Saskia Postma

Saskia Postma

Wat je óók nodig hebt voor succesvolle personal branding

4 februari 2020

Hoe het komt dat je zelf je groei als ondernemer in de weg zit

 ‘Je bedrijf heeft precies het formaat wat jij mentaal aankan.’

Met die opmerking beschreef een klant van mij glashelder waar veel ondernemers tegenaan lopen waardoor hun bedrijf niet groeit. Hoe doorbreek je dat? 

Hoe jouw persoonlijke groei het succes van je bedrijf bepaalt

Vorige week zat ik met een oude klant aan de lunch om even bij te praten. We bespraken hoe lekker haar bedrijf in de afgelopen jaren is gegroeid sinds ze bij mij kwam om aan haar personal branding te werken. Destijds werkte ze als interim manager maar dat beviel haar niet meer. Om succesvol een eigen bedrijf neer te zetten zocht ze mijn hulp.  

Ze vond het best een ding om haar verhalen te gaan delen en zichtbaar te worden. Maar ze deed het toch en inmiddels heeft zij samen met haar compagnon een goedlopend adviesbureau. Recent hebben ze twee nieuwe mensen op de website kunnen toevoegen en er zijn mooie groeiplannen. Ze bouwt met veel plezier consistent aan haar brand en haar bedrijf.  

Tijdens de lunch kwam ter sprake dat naast personal branding een sterke mindset essentieel is voor de groei van je bedrijf. En toen kwam spontaan de opmerking die alles in één zin samenvatte ‘Je bedrijf heeft precies het formaat wat jij mentaal aankan.’  Als jij mentaal je ruimte vergroot, groeit je bedrijf met je mee. Mijn klant heeft nu haar horizon dermate verruimd dat ze een bedrijfsgroei naar 80 mensen makkelijk voor zich ziet.

Je bent niet de enige die er last van heeft 

Kijk jij wel eens jaloers naar de adviesbureaus in jouw branche die het goed doen en snel groeien? Zit je intussen zelf nog steeds te modderen om genoeg klanten te krijgen?  

Je wilt graag groter denken maar je blijft continu aanlopen tegen je eigen belemmerende gedachten. Troost je, bijna iedereen heeft hier last van. Bijna al mijn klanten moeten de nodige hobbels nemen om groter te durven denken als ondernemer. Uit onzekerheid houden veel mensen zich te klein waardoor ze niet alles uit het leven en uit zichzelf halen.  

Tara Mohr schreef hier een goed boek over met de titel Playing Big. Zij roept vrouwen op om zich niet teveel te laten leiden door gevoelens van onzekerheid. Ik heb al veel mensen aangeraden het boek eens te lezen. Dat waren overigens niet altijd alleen vrouwen. Hoewel vrouwen er kennelijk toch vaker last van hebben dan de gemiddelde man.   

Vrouwen versus mannen

Als headhunter bij een bureau voor vrouwelijk management merkte ik dat veel vrouwen enorm aan zichzelf twijfelden bij een vacature waar ze niet alle ervaring voor in huis hadden. Bij een match van 95 %  konden sommige kandidaten nog 2 weken wakker liggen voordat ze besloten te reageren. Want stel je voor dat die 5 % waar ze nog geen ervaring in hadden heel zwaar meetelde!  

De mannen vonden zichzelf al zeer geschikt als ze voor 70% een match op het profiel zagen. En als een man iets één keer had gedaan vertelde hij ons vol overtuiging dat hij ervaring had in het gevraagde. Terwijl veel vrouwen dan meer het idee hadden dat ze er nog wat in moesten groeien. Jammer om jezelf zo tekort te doen.  

Hoe je oerbrein je ondernemerschap kan belemmeren

Als je twijfelt aan jezelf is dat helemaal niet raar want dat is ooit biologisch bij vrouwen in ons ‘oerbrein’ ingebakken. De mannen hadden de taak om voor het vlees te zorgen, gingen vol bravoure op jacht en trotseerden grote mammoeten. Terwijl het de belangrijkste rol van de vrouw was het om te zorgen dat alles veilig was aan het thuisfront. Zij scharrelde een beetje rondom de grot en verzamelde wat kruiden en besjes. Wij zijn het niet gewend om te jagen en als we onze comfortzone verlaten slaan alle alarmbellen aan het rinkelen.  

Een bekende vrouwelijke business coach beschrijft die stemmetjes als volgt: ‘ Iedere keer als ik nieuwe dingen doe waar ik me nog niet zeker over voel, neemt er een compleet Urker mannenkoor plaats op mijn schouder! Maar ik doe het toch.’   

Groeien in het omgaan met onzekerheid

Tara Mohr geeft in haar boek ook een voorbeeld van een succesvolle schrijfster die lovende recensies heeft in vele grote kranten en lesgeeft aan diverse gerenommeerde universiteiten. En toch zegt deze schrijfster:  

“Op een dag zat ik op mijn computer te kijken naar de lijst van dingen die ik de laatste jaren heb geschreven: essays, verhalen, boeken, blogs, van alles.  

Ik besefte dat ik aan al die stukken was begonnen met in mijn hoofd een bandje met: ‘ Dit wordt helemaal niks. Dit gaat niet lukken. Ik weet wel dat het weleens goed is afgelopen, maar ditmaal heb ik echt te hoog gegrepen.  

Ik krijg het vast niet voor elkaar, ik kan dit helemaal niet goed bedenken.’

Maar weet je wat? Ik doe het lekker toch!”  

Deze schrijfster weet inmiddels wel dat iedere keer wanneer je iets nieuws creëert de onzekerheid om de hoek komt. En als je dit weet, hoef je er ook niet meer onzeker door te worden. Het hoort gewoon bij je groei als mens.  

Ga jij ervoor?

Als bekende en succesvolle mensen die tot de top horen in hun vakgebied nog geregeld worstelen met ernstige twijfels aan zichzelf, dan is het niet gek dat jij en ik daar ook last van hebben. Ga geen discussie aan met dat stemmetje dat jou wil tegenhouden. Zet gewoon het geluid wat zachter en ga voor je ambities!  

Je kunt het overigens ook gemakkelijker maken voor jezelf door te zorgen voor een goed plan. Het geeft een zeker gevoel als je weet hoe je het aan moet pakken.  

Veel mensen proberen zelf het wiel uit te vinden. Je blijft een beetje aanrommelen, je probeert allerlei tips van internet toe te passen op jouw bedrijf. En als het dan maar niet wil lopen, kan dat behoorlijk gaan knagen. Als je daar geen zin in hebt en lekker door wilt pakken met je bedrijf, neem dan eens contact met mij op. Zodat ik je kan helpen om vanuit een sterk authentiek merk een gezond bedrijf op te bouwen. 

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555. Ik help je graag.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.