Saskia Postma

Saskia Postma

‘Playing Big’ of jezelf (te) klein houden

22 oktober 2019

Veel mensen die bij mij aan tafel schuiven voor hun personal branding worstelen met het gevoel dat zij zichzelf niet goed profileren. Ze zijn vaak te bescheiden. En dat weten ze zelf ook. Misschien herken jij dat ook wel bij jezelf.  

Het laatste seizoen van dit jaar is al weer aangebroken. Je hebt al een tijdje een ontevreden gevoel omdat je een aantal dingen anders aan wilt pakken Het loopt niet slecht maar je hebt meer in je mars. En toch pak je niet door. Hoe komt dat toch?  

Als je nieuwe dingen gaat doen, brengt dat mee dat je het spel op een ander niveau gaat spelen. Dat levert van onzekerheid op en dan ga je zaken uitstellen. Gelukkig ben je niet alleen in die onzekerheid. Iedereen heeft er last van.  

Leer meer over ‘Playing Big’ en ga voor lef. Dan wordt het leven een stuk interessanter. 

Playing Big

Goethe schreef ooit: ‘Behandel iemand zoals hij nu is en hij zal zo blijven, behandel iemand zoals hij kan zijn en hij zal zo worden.’  

Wellicht knik jij instemmend als je dit leest. Maar wees eens eerlijk; benader jij jezelf ook op deze manier?  

Uit onzekerheid houden veel mensen zich te klein. Tara Mohr schreef hier een goed boek over met de titel Playing Big. In haar boek roept zij vrouwen op zichzelf niet langer klein te houden. Ik heb al veel mensen aangeraden dit boek eens te lezen. En dat waren overigens niet alleen vrouwen. 

Is dit wel voor mij weggelegd?

Heb jij ook wel eens last van zo’n hardnekkig stemmetje dat opspeelt wanneer je dingen doet waarover je niet zeker bent? Dan kan dat stemmetje een boel gejengel in je hoofd veroorzaken. Laat lekker jengelen.  

Zie het gewoon als een radio op de achtergrond maar zet hem een standje zachter. Leer leven met die stem, maar laat je er niet door dwarsbomen. Dat stemmetje komt voort uit ons ingebouwde veiligheidsinstinct, dat deel van ons dat geen risico’s wil lopen.

Wellicht denk je dat die twijfels en onbehaaglijke gevoelens betekenen dat je niet op de goede weg zit. Maar het enige wat er aan de hand is, is dat we die slapende bewaker aan de rand van onze veilige comfortzone hebben gewekt.  

Bij twijfel gewoon doorgaan

Als jij werkelijk gelooft dat je in staat bent om je doel te bereiken, dan gaat het je ook lukken. Je zult echter moeten kiezen om ervoor te gaan terwijl je vaak nog geen zekerheid hebt over het eindresultaat. En dat maakt soms wat angstig.  

Er zal nooit een dag komen dat je nooit meer faalt of nooit meer last hebt van onzekerheid. Zelftwijfel zal altijd met enige regelmaat de kop opsteken, zeker als je toe bent aan iets nieuws en het roer om wilt gooien.  

Laat niet je keuzes erdoor bepalen maar kies je eigen koers.

Iedereen heeft er last van 

Tara Mohr geeft in haar boek een voorbeeld van een succesvolle schrijfster die lovende recensies heeft in vele grote kranten en lesgeeft aan diverse gerenommeerde universiteiten. En toch zegt deze ook schrijfster:  

“ Op een dag zat ik naar de computer te kijken naar de lijst van dingen die ik de laatste jaren heb geschreven: essays, verhalen, boeken, blogs, van alles.  

Ik besefte dat ik aan al die stukken was begonnen met in mijn hoofd een bandje met: ‘ Dit wordt helemaal niks. Dit gaat niet lukken. Ik weet wel dat het weleens goed is afgelopen, maar ditmaal heb ik echt te hoog gegrepen.  

Ik krijg het vast niet voor elkaar, ik kan dit helemaal niet goed bedenken. Maar weet je wat? Ik doe het lekker toch!”  

Ga jij ervoor?

Als bekende en succesvolle mensen die tot de top horen in hun vakgebied nog geregeld worstelen met ernstige twijfels aan zichzelf, dan is het niet gek dat jij en ik daar ook last van hebben.  

Ga geen discussie aan met dat stemmetje dat jou wil tegenhouden. Ga voor je ambities en maak iets moois van je leven!  

Wil je leren hoe jij een authentiek sterk merk wordt en kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op.Ik help je graag verder. 

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.