Saskia Postma

Saskia Postma

Jezelf overwinnen en datgene doen waarin je echt tot je recht komt

7 september 2019

Onlangs las ik een mooi stukje in het NRC met als titel Van mavoscholier naar Haagse macher. Het artikel gaat over pensioenen. Maar eigenlijk gaat het vooral over de potentie die in ieder mens verscholen zit.  

Ik geloof dat je meer potentie in je hebt dan je in een heel leven aan kunt boren. Dat er altijd kansen en mogelijkheden zijn, als jij zoveel mogelijk van je potentieel wilt benutten en geen genoegen wilt nemen met een middelmatig leven. Geloof jij daar ook in voor jezelf? 

Van mager zesje naar bijzonder talent

Wouter Koolmees weet zijn potentie waar te maken en bleek over een bijzondere deskundigheid te beschikken. Tom-Jan Meeus schrijft in NRC over Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken:  

“Wouter Koolmees (42) was als scholier een zesje. Bij de middelbare schoolkeuze was het: Woutertje mag naar de mavo. Zo gebeurde het. Woutertje ging naar de mavo.  

Later liep het anders: later werd Wouter Koolmees econoom, werkte hij zich op tot een van de whizzkids van Financiën, en werd D66-Kamerlid. Een milde man, goedlachs, geduldig – een middelaar. En behept met een merkwaardige deskundigheid: de pensioenen. Je hebt mensen die zeggen: Wouter was al pensioendeskundige toen hij geboren werd.

Met je talent het verschil maken

De pensioenen zijn het ondankbaarste en ingewikkeldste dossier dat Den Haag kent. De pensioenen – dat is wiskunde, economie, demografie en psychologie ineen. De macht is er altijd zoek. Toch voltrok zich onlangs een klein mirakel.  

Onder leiding van Koolmees stemden bonden en werkgevers in met aanpassingen van het pensioenstelsel waarover negen jaar is onderhandeld. Zo werd de mavoscholier een Haagse macher en loste hij een groot en slepend probleem op. Hoe mooi is dat?   

Kan iedereen zich ontwikkelen tot een toptalent?

Heb jij ook het gevoel dat je het verschil zou kunnen maken, maar twijfel je of je genoeg talent hebt? Waar herken je een toptalent eigenlijk aan? Ralf Knegtmans, partner bij executive search bureau De Vroedt & Thierry, schreef een interessant boek over toptalent.  

Hij sprak uitgebreid met 75 gearriveerde of aankomende toptalenten; met ondernemers, CEO’s, wetenschappers, sportcoaches en topkoks. Ook deed hij een uitgebreide literatuurstudie. Hij kwam daarbij tot verrassende conclusies.  

Je kunt meer dan je denkt…

Een van de prettige conclusies uit het onderzoek van Ralf is dat talent grotendeels maakbaar is. Binnen bepaalde grenzen uiteraard. Want iemand van 1 meter 60 zal nooit een grote carrière binnen een topteam voor basketballers maken. En iemand met een gemiddeld IQ zal niet snel de Nobelprijs voor nanotechnologie in de wacht slepen.  

Als je echter iets echt heel graag wilt, kun je veel meer tot stand brengen dan je zou denken. In het boek ‘Het maakbare brein’ van Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hersenswetenschapper, staat hiervan een leuk voorbeeld.  

Margriet beschrijft het verhaal van een man die in zijn jeugd bijzonder weinig aanleg voor het werken met cijfers vertoonde. Toch wist hij zich op latere leeftijd door dagelijks urenlang intensief te oefenen, te ontwikkelen tot een werkelijk geniale hoofdrekenaar!  

Doe jij de dingen die bij je passen?

Het wetenschappelijke onderzoek van Margriet sluit naadloos aan op de conclusies uit het praktijkonderzoek van Ralf Knegtmans. Hij zegt: ‘Vooral mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn en dingen doen waar ze echt graag mee bezig zijn, kunnen tot grote prestaties komen.’ 

En vervolgt hij: ’Is het met dit gegeven in het achterhoofd niet heel bizar dat vele mensen dagelijks dingen doen die ze helemaal niet leuk vinden? Dingen die niet bij ze passen?’  

Een mooie quote van Goethe zegt:  

 “Behandel iemand zoals hij nu is en hij zal zo blijven; behandel iemand zoals hij kan zijn en hij zal zo worden.”  

Wellicht knik jij instemmend als je dit leest. Maar wees eens eerlijk; benader jij jezelf ook op deze manier? Haal je alles uit jezelf en doe je echt de dingen waarin je volledig tot je recht komt?  Durf je het aan om je vleugels te openen naar jezelf, je talenten en je dromen?  

Het lef om keuzes te maken

Vorige week sprak ik een nieuwe klant die iedere keer weer bleef hangen op hetzelfde punt. Ze durfde de stap niet te zetten om te gaan voor wat ze diep in haar hart heel graag wil doen. Dat frustreerde haar mateloos.  

Toen ze bij mij startte realiseerde zij zich dat ze nu voor de zoveelste keer weer was vastgelopen. Weer had ze zichzelf in een opdracht laten schuiven waar ze geen energie van kreeg. Een opdracht waar ze zichzelf totaal niet in kwijt kon.  

Ze was iedere keer blij als ze aan het eind van de dag weer naar huis kon. Dat ze er weer even vanaf was. Zo kon ze niet doorgaan. Dat zag ze zelf ook wel in. Maar ze had geen goed beeld van het alternatief.  

Wat houdt je tegen?

Soms is het heel angstig om wat je kent los te laten, als je nog niet weet wat ervoor in de plaats komt. Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Je weet niet wat je moet doen om datgene in de wereld te zetten wat je dolgraag zou willen doen. Is dat echt zo?  

Mijn klant wist eigenlijk heel goed wat ze graag wilde gaan doen. Ze had zelfs de locatie al. Het geld was ook geen probleem. Ze kon makkelijk een half jaar vooruit met wat ze had verdiend. En eventueel ook nog wel langer.  

Durf jij te geloven in jezelf?

De crux was dat ze er niet in durfde te geloven dat zij met haar specifieke talenten een aanbod kon maken waar klanten echt op zitten te wachten. Dat ze niet zeker wist of er een markt voor zou zijn. Dus bleef ze alsmaar doen wat er gevraagd werd in plaats van haar eigen aanbod in de wereld te zetten. We keken samen naar wat haar tegenhield en naar wat er mogelijk was. Ze voelde opeens heel helder dat ze niet zo door hoef te gaan. Ze heeft meer dan genoeg in huis om haar eigen markt te creëren.  

De opluchting straalde uit haar ogen. Direct na onze afspraak heeft ze de klus waar ze zich door vastgeketend voelde opgezegd. Uiteraard op een nette manier en met een opzegtermijn. Binnenkort is ze eindelijk vrij om haar talenten in de wereld zetten waarmee zij het verschil kan maken.  

Twijfel jij ook nog of je genoeg te bieden hebt? Of er wel een markt is voor wat jij graag zou willen doen? Ga dan eens in gesprek met iemand die de markt goed kent en die ook een goed zicht kan bieden op jouw onderscheidend vermogen. En ga dan samen met iemand werken aan een mooi aanbod waar vraag naar is. Want juist als je ergens heel veel passie voor hebt, ben je vaak je eigen blinde vlek.  Dan helpt het om even iemand met een frisse blik met je mee te laten kijken.  

Gun jij jezelf iemand die met je meedenkt en je helpt je doelen te verwezenlijken of blijf je liever in je eentje ploeteren? Als je eens wilt sparren en je idee aan mij wilt voorleggen, neem dan gerust contact met mij op.  

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

www.depersonalbrandingcoach.nl

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.