Saskia Postma

Saskia Postma

‘ Playing Big’: hoe doe je dat als je geneigd bent jezelf te klein te houden?

13 november 2015

65061_557426607663470_521579765_nVeel mensen die bij mij aan tafel schuiven voor hun personal branding worstelen met het gevoel dat zij zichzelf niet goed profileren. Ze zijn vaak te bescheiden. En dat weten ze zelf ook. Het zit hun vaak ook in de weg om echt te durven gaan voor de dingen die ze diep in hun hart graag het liefste willen doen. Of ze zijn toe aan een doorbraak naar een ander niveau in hun ondernemersloopbaan. Je gaat nieuwe dingen doen, het spel op een ander niveau spelen. Ook dat kan momenten van onzekerheid opleveren.

Gelukkig ben je niet alleen in die onzekerheid. Iedereen heeft er last van. Leer meer over ‘Playing Big’ en ga voor lef. Dan wordt het leven een stuk interessanter.

 

Playing Big

“Doe ik het wel goed genoeg? Haal ik wel alles uit het leven? Haal ik wel alles uit mezelf? Waarom heb ik nog steeds niet bereikt wat ik echt graag wil?” Juist deze vragen zijn voor veel van mijn klanten de aanleiding om met hun personal branding aan de slag willen gaan. Spelen deze vragen af en toe ook door jouw hoofd? Wees gerust. Bijna iedereen heeft daar last van. Er zijn gewoon af en toe van die momenten in je leven dat je toe bent aan iets nieuws en dat maakt dat je je wat onrustig voelt. Uit onzekerheid houden veel mensen zich te klein. Tara Mohr schreef hier een goed boek over met de titel Playing Big waarin zij elke vrouw oproept om zichzelf niet langer klein te houden. Ik heb al veel mensen aangeraden dit boek eens te lezen. En dat waren overigens niet alleen vrouwen. Tara roept je op je ware ambities en motivaties te onderzoeken en deze ook te realiseren.  


 

Is dit wel voor mij weggelegd?

Henry Ford heeft een hele mooie uitspraak gedaan over het menselijke potentieel. Hij zei: ” Als je denkt dat je het kunt, of je denkt dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk.”   Als jij werkelijk gelooft dat je in staat bent om je doel te bereiken, dan gaat het je ook lukken. Succes is echt een keuze. Je zult moeten kiezen om ervoor te gaan terwijl je nog geen zekerheid hebt over het eindresultaat. En dat is soms wat angstig.   Veel mensen hebben zo’n hardnekkig stemmetje dat begint op te spelen zodra je het waagt je comfortzone te verlaten. Wanneer je dingen doet waarover je niet zeker bent, kan dat stemmetje een boel gejengel in je hoofd veroorzaken. Laat lekker jengelen. Zie het gewoon als een radio op de achtergrond maar zet hem een standje zachter. Leer leven met die stem, maar laat je er niet door dwarsbomen. Dit stemmetje komt vaak voort uit ons ingebouwde veiligheidsinstinct- dat deel van ons dat geen risico’s wil lopen.


 

Juist als je twijfelt zit je vaak vlak voor een doorbraak

 

Veel mensen zijn bang om te mislukken, om op te vallen en teveel in de schijnwerpers te staan. Laat je echter niet weerhouden door deze angsten om het leven te leiden dat jij ambieert. Want dat stemmetje gaat vaak juist harder opspelen als jij dichter bij een doorbraak komt of op punt staat om een belangrijke stap te nemen.

Wellicht denk je dat die twijfels en onbehaaglijke gevoelens betekenen dat je niet op de goede weg zit. Maar het enige wat er aan de hand is, is dat we die slapende bewaker aan de rand van onze veilige comfortzone hebben gewekt.


 

Bijna iedereen heeft last van onzekerheid dus je bent in goed gezelschap

Er zal nooit een dag komen dat je nooit meer faalt of nooit meer last hebt van onzekerheid.

Dat je barst van oogverblindende zelfvertrouwen. Zelftwijfel zal altijd met enige regelmaat de kop opsteken, zeker als je toe bent aan iets nieuws en het roer om wilt gooien.

Waar het om gaat is leren die zelftwijfel zijn gang te laten gaan zonder je erdoor te laten leiden. Laat niet je keuzes erdoor bepalen maar kies je eigen koers.

 

Tara Mohr geeft in haar boek een mooi voorbeeld van een succesvolle schrijfster die diverse lovende recensies heeft in vele grote kranten en daarnaast lesgeeft aan een aantal gerenommeerde universiteiten. En toch zegt deze schrijfster:

 

“ Op een dag zat ik naar de computer te kijken naar de lijst van dingen die ik de laatste jaren heb geschreven: essays, verhalen, boeken, blogs, van alles. Ik besefte dat ik aan al die stukken was begonnen met in mijn hoofd een bandje met: ‘ Dit wordt helemaal niks. Dit gaat niet lukken. Ik weet wel dat het weleens goed is afgelopen, maar ditmaal heb ik echt te hoog gegrepen. Ik krijg het vast niet voor elkaar, ik kan dit helemaal niet goed bedenken.

 

Maar weet je wat? Ik doe het lekker toch!”

 

Als bekende en succesvolle mensen die tot de top horen in hun vakgebied nog geregeld worstelen met ernstige twijfels aan zichzelf, dan is het niet gek dat jij en ik daar ook last van hebben. Ga niet de discussie aan met dat stemmetje dat jou wil tegenhouden. Ga voor je ambities en maak iets moois van je leven!

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.