Social media are here to stay. En gelukkig maar, want social media bieden jou als zzp’er een geweldig podium om je bedrijf op de kaart te zetten bij je klanten. Social media zijn prettig laagdrempelig en je kunt met weinig budget zeer effectief je marketing doen. Een recent voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Met behulp van social media heb ik in de afgelopen weken een nieuw groepsprogramma op de markt gezet voor interim-managers. Ik heb twee blogartikelen geschreven en die op de juiste LinkedIn groepen gepost.
Vervolgens heb ik samen met mijn compagnon vier succesvolle kennismakingsmiddagen georganiseerd. Afgelopen maandag zijn we met de eerste groep van start gegaan. En ook voor de tweede groep hebben zich al gegadigden gemeld die niet in de eerste groep konden starten. Zo snel kan het gaan… Mits je het goed aanpakt. In het onderstaande artikel vind je een aantal do’s en don’ts van social media marketing.
Niet doen
Veel mensen zien social media gewoon als een podium waarop je gratis reclame kunt maken voor jezelf. Dus bestoken ze mensen ongevraagd met informatie over hun producten en diensten. Ze reageren op discussies in groepen met mededelingen die duidelijk alleen als doel hebben om even een link naar hun dienst te posten. Zo werkt het dus niet.
Hoe dan wel?
Je invloed op internet vergroten met de principes van Cialdini.
Robert Cialdini , hoogleraar Psychologie en wereldwijd meester in het onderhandelen, schreef een bestseller waarin hij uitlegt hoe je psychologie commercieel kunt inzetten om mensen sneller ‘ja’ zeggen tegen jouw diensten. Ook op social media kun je deze zes principes uitstekend inzetten:
1) wederkerigheid
2) commitment en consistentie
3) sociale bewijskracht
4) autoriteit
5) sympathie
6) schaarste
1. Wederkerigheid
Cialdini heeft geconstateerd dat mensen het belangrijk vinden om een gunst op een zeker moment terug te betalen. Een ondernemer die iets gratis weggeeft, zorgt daarnaast voor een positief gevoel bij zijn (potentiële) klanten. Als jij gratis iets van je kennis weggeeft, kan je klant alvast een voorproefje krijgen van je expertise en zien dat jij weet waarover je het hebt. Je kunt denken aan een gratis E-book,artikel, workshop, kennismakingsgesprek, webinar, of wellicht een gratis quickscan.
2. Commitment en consistentie
Veel zzp’ers zijn aanvankelijk heel druk op allerlei verschillende platforms. Maar na een tijdje stoppen ze er dan mee “want het werkt niet’. Mensen willen echter graag consistent gedrag zien. Als ze zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief kost het vervolgens wat tijd om een relatie met een klant op te bouwen. Mensen moet jou eerst wat beter leren kennen voordat ze zaken met je willen doen. Net als in het echte leven heb je bij social media te maken met de KNOW, LIKE, TRUST factor.
- Mensen moeten je eerst leren kennen (KNOW). Daarom moet je jezelf zichtbaar maken.
- Vervolgens moeten ze je gaan waarderen (LIKE) omdat je waardevolle informatie deelt en omdat jouw toon/visie hen aanspreekt.
- En op den duur gaan ze je vertrouwen (TRUST) omdat ze iedere keer weer kleine voorbeelden hebben mogen ervaren van jouw expertise door de kennis die je deelt. Zo bouw je jouw expertstatus op en trek je klanten naar je toe.
3. Sociale bewijskracht
Mensen kijken graag naar wat anderen doen voordat ze een beslissing nemen. Daarom is het goed om relevante) aanbevelingen op je site en op je Linkedin profiel te hebben van tevreden klanten (booking.com doet dit heel slim en Zoover ook.)
4. Sympathie
Sommige mensen bloggen graag over zaken die hen persoonlijk bezighouden. Zij vergeten daarbij dat dit wellicht niet de dingen zijn die hun klant interesseert. Als je effectief wilt zijn op social media kun je beter kiezen voor het delen van tips, adviezen en informatie waar jouw klanten echt wat aan hebben. Maak jezelf dermate boeiend dat mensen jou blijven volgen en jouw artikelen en tips doorspelen naar mensen uit hun netwerk. Dan blijft hij je graag volgen, gaat hij je waarderen en zal hij uiteindelijk je diensten afnemen. Uit eigen ervaring kan ik je melden dat dit uitstekend werkt.
5. Autoriteit
Mensen nemen sneller iets aan van iemand die ze als een autoriteit beschouwen. Ook zijn ze bereid hoger prijzen te betalen. Daarom is het zo belangrijk voor jou om een expertstatus te ontwikkelen. Dit bereik je door te schrijven over jouw vakgebied of expertise op je eigen site en als gastauteur te schrijven op sites waar jouw klanten komen.
6. Schaarste
Schaarste maakt mensen hebberig. Het geeft hen het gevoel dat ze iets mislopen als ze er niet snel bij zijn. Mensen hechten meer waarde aan zaken die moeilijker verkrijgbaar zijn. Je kunt dit principe inzetten door bijvoorbeeld vroegboekkorting aan te bieden aan snelle beslissers of te werken met gelimiteerde edities
Wanneer je social media effectief leert inzetten, trek je heel gericht klanten naar je toe. Voortaan zoeken zij jou op, in plaats van jij hen.