Saskia Postma

Saskia Postma

Vijf valkuilen die veel ondernemers afhouden van succes

22 september 2016

afbeelding-3Zit je jezelf wel eens in de weg? Dat het niet lekker loopt? Opdrachten niet doorgaan. Je groei stagneert. De lol er een beetje afraakt. De inspiratie is zoekgeraakt.

Neem dan eens de tijd om terug te kijken naar de afgelopen maanden. Wat heeft je veel positieve energie gegeven en wat heeft veel energie gekost? In welke type opdrachten kun jij excelleren?

En welke valkuilen kun je het beste vermijden? Ik heb er vijf voor je op een rijtje gezet waar veel ondernemers last van hebben. Kijk eens of je zaken bij jezelf herkent die je wellicht anders aan zou kunnen pakken.   

Geen inspirerend doel en geen plan  

Heb jij een plan om je doelen te bereiken? En heb je eigenlijk duidelijke doelen zodat je ergens naar kunt streven? Het valt me iedere keer weer op dat veel ondernemers, zonder plan werken. Soms hebben ze wel een omzetdoelstelling gemaakt, maar vervolgens laten ze het een beetje aan het toeval over hoe die omzet dan gerealiseerd moet worden. Ze laten alles op zich afkomen en pakken de kansen die voorbij komen zonder daarin echt bewuste keuzes te maken.

Neem het roer van je leven bewust in eigen hand en trek je eigen plan. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, maak je gefundeerde beslissingen die je verder brengen. En op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten, geeft een inspirerend doel je weer net even dat duwtje om toch door te zetten.  

 

Niet weten wie je klanten zijn  

Heb jij een goed beeld van jouw klant? Van zijn dromen en van zijn frustraties? Weet je wat er speelt in zijn markt? Ken je zijn wereld? Spreek je zijn taal? Weet je eigenlijk voor wie jij zelf graag wilt werken?

Jos Burgers, de auteur van het boek “Gek op gaten’, heeft een duidelijke mening over het maken van strategische keuzes ten aanzien van de klanten waar je voor wilt werken. Zijn vraag aan het publiek is: ‘ Heb je voor jezelf helder voor welke klanten je over drie jaar niet wilt werken?’

Hij beweert dat de meest succesvolle organisaties vooral duidelijk maken naar de markt zijn waarvoor je bij hen niet moet zijn. Mensen willen graag betalen voor exclusiviteit en specialisatie.

Als jij alles wilt zijn voor iedereen, vindt niemand jou echt interessant. Hij illustreert dit met diverse voorbeelden.

 

Zo is er een aannemer die beweert dat hij alles kan en er is daarnaast heb je de specialist in dakkapellen. Wie zou jij kiezen als je een nieuwe dakkapel wilt laten zetten? De dakkapellenspecialist is 10 % duurder, maar veel mensen betalen dat graag omdat ze dan het veilige gevoel hebben dat ze in handen zijn van een echte specialist.  

 

Kuddegedrag

Durf jij te kiezen en focus aan te brengen in wat je doet? Veel ondernemers zijn een ster in het vermijden van keuzes voor een duidelijke eigen profilering. Terwijl het juist zo belangrijk is om je eigen keuzes te maken die bij jouw ondernemerschap en bij jou als persoon passen. Dat vergt wel enige zelfreflectie maar het levert je zoveel op. Keer op keer ben ik er weer door geraakt hoe krachtig mensen worden als ze echt durven te benoemen waar hun unieke kwaliteiten liggen. En ervoor durven te gaan.

Veel mensen hebben in hun jeugd gehoord, dat ze niets bijzonders zijn. Ze durven zichzelf daarom niet te profileren als expert of als iemand met bijzondere kwaliteiten. Ze hebben het gevoel dat ze niet genoeg kennis of ervaring hebben, of niet bijzonder genoeg zijn. Als je dat van je af kunt schudden, komt er een enorme kracht vrij. Prachtig is dat om mee te mogen maken.

 

Te laat in actie komen

Heb jij ook nog allerlei ideetjes waar je nooit wat mee doet? Plannen die maar in de kast blijven liggen? Marcel van Driel schreef hier een leuk boek over met als titel ‘Waanzinnige plannen’.

In zijn boek geeft hij aan dat het gros van de mensen allerlei prachtige dromen hebben maar ze nooit waarmaken. Ze blijven dromen, want dromen is veilig. De meest genoemde redenen waarom dromen vaak dromen blijven zijn:

  • Je denkt dat je het niet kunt.
  • Je denkt dat je er geen tijd voor hebt.
  • Je denkt dat het (te) veel geld gaat kosten.
  • Je bent bang voor de reacties van anderen.
  • Je bent bang dat je zult slagen en dat je veilige wereld zal veranderen.

Welk leven kies jij? Je hebt feitelijk maar twee opties. Ervoor gaan en de verantwoordelijkheid nemen om de zaken te veranderen waar je niet tevreden over bent. Of later terugkijken op je leven en spijt hebben van de keuzes die je niet gemaakt hebt. Kom in actie.

 

Alles alleen willen doen

Ben jij ook iemand die vindt dat je alles zelf moet kunnen? Vind je het lastig om hulp te vragen?

Het ondernemersbestaan is uitdagend en geeft veel vrijheid om je eigen koers te varen maar het kan ook eenzaam zijn. Je zult regelmatig momenten ervaren dat het tegenzit of dat je het even niet meer zo goed weet. Of je raakt je inspiratie kwijt omdat je in een patroon vervalt waarbij je hetzelfde kunstje blijft vertonen.

Je hebt mensen om je heen nodig waar je je verhaal bij kwijt kunt. Die je kunnen bemoedigen als het even tegenzit en die het met je willen vieren als het goed gaat. Die je kunnen adviseren en een spiegel voor kunnen houden op de juiste momenten. Die je net even dat zetje kunnen geven om nieuwe dingen te durven doen die buiten je comfortzone liggen.

Een vriendin vertelde mij: ‘Ik wil mijn man en mijn vriendinnen niet meer belasten met mijn sores op businessvlak. Ik ga nu iemand inhuren om me verder te helpen.’ Ik vond het hele slimme stap van haar. Want ik wil haar coach niet zijn. Dat is te dichtbij is mijn persoonlijke mening. Mijn eigen man kan ik ook niet coachen. Je hebt daarvoor toch een bepaalde afstand nodig om effectief te kunnen zijn.

Gun jezelf dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Zorg voor een goede sparringpartner, of zorg dat je een goede coach vindt.

Op vrijdagochtend 30 september van 10.00 uur tot ongeveer 11.00 uur en op woensdagavond 5 oktober om 20.00 uur tot ongeveer 21.00 uur vertel ik je in mijn gratis webinar hoe ik mijn bedrijf zo heb georganiseerd dat ik vanzelf klanten aantrek. Ik vertel je wat je nodig hebt om vol zelfvertrouwen met het juiste verhaal zichtbaar te zijn in jouw markt zodat ze echt niet meer om je heen kunnen. Jij kunt je ook nog inschrijven, gebruik hiervoor de onderstaande knop.


 button

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.