Saskia Postma

Saskia Postma

Waarom ‘op safe spelen’ je bedrijfsgroei belemmert

7 november 2013

able

 

 

 

 

 

 

‘Mag ik je wat feedback geven?’

Als iemand je deze vraag stelt nadat je die avond zojuist een presentatie hebt gehouden, voelt dat in eerste instantie niet zo prettig…

Ik was één van de gastsprekers op een avond voor een grote groep vrouwen. En mijn presentatie was inderdaad wat rommelig verlopen. Al in de eerste minuut liet het geluid het afweten. Na veel gepruts aan een rondzingende microfoon, hebben we de techniek maar uitgeschakeld. Dat geeft geen optimale start. Maar voor de rest was het best een leuk verhaal, vond ik zelf.

Andere reacties waren positief. En eigenlijk zat ik op dat moment niet te wachten op dergelijke ‘feedback’. Want met een dergelijke introductie voel je wel aan dat er een aantal kritische kanttekeningen gaan komen. Wat ook zo was, al viel het uiteindelijk nog wel mee.

Deze dame in kwestie was al ruim twintig jaar een succesvolle trainer. En ze had, eerlijk is eerlijk, best een goede kijk op de zaak. Ik kon dus nog wat van haar leren. Daarom heb ik spontaan voorgesteld een ochtend bij haar ‘in training’ te gaan. In ruil daarvoor heb ik haar de middag geholpen met het vormgeven van haar personal branding. Het werd voor ons allebei een hele leuke, leerzame en waardevolle dag.

Net als de meeste mensen, heb ik altijd wel wat moeite met kritiek, ook al is het opbouwend bedoeld. Het voelt alsof je hebt gefaald wanneer iemand zegt dat je het niet (helemaal) goed doet. Maar als je geen fouten durft te maken, ga je nooit groeien. Fouten zijn dus nuttig en onvermijdelijk. Remko van der Drift schreef hier zinnige dingen over in zijn boek “Fouten maken moet”. Leuk om te lezen als je last hebt van perfectionisme of faalangst.

 

Zonder fouten geen groei

Fouten maken vinden we eng. We vermijden ze daarom liever. We blijven in onze veilige comfortzone zitten, terwijl we best wel weten dat dit niet productief is. In onze eerste levensjaren gaan we hier heel anders mee om. Jonge kinderen hebben een grote gedrevenheid om te leren en zijn helemaal niet bang om fouten te maken. En dat is maar goed ook. Anders hadden we nooit leren lopen, of fietsen. Rond het zesde levensjaar ontwikkel je als mens gevoelens van schaamte. Je bent dan in staat jezelf te beoordelen waardoor faalangst de kop kan opsteken. Erg jammer want je verliest hiermee je onbevangenheid.

 

Waarom een ‘vaste mindset’ de groei van je onderneming belemmert

Mensen met een ‘vaste mindset’ hebben de overtuiging dat je basiskwaliteiten, talenten en intelligentie vastliggen. Met een vaste mindset denk je dat je slim moet overkomen op andere mensen, omdat ze je anders niet serieus nemen. Hierdoor durf je niet te experimenteren en fouten te maken. Zo zet je jezelf behoorlijk vast en belemmer je je groei als mens en daarmee de groei van je bedrijf.

 

Succesvolle ondernemers hebben een ‘groeimindset’.

Succesvolle ondernemers hebben de overtuiging dat je je basiskwaliteiten, talenten en vermogens kunt ontwikkelen. Door passie, opleiding en volharding kom je verder en behaal je resultaten. Daar geloven ze in en daar leven ze naar.

Ondernemers met groeimindset zijn gericht op leren en experimenteren, in plaats van te willen bewijzen dat zij het kunstje al beheersen. Zo ontwikkelen zij zichzelf naar een hoger niveau. En hun klanten profiteren hiervan.

 

Waarom we toch geen fouten willen maken

Veel mensen denken wellicht: ‘ Mooi die mindsets, maar tot nu lijkt het vooral over leren te gaan. Er moeten toch ook gewoon resultaten behaald worden? Dat is uiteindelijk toch het belangrijkste?’

Carol Dweck, een Amerikaanse psychologe heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de relatie tussen succes en presteren. Zij zegt:

“Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen motivatie voor het leren en resultaat’. Als je vooral resultaat wilt behalen, dan mis je je leermogelijkheden. Je wilt vooral scoren en uitdagingen maken je onzeker of je dat zal lukken. Als je zowel belang hecht aan leren, het durven aangaan van de uitdaging, én het behalen van resultaten, dan heb je een goede balans bereikt.” 

Zelf leer ik ook nog voortdurend nieuwe dingen. Ik probeer soms dingen uit, waardoor de eerste versie niet helemaal perfect is. Maar voor mijn klanten is ook mijn ‘eerste versie’ al heel waardevol. Want de basiskwaliteit is uiteraard goed. Tenslotte zit daar ook al ruim twintig jaar van mijn ervaring in verwerkt. En omdat ik mijzelf voortdurend blijf ontwikkelen, blijf ik interessant voor mijn klanten, want mijn diensten ontwikkelen mee.

 

Je kunt meer dan je denkt…

Als je iets echt heel graag wilt, kun je veel tot stand brengen. In het boek ‘Het maakbare brein’ van Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hersenswetenschapper, staat hiervan een leuk voorbeeld. Margriet beschrijft het verhaal van een man die in zijn jeugd bijzonder weinig aanleg voor het werken met cijfers vertoonde. Toch wist hij zich op latere leeftijd door dagelijks urenlang intensief te oefenen, te ontwikkelen tot een werkelijk geniale hoofdrekenaar!

En Nico van Yperen, hoogleraar Organisatiepsychologie, heeft bij 22 bedrijven onderzocht of ze gericht waren op presteren of leren. De helft van de bedrijven was succesvol, de andere helft niet. Medewerkers van de succesvolle bedrijven gaven aan dat hun bedrijf sterk gericht was op leren.

 

Hoe bereikt jij een groeimindset?

De onderstaande tips uit het boek van Remko van der Drift, kan ik uit de praktijk onderschrijven:

  • Oefen jezelf in het aannemen van een groeimindset door bewust te kiezen voor nieuwe uitdagingen.
  • Laat je niet afschrikken als het een keer niet zo comfortabel voelt om te leren. Blijf gewoon volhouden.
  • Maak kleine stapjes, zo buig je je mindset rustig om.
  • Relativeer je vaste mindset. We hebben allemaal wel eens iets waarvan we geloven dat we het nooit zullen kunnen. Dat is normaal. Bijna alles is te leren.
  • Wees mild voor jezelf maar ook ambitieus genoeg om uit je comfortzone te komen.

J.K. Rowling, de succesvolle schrijfster die miljonair werd met haar Harry Potter boeken zegt hierover mooie dingen.

‘You might never fail on the scale I did, but some failure in life is inevitable. It is impossible to live without failing at something, unless you live so cautiously that you might als well not have lived at all- in which case, you fail by default.’  

 

Wil jij ook een goede groei van je bedrijf realiseren? En kun je hierbij wel wat hulp gebruiken omdat je het soms ongemakkelijk vind uit je comfortzone te stappen? Wil je wel zeker weten dat je de juiste dingen doet die ook het gewenste effect opleveren?

Neem dan gerust contact met mij op. Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.