Saskia Postma

Saskia Postma

Wat is het geheim van charisma?

22 april 2016

fans

Is charisma aangeboren of kun je het gewoon leren? Volgens diverse managementboeken is het een vaardigheid die iedereen onder de knie kan krijgen. Olivia Fox Cabane schreef hierover in haar boek ‘Het geheim van charisma’ dat charismatisch gedrag door iedereen aangeleerd én geperfectioneerd kan worden.

Ze voegt er aan toe: ‘Charismatisch(er) worden betekent niet dat je persoonlijkheid moet veranderen. Het gaat er juist om nieuwe vaardigheden toe te voegen aan de persoonlijkheid die je al bent.’ Is charisma dus voor iedereen weggelegd?

 

 

Fake it till you make it? 

Het is een bijzondere aanpak die Olivia aandraagt in haar boek. Zij zegt dat macht en hartelijkheid de belangrijkste eigenschappen zijn die charismatische mensen uitstralen. Door te werken aan je lichaamshouding en stem kun je zelfverzekerdheid en hartelijkheid uitstralen, zelfs als je die niet voelt.

Charisma is dan grotendeels doen alsof. Wellicht is dit goed nieuws voor de mensen die zich niet altijd even zelfverzekerd voelen. Maar toch geeft het mijzelf een wat onbevredigend gevoel als charisma neerkomt op het aanleren van trucjes ten aanzien van stemgebruik en lichaamshouding.

 

Adviezen voor managers (en professionals) die hun charisma willen vergroten

Op de site managersonline worden gelukkig een aantal praktische tips aangereikt waar je meer concreet mee uit de voeten kunt. Ik heb de tips enigszins bewerkt, en van wat toelichting voorzien. Ook heb ik er zelf nog een paar tips aan toegevoegd:

 

Een duidelijke visie doet wonderen

Als jij weet waar je voor staat en je hebt een duidelijke visie, ben je aantrekkelijk voor je omgeving. Jij geeft daarmee aan dat je weet waarover je praat. Daarbij geldt: Keep It Short and Simple (KISS). Mensen zitten niet te wachten op ellenlange verhalen. Klanten voelen zich wel aangetrokken tot bedrijven die goed kunnen communiceren waar ze in geloven. Bedrijven die kunnen aangeven waarom ze doen wat ze doen.

Creëer een wij-gevoel door persoonlijke aandacht te geven

Geef mensen je persoonlijke aandacht. Niets is zo irritant als iemand die met jou staat te praten en intussen over je schouder rondkijkt of er ook nog andere interessante(re) mensen aanwezig zijn. Wanneer je echt naar iemand luistert met je volle aandacht laat je hem merken: je bent bijzonder. Een bekend auteur heeft wel eens gezegd: “De wereld is een strijd om het luisterend oor.” Iemand die goed kan luisteren heeft veel fans.

 

Communiceer overtuigend

Volgens de Amerikaanse psycholoog Richard Bord draait het hierbij om simpel taalgebruik. Mensen worden over het algemeen niet geraakt door lange betogen vol abstract taalgebruik. Dit geldt voor speeches, artikelen en ook voor teksten op een website. Als je wilt overtuigen, gebruik dan zoveel mogelijk spreektaal. Maak wat je wilt overbrengen zo toegankelijk mogelijk voor je lezer of toehoorder.

 

Wees aantrekkelijk

Aantrekkelijkheid is geen garantie voor een goede uitstraling. Maar het helpt wel. Kleed je dus naar de gelegenheid en besteedt aandacht aan je uiterlijke verzorging. Deze zomer kwam ik nog iemand tegen op een netwerkbijeenkomst die vanwege het warme weer gezellig zijn Birkenstock sandalen had aangedaan. Ja, dat valt wel op. Maar wellicht niet op de manier zoals je dat voor ogen had.

 

Bouw aan je expertstatus

Het helpt enorm als mensen je zien als een deskundige op een bepaald gebied. Dit bereik je door branded content: waardevolle informatie te delen met je klanten. Door het schrijven van blogartikelen bijvoorbeeld. Deze artikelen kun je onder de aandacht brengen door social media in te zetten maar mooier nog is het om een mailinglijst op te bouwen van fans die zich hebben aangemeld om regelmatig jouw tips en adviezen te kunnen ontvangen.

Empower je omgeving

Sterke brands zijn er juist op gericht op anderen te empoweren. Zij helpen mensen om zich zelfverzekerder te voelen, boven zichzelf uit te stijgen, onafhankelijker te worden. Zij lossen problemen op voor hun klanten door hun specifieke aanpak. Als je het verhaal van je bedrijf, vertelt, is het dus niet zozeer belangrijk om te vertellen wat je doet maar vooral wat klanten met jouw hulp gaan bereiken.

Moet je charismatisch zijn om succesvol te zijn? 

Margo Pols schreef in een artikel over charisma dat veel succesvolle bedrijven zoals Shell, Siemens en Daimler, over het algemeen geleid worden door behoorlijk kleurloze managers. Maar dat zijn wel mensen die gewoon goed luisteren naar hun werknemers en zich niet door hun ego in de weg laten zitten. En als we kijken naar Bil Gates, mogen we constateren dat hij zijn succes en rijkdom niet te danken heeft aan zijn enorme charisma.

Charisma is dus op zich geen voorwaarde om een succesvolle personal brand te zijn. Wel is het belangrijk dat je weet waar jouw toegevoegde waarde ligt voor je omgeving (interne of externe klant). En dat je weet waar bij jou de drive en de passie zit. Dat je helder hebt waarin jij jezelf als expert wilt profileren. Je zult de aandacht trekken van mensen die jouw toegevoegde waarde herkennen en erkennen, en die graag met jou willen werken.

Dus misschien begint charisma eigenlijk wel ‘gewoon’ met een goede personal branding…

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.