Saskia Postma

Saskia Postma

Waarom het zo belangrijk is te weten wat echt bij jou past

5 juli 2016

eyeglasses-442616_960_720-1Nog een aantal weken en dan breekt voor veel mensen de zomervakantie weer aan. Heerlijk een aantal weken relaxen, er even tussen uit. Wat lijkt het leven eenvoudig als je op vakantie bent in een mooi zonnig land. Je zou er bijna willen wonen. Niet voor niets zijn er bosjes mensen die na vele zomers te hebben doorgebracht in zo’n heerlijk warm vakantieland, besluiten hier een B&B te starten.

 

Als je zaken wilt veranderen in je leven, is het echter slim om eerst heel goed te onderzoeken wat je precies wilt veranderen en ook waarom je dat wilt. Het is een belangrijk moment om na te gaan welke zaken goed bij jou passen en waar je energie van krijgt. Om bewuste keuzes te maken die je daadwerkelijk verder brengen.

 

 

Het roer om

 

In Intermediair las ik ooit eens een artikel van mensen die het roer om hadden gegooid. Zij hadden echter niet goed nagedacht over de reden waarom ze bepaalde stappen maakten. En het bleek allemaal toch niet helemaal zo uit te pakken als ze hadden bedacht.

Op zich is het natuurlijk geweldig om je dromen te gaan leven. Maar is deze droom ook nog zo leuk in de grijze winter in een compleet uitgestorven dorp? Waar je bovendien slecht aansluiting vindt met de plaatselijke bewoners? Ga je het culturele leven missen als je ver verwijderd bent van gezellige kroegjes en theaters? Wellicht is het geen droom die je nastreeft maar ben je gewoon ontevreden over het leven dat je nu leidt…  

Al doende doe je boeiende leerervaringen op…

 

Uit eigen ervaring kan ik meepraten over het maken van minder gelukkige keuzes. In 2007 had ik mijn baan opgezegd om voor mezelf te beginnen. Nadat ik in contact kwam met een franchiseclub die grote plannen had op het vlak van coaching, training en organisatieadvies, besloot ik de knoop door te hakken. Ik ging voor het ondernemerschap!

Ik had al een tijdje met het idee gespeeld maar het leek me zo ongezellig om in je eentje een bedrijf te draaien. Die franchiseconstructie leek me ideaal. Leuke ‘collega’s’, samen netwerken, met elkaar iets moois opbouwen. Een deel van je omzet afstaan als je daar ook opdrachten voor terugkreeg, leek mij een redelijke deal.

 

 

De praktijk bleek een stuk weerbarstiger…

 

Mijn ‘fout’ was dat ik instapte in een concept dat door anderen was bedacht en waarin ik niet tot mijn recht kwam. Ik had onvoldoende nagedacht over mijn eigen verhaal en mijn eigen ‘ding’. Ik had geen eigen bedrijfsconcept en moest mij daarom aanpassen aan andermans keurslijf. En dat keurslijf paste mij niet. Het hele verhaal kostte mij bovendien veel geld en tijd en er kwam zeer weinig voor terug. Toen ik een mooie interim opdracht kreeg aangeboden, was ik dus al snel om. In plaats van trainer en coach werd ik interim manager, en in eerste instantie vond ik dat best een aardige manier om (goed) geld te verdienen. Maar toch ging het na verloop van tijd weer kriebelen…

 

 

Het vinden van je echte passie

 

Het interim bestaan leverde mij te weinig voldoening op, omdat ik behoefte had om meer zelf mijn stempel te drukken op de diensten die ik aanbood. Ik kon er te weinig van mezelf in kwijt. Ik wilde immers aanvankelijk trainen en coachen.

Uiteindelijk ben ik zeer actief aan de slag gegaan om mijn eigen dromen, wensen, kwaliteiten en ervaring in kaart te brengen en heb ik De Personal Branding Coach opgericht. En nu help ik mensen met het ontwikkelen van hun eigen brand en het opbouwen van een succesvol bedrijf. Alles bij elkaar was het een hele leerzame ervaring en financieel heeft het gelukkig niet slecht uitgepakt.

Juist omdat ik in eerste instantie mijn baan had opgezegd zonder eerst over mijn brand na te denken, werd ik mij ervan bewust hoe belangrijk personal branding is om succesvol te zijn als ondernemer.

 

 

Geen passie ?

 

Om je passie te vinden moet je soms verschillende paden verkennen. Al doende verwerf je een brede bagage waar je vervolgens wellicht nog bijzondere combinaties van kunt maken. Unieke combinaties aan ervaring die jou onderscheiden van anderen in de markt. En meestal kom je er al gaande dan ook wel achter waar je echt blij van wordt.

Het is essentieel om je ondernemerschap in te vullen vanuit authentieke keuzes die passen bij jou als persoon. Het heeft geen zin om dingen te doen die niet bij je passen, want dat houd je niet vol.

Succesvolle mensen zijn gericht op groei. Dit betekent dat je jezelf toestaat om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en soms een risico durft te lopen omdat je nieuwe dingen doet.

Als je nooit wat probeert, gebeurt er ook niks.

 

Wil je wat hulp bij het zetten van nieuwe stappen? Wil je begeleiding bij het omzetten van je passie naar een succesvol marktmodel? Neem dan contact met mij op via saskia@depersonalbrandingcoach.nl of via tel.nr 06-30623555

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.