Als adviseur heb je verhalen nodig om voor jouw klanten een herkenbaar gezicht te krijgen. Om zichtbaar te worden voor de markt die jij kunt helpen. Jouw klanten willen weten wie jij bent en waar je voor staat. Je hebt verhalen nodig om je klanten te kunnen vertellen wat je te bieden hebt zodat ze graag juist met jou willen werken.
Veel adviseurs denken echter dat ze helemaal geen verhaal hebben. Dat ze niet bijzonder genoeg zijn. Dat ze niet (nog) genoeg expertise hebben. Dat ze nog niet genoeg opleidingen hebben gevolgd. Niet genoeg meters hebben gemaakt. Daarmee houden ze zichzelf onnodig klein.
Afwijzing voorkomen
We voelen ons vaak onzeker als we naar buiten treden met datgene waar ons hart in ligt. Het verhaal over je passie vertellen voelt best kwetsbaar. Als mensen jouw dromen niet delen, voel je je afgewezen als persoon. Dat wil je voorkomen. Dus blijf je eindeloos sleutelen aan je website. Eindeloos pielen aan je teksten.Breng je voortdurend weer verbeteringen aan in je aanbod.
Vergelijkend warenonderzoek
Je kijkt misschien ook eens wat rond bij wat concurrenten die soortgelijke diensten aanbieden.Concurrentieonderzoek is op zich niet verkeerd. Handig om te weten wat er speelt in de markt. Maar als je dan die sites ziet, zakt de moed jou een beetje in de schoenen. Wat heeft die executive coach het allemaal mooi verwoord. Wat een fijne authentieke teksten. Je eigen site steekt opeens een beetje povertjes af bij al die passie en die mooie verhalen. Je besluit hem voorlopig nog maar even niet online te zetten. Je zucht eens diep. En je bedenkt dat je nog een lange weg te gaan hebt voordat jij zichtbaar kunt zijn.
Wanneer is het genoeg?
Ik neem je even mee naar mijn jeugd. Ik had een vader met een passie voor literatuur. Die passie had hij omgezet in een fantastisch beroep: hij kon altijd gratis boeken lezen. Hij was namelijk filiaalmanager in een boekhandel. Heerlijk toch?
Iedere week kwam er wel weer nieuw boek uit dat direct mee naar huis ging. De lijst van schrijvers waar hij enthousiast over kon vertellen was eindeloos. Hij was dol op Harry Mulisch, Gerard Reve, Jan Wolkers, Anne Tyler, Milan Kundera, Paul Theroux, Philip Roth maar ook de thrillers van Dick Francis las hij graag.
Altijd een betere schrijver
Mijn vader had naast een scherpe geest ook een fenomenaal geheugen.Hele pagina’s kon hij uit zijn hoofd citeren uit Beekman en Beekman van Toon Kortooms. Het was ook de reden dat hij geen schrijver werd. Want hoewel hij bijzonder goed met woorden was, vond hij zichzelf als schrijver niet goed genoeg.
Hij volgde er ooit een cursus voor maar is na drie lessen afgehaakt. Bij ieder verhaal dat hij wilde optekenen schoten hem direct wel drie schrijvers in gedachten die een soortgelijk verhaal hadden geschreven. Die verhalen vond hij veel beter dan zijn eigen schrijfsel. Dus stopte hij er maar mee.
Je houdt jezelf onnodig klein
Je moet jezelf nooit vergelijken met anderen die al jaren bezig zijn met iets terwijl jij misschien net begint of pas halverwege bent. Ook heeft het geen zin om jezelf te vergelijken met mensen die een andere stijl hebben.
Stel dat Picasso zich had laten belemmeren omdat vond dat hij een tweede Rembrandt zou moeten zijn. Dan had de wereld een unieke kunstenaar gemist. Ook jij bent uniek op jouw manier en het heeft dus geen zin om te proberen iemand anders te kopiëren. Dan wordt het een slap aftreksel.
De kracht van authenticiteit
Personal branding gaat om authentiek jezelf durven zijn. Perfectie loslaten en nieuwe dingen proberen. Wees eens lekker wat minder perfect en durf jezelf gewoon te laten zien zoals je bent. Je zult merken dat dit juist zorgt voor verbinding en dat mensen naar je toe komen. Omdat ze merken dat jij ook niet perfect bent, kunnen zij ook zichzelf zijn bij jou.
Wil je eens van gedachten wisselen over jouw personal branding omdat je graag iets van jezelf in de wereld wilt zetten en toe bent aan een ander niveau van ondernemen? Omdat je jezelf een groter podium gunt? Stuur me dan een mailtje via saskia@depersonalbrandingcoach.nl