Saskia Postma

Saskia Postma

Wat ik van mijn opa leerde over personal branding

13 januari 2016

Afbeelding 12

 

Wat moet je weten om een succes te maken van dit nieuwe jaar? Je moet natuurlijk helemaal niets.

Laten we daarmee beginnen. Maar misschien heb je wel wat ambities die je dit jaar graag zou verwezenlijken. Of zaken die je al tijden irriteren waar je dit jaar vanaf wilt.

Misschien wil je graag dit jaar op jouw manier het verschil maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind dat mooie ambities. In de afgelopen weken ben ik volop bezig geweest met het nadenken over nieuwe producten en ik barst van de plannen en ideeën.

Op dit moment ben ik ook bijna klaar met een gratis online training Personal Branding. Die heb ik speciaal ontwikkeld omdat ik het leuk vind jou te helpen het verschil te maken, voor jezelf en voor je omgeving. Het was even wat werk maar ik verwacht zeer binnenkort de training live te zetten. Je hoort er snel meer van!


Waar gaat het eigenlijk bij personal branding?

Personal branding is hot. Dat komt onder andere omdat de maatschappij voortdurend in verandering is. Je wordt hierdoor wel gedwongen om na te denken over waar jij voor staat, wat je graag wilt en hoe je dat kunt bereiken.

Personal branding is ook gewoon heel erg leuk. Als jij je branding goed voor elkaar hebt, legt dat je geen windeieren. Alleen vandaag al hebben twee nieuwe klanten zich weer spontaan aangemeld. Ik hoefde ze alleen maar terug te bellen en een startdatum af te spreken. En terwijl ik dit schrijf, komt er net weer een mailtje binnen van iemand die aangeeft interesse te hebben in het aanscherpen van haar personal branding.

Het is daarnaast ook gewoon hard werken hoor. Ik heb natuurlijk al een tijdje gewerkt aan mijn eigen personal brand om deze resultaten te bereiken. Maar personal branding is ook, wat mij betreft, de dingen doen die je leuk vindt. En dan voelt het niet als werken.

In de kern gaat het er bij personal branding om de beste versie van jezelf te worden.

Jouw potentieel volledig benutten. Je dromen durven waar te maken.


Mijn opa was al een personal brand

Als je het hebt over je dromen en je potentieel durven waar te maken, was mijn opa al een ijzersterke personal brand. Hij ging er volledig voor en dat was op zich helemaal geen gemakkelijk pad. Mijn opa was namelijk een landarbeider, opgegroeid in een groot gezin in Friesland. Er was geen geld om te studeren. Maar mijn opa wilde echter heel graag dominee worden. Hij heeft daarom jarenlang knetterhard gewerkt en gespaard. Zo kon hij vervolgens de studie van zijn dromen doen. Mijn oma moest intussen veel geduld hebben, want ze konden pas trouwen en een gezin starten toen ze beiden in de dertig waren. Intussen werkte mijn oma al die jaren als dienstmeisje. Daarna maakte ze een behoorlijk sprong op de maatschappelijke ladder, maar het leuke was dat ze zich nooit te goed voelde voor het milieu waar ze zelf uit was voortgekomen. Beiden waren zeer geliefd.

Ik vind het verhaal van mijn opa heel inspirerend omdat hij voor mij bewijst dat je veel kunt bereiken als je iets echt graag wilt.


Lef en de bereidheid om te veranderen en nieuwe dingen te leren

De economie trekt weer aan en dat is prettig. Toch blijft het feit dat we moeten leren omgaan met een wereld die voortdurend volop in verandering is. Ik ben zelf vijftig en ik deed mijn eerste ervaring met direct marketing nog op toen je nog computers had met van die groene lettertjes. Mobiele telefoons vond iedereen aanvankelijk maar een onzinnige uitvinding. Want wie wil er nu de hele dagen bereikbaar zijn? Inmiddels gebruiken we onze smartphone nauwelijks meer om mee te bellen. Maar we zitten wel de hele dag op internet.

De veranderingen gaan maar door en in steeds sneller tempo. Dat vraagt om lef en de bereidheid om te veranderen en nieuwe dingen te leren. Ik heb ooit eens een mooi spreekwoord gelezen, dat ik heb gebruikt voor de omslag van een ambitieus marketingplan:

“Als het stormt

bouwen sommigen een schuilplaats

en anderen een windmolen”

Je hebt feitelijk twee keuzes. Je kunt stilletjes wachten en niets doen maar dan ben jij straks wellicht oud nieuws. Vandaag las ik hierover op Linkedin een treffende quote. “ You can’t do today’s job with yesterday’s methods en be in business tomorrow’.

Je kunt er ook voor kiezen om de regie te op te pakken in jouw onderneming of je loopbaan en dit jaar jouw dromen waar te maken. Als je voor het laatste kiest, wil ik je daar graag bij helpen.

Ik wens je een geweldig jaar vol geluk, vriendschap, liefde, gezondheid en mooie momenten!

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.