Saskia Postma

Saskia Postma

Vijf redenen waarom jouw website geen klanten oplevert

23 februari 2017

Is jouw website de motor achter je bedrijf en trek je er nieuwe klanten mee aan?

 

Vandaag las ik op Linkedin een berichtje van iemand uit mijn netwerk die trots zijn nieuwe website aankondigde. Uit interesse klik ik even op de link. En ik zie een site waar op zich duidelijk aandacht aan is besteed. Maar ook een site vol gemiste kansen. Je wilt met je website graag klanten aantrekken, neem ik aan. Dan is het goed wat meer te weten over de do’s en don‘ts die maken dat een site succesvol is of juist niet.

 

 

De bijgaande foto, die ik tijdens een vakantie maakte, symboliseert een situatie die veel zelfstandige adviseurs, coaches, trainers en adviesbureaus helaas maar al te goed herkennen. Je hebt een prachtige website gemaakt waarop je al je diensten hebt uitgestald.

Je zet je website live. Laat nu de klanten maar komen!

 

Maar de klanten blijven weg. De dames op de foto zitten de dag uit. Hun kraam wordt nauwelijks bezocht. Als jij veel geld en tijd steekt in je website, wil je natuurlijk niet dat iemand na een korte blik op je webpagina gapend wegklikt.

 

  • Welke fouten maken dat iemand afhaakt als hij jouw website bezoekt?
  • En welke elementen maken jouw website boeiend voor jouw klant?
  • Wat maakt dat hij klant wordt?  

 

Wat zijn 5 ‘afhakers’ die je op veel websites aantreft? 


1) De klant staat niet centraal.

 

Een fout die je veel tegenkomt, is dat op de website niet de klant centraal staat. Negen van de tien websites zijn als volgt opgesteld; wij zijn; wij doen; onze aanpak. Je komt als bezoeker terecht op een homepage die bol staat van zaken die jou totaal niet boeien:

  • Wij zijn een heel succesvol bureau en we hebben heel veel expertise over…
  • Wij doen de volgende dingen…
  • We zijn overigens ook al heel lang in de markt en we leveren altijd maatwerk…
  • Ons product (of onze dienst) wordt gekenmerkt door…
  • Onze werkwijze is als volgt…
  • Onze training gaat over…

 

 

Onderstaande de homepage van een bestaand adviesbureau:

 

“X is hét adviesbureau op het gebied van change management. Wij werken met onze opdrachtgevers aan veranderingen die ertoe doen. Vaak vanuit een rol als ‘architect van verandering’ adviseren wij bij grote en middelgrote organisaties over de inrichting en uitvoering van impactvolle verandertrajecten. Daarnaast werken wij aan het professionaliseren van het verandermanagement binnen de organisaties van onze opdrachtgevers. Wij willen onze opdrachtgevers altijd het beste geven, dat is onze drive.“

 


Denk je dat jouw klant geboeid raakt door een dergelijk wollig verhaal? Welnee. De klant wil helemaal niet lezen over jouw aanpak. Hij wil lezen over jouw resultaten. En die resultaten boeien hem alleen maar als die gaan over een probleem dat hij graag op wil lossen. Of over een ambitie waar hij nu eindelijk echt werk van wil maken. Als jouw klant begint met lezen op je homepage, moet hij meteen gepakt raken omdat hij denkt: ‘Hee, dit gaat over mij!.’

 

Als je dit goed doet kan je website voor jou fungeren als digitale accountmanager. Het overkomt mij regelmatig dat ik wordt gebeld door iemand die op mijn website is beland en die al dermate overtuigd is, dat ik bij wijze van spreken alleen nog maar een startdatum hoef af te spreken. Laatst zei een nieuwe klant nog tegen mij:

 

“ Toen ik jouw website las, leek het wel alsof je in mijn hoofd had gekeken. Wat was dat herkenbaar allemaal! Het voelde als een warm bad en ik wist meteen dat ik jou moest bellen.”

 


2) Te korte teksten.

Een van de meest gemaakte fouten die gemaakt wordt op websites is het gebruik van korte, weinig zeggende teksten. Veel vormgevers zijn van mening dat een site met name een sfeer moet weergeven en dat je de lezer vooral niet moet vermoeien met lange teksten.

 

Dit is al een heel oud misverstand waar ik al in het begin van mijn loopbaan als marketeer mee te maken kreeg. Wist je dan een van de meest succesvolle direct mailbrieven ooit, zeven kantjes lang was?! Als het interessant voor hem is, leest je klant echt wel door!

Om dat voor elkaar te krijgen moet je wel het een en ander weten over goede copywriting en neuromarketing. Maar dat valt te leren.

 

Ook kun je in de vormgeving van je webpagina’s rekening houden met mensen die in eerste instantie afgeschrikt raken door lange teksten. Dat doe je door de kern van je tekst, dat waar het echt om gaat, in de eerste twee a drie alinea’s te verwerken. En wanneer de klant meer wil weten kan hij doorklikken bij -lees verder-.

 


3) Onpersoonlijke site

 

Jouw website is een heel belangrijk onderdeel van je personal branding. Het is dan ook een gemiste kans als je op je website nalaat iets over jezelf te vertellen. Juist jij bent je eigen merk! Vertel iets over je achtergrond en zet er ook een goede portretfoto van jezelf bij.

Dit wordt door jouw klant zeer gewaardeerd. Mensen willen een goed gevoel hebben over de persoon met wie ze zaken gaan doen. En daarbij willen ze ook graag het gezicht zien van degene die achter het bedrijf schuilt.

 

‘Wij van bureau x’

Ik vind het altijd grappig als je al vrij snel constateert dat je op de site van een eenpitter bent beland en dan toch voortdurend vage teksten in de wij-vorm voorgeschoteld krijgt. Het is dan vaak niet geheel duidelijk wie er nu eigenlijk achter de site zit en dat is niet handig.

 

Laat zien wie je bent. Juist jouw kwaliteiten en eigenschappen, dat wat jou uniek maakt, maakt dat de klant kiest voor jou. Als je bang bent dat een klant geen zaken wil doen met een eenpitter, kun je op je site ook nog een aantal vaste samenwerkingspartners presenteren, in een apart hoofdstuk bijvoorbeeld. Zo kun je duidelijk maken dat je ook grotere projecten kunt oppakken.


 

4) Geen ‘banaan’ 

Een van de belangrijkste fouten die veel mensen maken; geen ‘banaan’ op je site in de vorm van een gratis weggever. Doodzonde, want je loopt een groot risico dat je klant na jouw website eenmalig te hebben bezocht, weer wegklikt om nooit meer terug te komen. Zelf kom ik ook wel eens op sites die mij op zich wel aanspreken. Maar vervolgens vergeet ik de naam van de site en kan ik hem op een later moment niet meer vinden.

 

Aartjan van Erkel , auteur van het boek ‘Verleiden op internet’ schrijft: “Bezoekers van je website zijn te vergelijken met nerveuze aapjes. Met een ‘banaan’ neemt je bezoeker de actie die jij wil.
Het is een metafoor voor een niet-te-versmaden Call-to-Action button.

 

Het is absoluut de moeite om serieus na te denken over een E-book, interessant artikel , checklist of iets anders dat je aan kunt bieden om te zorgen dat klanten hun adres achter laten als ze jouw site bezoeken. Mensen geven hun emailadres op om dit E-book op te vragen en komen dan in jouw mailinglijst. Je stuurt hen vervolgens regelmatig informatieve artikelen en als je dat goed doet, krijg je via deze weg nieuwe klanten binnen.


 

5) Geen overzichtelijke indeling

 

Laat mensen niet op zoek moeten gaan op jouw site naar de informatie die voor hen relevant is. Zorg voor een duidelijke indeling. Er zijn op mogelijkheden voor de indeling van je site maar het voert te ver om dit allemaal in het artikel te verwerken. Dan zou het een compleet boekwerk worden. De volgende indeling is een goede basisopzet.

 

Homepage.

Hier benoem je meteen de problemen waar jouw klant mee worstelt en maak je duidelijk wat jouw doelgroep is. Je geeft duidelijk aan welke oplossing en resultaten jij biedt en benoemt kort waarom jij de aangewezen persoon bent om hen bij dit probleem te helpen.

 

Pagina ‘Mijn klanten’

Hier geef je aan voor wie jij werkt en je vertelt waarom deze doelgroep met jou werkt.

 

Pagina ‘ Diensten’

Je vertelt per dienst met name kort wat je doet en vooral wat iemand er aan kan hebben.

Als je meerdere diensten hebt, maak je eerst een overzichtspagina.

 

Pagina met Referenties.

Hier kun je testimonials zetten en/of cases van opdrachten die je hebt gedaan. Het is voor klanten heel prettig om te kunnen lezen hoe anderen jouw dienstverlening hebben ervaren.

 

Pagina ‘GRATIS’.

Mensen vinden het geweldig als je iets gratis aanbiedt. Ik heb zelf gratis informatieve artikelen over allerlei problemen rondom personal branding waar mensen mee worstelen.

 

Pagina ‘GRATIS E-book’*

Bied een gratis E-book aan, dat wordt door klanten enorm gewaardeerd.

 

Pagina met contactinformatie.

Nodig mensen echt uit om contact op te nemen. Geef aan dat je het op prijs stelt als ze je een mailtje sturen en vermeld duidelijk je mailadres en telefoonnummer.

 

 

De belangrijkste reden dat veel mensen eindeloos blijven worstelen met hun site is overigens dat ze hun merk en verhaal niet scherp hebben. Het kwam vanmorgen nog ter sprake bij een nieuwe klant die vertelde dat hij het maken van een website maar bleef uitstellen.

“ Ik weet gewoon niet wat ik er op moet zetten. Ik blijf maar een beetje klunzen met die teksten. Het komt maar niet af en dat begint met nu echt te frustreren.”

 

Om serieus genomen te worden door je klanten heb je echt een professionele website nodig. Maar dat hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Je moet wel weten hoe je die website inricht qua tekst en vormgeving. En je moet natuurlijk een goed verhaal hebben, weten wie jouw klanten zijn en waar zij door geraakt worden. Dan kan ook jouw website voor je gaan fungeren als je digitale accountmanager.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.