Saskia Postma

Saskia Postma

Waarom juist veel slimme talentvolle mensen hun doelen niet bereiken

12 april 2015

images

Veel van mijn klanten zijn kenniswerkers. Slimme adviseurs met veel kennis van zaken en een brede belangstelling. Heb jij ook zo’n profiel? Je bent intelligent en je weet de zaken slim aan te pakken. Daarnaast kun je goed met mensen overweg. Je hebt diverse mooie stappen gemaakt in je loopbaan. Alles gaat loopt lekker en je bent leuk aan de slag.

En dan bereik je opeens een punt waarop de zaken beginnen te stagneren. In eerste instantie raak je er niet direct van onder de indruk. Maar als deze situatie wat langer duurt, bekruipt je toch een onrustig gevoel. Kom je dan in beweging of laat je de zaken op hun beloop?

Wat zijn de belangrijkste valkuilen waardoor juist talentvolle mensen te laat in beweging komen? Waardoor ze kansen missen of te lang in een ongewenste situatie blijven hangen.

 

Waarom talent geen garantie is voor succes

Mijn neefje van zeven is zo’n razendslim ventje die inmiddels al een klas heeft overgeslagen. Omdat hij zich verveelde en niet meer werd uitgedaagd op school. Proefwerken leert hij zelden want hij haalt toch wel goede cijfers. Hij is zo gewend dat hij nergens zijn best voor hoeft te doen dat hij een beetje lui is geworden.

Zelf hoefde ik ook nooit echt hard te leren en was ik op de lagere school al leesmoeder voor andere kinderen omdat ik geen leesles meer nodig had. En toen ik begon met werken, rolde ik vrij makkelijk van de ene in de andere baan. Omdat ik mij snel verveelde, was ik jarenlang een echte jobhopper. Omdat ik een enorme generalist was, bleef ik heerlijk in de volle breedte bezig. En omdat ik gewend was dat er altijd toch wel weer iets leuks aan kwam waaien, bleef ik ook een beetje hangen in die situatie. Op zich heel leuk maar ik miste gebrek aan focus.

 

Waar blijft de uitdaging?

En dan gaat het toch kriebelen want je wilt uiteindelijk liever meer doelmatig bezig zijn met je loopbaan. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. Je zou wel eens weer mooie stappen willen maken. Uitgedaagd worden om ergens echt je tanden in te zetten.

Maar hoe krijg je die uitdaging helder? Ik heb in ooit een complete bibliotheek aan loopbaanboeken doorgewerkt en kwam daar geen steek verder mee. Want je zit braaf alle oefeningen uit te werken maar vervolgens mis je iemand om over de uitkomsten te praten die daar zinnige dingen over kan zeggen.

 

Moeite met hulp vragen?

Juist voor talentvolle mensen kan het bijzonder lastig zijn om toe te geven dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Je raakt er aan gewend dat je alles altijd goed voor elkaar hebt. En het is natuurlijk prettig om zelfredzaam te zijn. Maar soms moet je weten op welke momenten het slimmer is om hulp te vragen. Je voorkomt zo dat je langer blijft doormodderen dan eigenlijk nodig is.

 

Succes komt niemand aanwaaien

Zo sprak ik afgelopen week Joost, een interim manager bij wie de nieuwe opdrachten al een tijd uitbleven. Joost realiseerde zich dat hij zijn merk scherper moest neerzetten en zijn toegevoegde waarde beter moest kunnen verwoorden. Maar hij had er behoorlijk moeite mee gehad de stap te maken om hier begeleiding bij te vragen. Want hij vond aanvankelijk dat hij met al zijn ervaring en opleidingen slim genoeg moest zijn om dit zelf op te kunnen lossen.

 

“ Eigenlijk had ik hier al veel eerder mee aan de slag moeten gaan’ gaf hij openhartig aan.

Ik zit nu al een aantal maanden zonder opdracht en iedere keer dacht ik dat ik een leuke lead had. Maar dan bleek vervolgens iemand anders toch net iets beter op het gevraagde profiel te passen. Ging het feest weer niet door en zat ik alsnog met lege handen. Op deze manier wil ik niet meer achter opdrachten aanjagen. Ik wil mijn merk nu helder hebben en ik wil leren hoe ik zelf mijn persoonlijke marketing zo neer kan zetten dat klanten een bewuste keuze voor mij maken. Als ik eerder met mijn profilering aan de slag was gegaan, had ik nu misschien al in een nieuwe opdracht kunnen zitten!”

 

Herken jij deze valkuilen ook bij jezelf?

  • Te weinig sturen geven aan je loopbaan of ondernemerschap waardoor je jouw potentie onvoldoende benut.
  • Zaken te lang op hun beloop laten omdat je verwacht dat het wel weer goed komt.
  • Geen hulp vragen omdat je vindt dat je het zelf moet kunnen.

Het getuigt van lef om jezelf kwetsbaar op te stellen en toe te laten dat een ander eens met jou meekijkt naar de zaken die je wilt verbeteren. En het kan ook heel leuk zijn een tijdje samen op te trekken met iemand die je klankbord wil zijn en met je meedenkt. Joke schreef hierover het volgende:

Niet voor niets zegt het spreekwoord ‘samen weten meer dan één’. Saskia weet haarfijn uit jouw verhaal een rode draad te pakken waarmee jij op weg kunt. Door haar no-nonsens benadering wordt het ineens heel gewoon om je eigen talenten en vaardigheden te benoemen. Het is een kadootje aan jezelf om niet alleen te blijven puzzelen, maar dat samen met iemand te doen die je vleugels geeft om nieuwe wegen in te slaan.” – Joke Twigt, managementcoach-

 

Hoe lang wacht jij af voordat je aan de slag gaat om je ambities te realiseren?

 

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.