden met een beetje netwerken en wat acquireren zijn voorbij en die komen waarschijnlijk niet meer terug. Bovendien is acquireren niet meer van deze tijd (maar dat is mijn persoonlijke mening). Om als ondernemer te overleven en je bedrijf te laten groeien zijn kennis en vaardigheden op het gebied van marketing echt onontbeerlijk. Acquisitie draait om de pushfactor. Waarom zou een klant bij jou kopen na 1 gesprek of 1 bezoek terwijl hij jou nauwelijks kent? Mensen willen niet meer gepusht worden. Mensen willen verleid worden met verhalen die gaan over hun ambities of over oplossingen voor hun problemen.

 

Push versus pull

 

Bij marketing gaat om de pullfactor. Je leert om klanten naar te toe te trekken. Dat is een proces met duidelijk herkenbare fasen. Een klant moet je eerst leren kennen. Je zult jezelf dus om te beginnen zichtbaar moeten maken. Vervolgens moet de klant jou gaan waarderen. Dit bereik je door waardevolle informatie te delen met je klanten (door het schrijven van blogartikelen bijvoorbeeld). Hij heeft je een tijdje kunnen volgen en is jouw kennis van zaken en je denkstijl en je stijl gaan waarderen. En tenslotte gaat de klant je vertrouwen.

En dan kan het zomaar gebeuren dat de telefoon gaat en dat je iemand aan de lijn krijgt die graag met jou in zee wil, terwijl je nog nooit kennis had gemaakt. Dit overkomt mij regelmatig. Mensen komen uit het hele land naar Zeist omdat ze door mijn blogs door mij begeleid willen worden. Uiteraard heb ik ook diverse klanten uit de regio, maar ook van ver daarbuiten komen mensen naar mij toe. Aanstaande vrijdag heb ik een klant uit Maastricht, volgende week iemand uit Groningen. Binnenkort iemand uit Geleen…

 

Wil jij dat ook? Neem dan contact met mij op en ik leer je hoe je vanuit een sterke personal branding , met een goede marketingstrategie, klanten naar je toe kunt trekken en je bedrijf succesvol kunt laten groeien.

 

Event op 16 mei Succesvol je bedrijf op de kaart zetten in 1 dag’.

 

Het event op 16 mei is inmiddels uitverkocht. Aangezien de belangstelling bijzonder groot is gebleken, zal ik waarschijnlijk na de zomer opnieuw een soortgelijk event organiseren. Uiteraard zal ik je hierover tijdig informeren.

 

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.