Saskia Postma

Saskia Postma

Waarom klanten niet aanslaan op je dienst en wat je dan kunt doen

21 oktober 2022

Je hebt een goed idee maar het lukt maar niet om er echt een succesvol bedrijf van te maken. Klanten slaan er niet op aan. Bij een vernieuwend idee kan het voelen alsof je mensen moet overtuigen van het nut van een mobiele telefoon terwijl ze een belachelijk idee vinden om altijd maar bereikbaar te moeten zijn.

Bijna onvoorstelbaar maar in 1999 wilde bijna niemand een mobiele telefoon.

Kijk maar eens naar het grappige filmpje hierover.

 

Waarom halen sommige uitvindingen het wel, zoals de mobiele telefoon, en anderen niet?

En wat kan je eraan doen? Drie tips:

Zelf heb ik ook een situatie meegemaakt waarbij de markt overtuigd moest worden van iets nieuws. Als marketeer positioneerde ik een internationaal roostersoftwareprogramma op de Nederlandse onderwijsmarkt. Roostermakers in Nederland werkten nog met gekleurde bordjes op de muur en geloofden niet echt dat je dat complexe proces kon automatiseren.

 

Vermijd ‘wij-van WC-eend’ teksten

Je kunt natuurlijk zelf hard roepen hoe goed je product of dienst is, maar dan krijg je een beetje het effect ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend.’

We zijn gestart met een paar voorlopers in de markt die de roostersoftware wel wilden proberen. Als je die mee krijgt en hun verhalen kunt delen, krijg je de rest ook mee.De onderwijsinstellingen die met het programma werkten, waren zeer tevreden en zonder meer bereid hiervan te getuigen. Deze referenties hebben we ingezet om te onderbouwen wat de voordelen van het roosterprogramma waren. En dat werkte bijzonder goed. Na drie jaar waren we marktleider en het bedrijf draait inmiddels al tientallen jaren succesvol.

 

Maak het instappen laagdrempelig

Maar wat als je ook die voorlopers niet kunt vinden om het te proberen? Dan moet je de stap minder groot maken om met jouw dienst of idee aan de slag te gaan. Wij ontwikkelden een slimme demoversie met een minischooltje waar de roostermakers mee konden stoeien. Daarna waren ze over de streep getrokken om ‘voor het grote werk te gaan’.

Dit principe kun je ook op jouw dienst toepassen. Start met een aanbod waardoor je klant een paar kleine stappen kan maken en een eerste ervaring op kan doen. Daarna kun je verder praten over grotere werk.

 

Vertel de juiste verhalen

Veel intelligente professionals kampen met een kennisvloek. Omdat jij zelf al jaren bezig bent in jouw vakgebied is loopt je ver op zijn klanten vooruit en kunnen ze jou niet volgen. Ze snappen je concept niet omdat de teksten op je website en jouw verhaal veel te abstract zijn. En dus blijft de portemonnee dicht. Zorg voor hele concrete teksten en ontwikkel pakkende verhalen. Zodat de klant veel beter voor zich kan zien wat jouw idee inhoudt en wat het hem precies oplevert.Als expert kun je deze teksten beter niet zelf maken want je zit er te diep in. Zorg voor iemand met een frisse blik die met jou kan meekijken en de juiste vertaalslagen kan maken naar de wereld van jouw klant.

 

Loop jij ook met een geweldig idee maar krijg je het niet goed over de bühne?

Bel of mail mij en we kijken samen hoe jij alsnog gretige klanten krijgt.

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.