Ben jij onderscheidend genoeg

om vanuit je merk een gezond bedrijf op te bouwen?

“Ik ben echt niet doorsnee maar ik kan tegelijk niet onder woorden brengen wat mij dan uniek of onderscheidend maakt.”

Dat is wat veel adviseurs, coaches of trainers vertellen als ze bij mij aan tafel schuiven. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen een wandelende blinde vlek zijn als het gaat over wat hen bijzonder maakt.

Ruim 15 jaar lang heb ik als headhunter kandidaten bemiddeld voor stevige management en directiefuncties. Regelmatig zat ik aan tafel met kandidaten die als mens vele malen boeiender waren dan ik naar aanleiding van het CV had verwacht.

Vaak vind jij alles wat je doet maar heel gewoon. Wat vertel je daarover zonder dat het voelt als gebakken lucht? Je wilt ook niet arrogant overkomen.

Je snapt dat je meer zichtbaar zou moeten zijn maar je hebt geen idee hoe je dat aan moet pakken. Hoe je met goede sales en consistente marketing je bedrijf gestructureerd kunnen laten groeien is een puzzel die je maar niet gelegd krijgt.

Als jij moeite hebt met het neerzetten van een sterk merk, en het opbouwen van een gezond bedrijf ben je hierin dus niet alleen. Ik heb het ondanks al mijn marketingervaring zelf als ondernemer ooit ook moeten leren.

Het belang van personal branding

Nadat ik mijn baan had opgezegd stapte ik vol enthousiasme in bij een franchiseclub. Samen met elkaar de markt bewerken leek me een aantrekkelijk manier van ondernemen. Maar wat viel dat vies tegen!

Daar zat ik dan met 500 fraaie visitekaartjes en ik had nauwelijks werk. Ik zat vast in een keurslijf van een formule die niet bij mij paste. Het maakte mij ervan bewust hoe belangrijk personal branding is om succesvol te zijn vanuit je eigen kracht.

Als jij weet hoe jij voor jouw klanten het verschil kunt maken en hoe je een continue stroom van klanten aan kunt trekken, dan hoef je nooit meer met jezelf te leuren. Je bouwt aan een florerend bedrijf met de leukste klanten en de mooiste opdrachten.

Als ondernemer groeien

van personal brand naar authentiek sterk merk

Sinds 2010 heb ik een gezond bedrijf opgebouwd. En ondanks de marketingkennis die ik al had, heb ik nog voor duizenden euro’s aan opleidingen gevolgd, waaronder ook een opleiding als business coach.

Ik ontdekte dat ondernemerschap een reis in zelfontwikkeling is. Dat authentieke personal branding in de kern gaat over persoonlijk leiderschap. Van binnen naar buiten werken. Jezelf leiden en anderen inspireren.

Om een sterk authentiek sterk merk worden heb je een helder eigen aanbod, nodig maar vooral een duidelijke eigen visie. De ziel van je merk als het ware. Het vraagt lef en leiderschap om te gaan staan voor jouw visie. Er zullen mensen zijn die aanhaken en mensen die afhaken.

De afhakers zijn niet de klanten waar je mee wilt werken. Jos Burgers zegt dat heel mooi: “Met welke klanten wil je liever niet werken?” Daarin mag je keuzes maken. Focus aanbrengen.

Visie, lef en leiderschap

… en de kunst van het goede verhaal

Als je weet wat jouw visie is en met welke klanten jij graag wilt werken, heb je nog iets extra’s nodig. Namelijk de kunst van storytelling waardoor je mensen weet te raken met je verhaal.

Je wordt onweerstaanbaar voor jouw markt als je jouw aanbod kunt verpakken in een goed verhaal. Vooral als dat verhaal naadloos aansluit op de wereld van jouw klant. En het leuke is, iedereen kan leren hoe je een goed verhaal vertelt. Je hebt zelfs meer verhalen in huis dan je ooit had gedacht!

Zelf schrijf ik sinds 2010 artikelen over personal branding. Ik publiceerde in diverse managementbladen, ben gastauteur op een aantal platforms en heb interviews gehad in de weekbladen Libelle en Margriet.

Het positioneren van merken en bedrijven zit al ruim 20 jaar in mijn DNA. In de loop der jaren honderden managers en consultants uit alle mogelijke branches mogen helpen zichzelf te positioneren voor opdrachten, hun eigen bedrijf op te bouwen of te rebranden.

Al op jonge leeftijd mocht ik graag buiten de lijntjes kleuren
Altijd geboeid geweest door wat mensen drijft in hun werk
Vrijheid en authenticiteit zijn mijn belangrijkste drivers

Ik mocht altijd al graag buiten de lijntjes kleuren

En toen ik 15 jaar oud was verdiende ik hier een fortuin mee.
Dat heeft mijn kijk op het leven voorgoed veranderd

Tekenen vond ik als kind heerlijk om te doen. En ik was er best goed in. Toen ik 15 was gaf ik via een uitgeverij een set van 10 door mij ontworpen wenskaarten uit. Daar kreeg ik 500 gulden voor. Voor een 15-jarig was dat een enorme berg geld!

In 3 avondjes heb ik met veel plezier die kaarten ontworpen. In die tijd had ik ook een schoonmaakbaantje. Daar kreeg ik dan een tientje per avond voor. Om 500 gulden te verdienen moest ik bijna een half jaar iedere week 2 avonden kantoren schoonmaken.

Ik vond het dus heel bijzonder om te ontdekken dat ik goed geld kon verdienen met dat wat ik superleuk vond, namelijk tekenen. Vanaf dat moment, op 15-jarige leeftijd, was ik verpest voor de arbeidsmarkt.

Op dat moment heeft zich een idee in mijn hoofd vastgezet waar ik eigenlijk geen concessies meer aan wilde doen. Het idee het mogelijk is om goed geld te verdienen met werk dat niet voelt als werk, waar je plezier in hebt en waarin je je talenten kwijt kunt.

Altijd geboeid geweest door wat mensen drijft in hun werk

Ik ben mijn loopbaan begonnen als manager bij een uitzendbureau, omdat ik geen flauw idee had wat ik zou willen worden ‘als ik later groot zou zijn. Vervolgens werkte ik als marketeer bij een adviesbureau en als account executive bij een reclamebureau. Feitelijk was ik een wandelend loopbaanprobleem. En juist daarom vond ik het zo leuk om met mensen over hun loopbaan te praten.

Jarenlang vroeg ik me af wat ik met mijn werkleven moest om er echt alles uit te halen. Op zich deed ik veel leuke dingen, en alles wat ik deed werd wel wat, maar ik vond het niet genoeg. Het was niet het ultieme waar ik echt mezelf helemaal in kwijt kon. Zelf sprong ik 20 jaar lang van experiment naar experiment om te ontdekken waar ik goed in was en wat ik echt zou willen doen in mijn werk.

Totdat ik het begrip ‘personal branding’ ontdekte: dat gaf mijn passie opeens een heel concrete vorm.

Personal branding is het proces waarin je als professional zichtbaar maakt waarin jij uniek en onderscheidend bent in jouw markt.

De kunst is dat wat jou succesvol maakt te benoemen en het unieke daarvan zichtbaar te maken en uit te dragen naar (potentiele) klanten.

Frank Kwakman, bijzonder hoogleraar bij Nijenrode

Vrijheid en authenticiteit zijn mijn belangrijke drivers

Toen ik begin twintig was kwam al uit een  psychologische test dat ik te eigenzinnig ben om voor een baas te werken. Ik kon beter maar voor mezelf beginnen, zei de psycholoog. Maar ik wilde eerst een vak leren dus heeft het nog twintig jaar geduurd voordat ik in 2007 mijn baan heb opgezegd.

Vervolgens ontdekte ik dat je als ondernemer ook met het nodige lef de regie moet nemen over je eigen bedrijf om die vrijheid te creëren die ik voor ogen had. Waarbij je pas echt een succesvol bedrijf kunt neerzetten als je anderen verder helpt en tegelijk dicht bij jezelf blijft.

Ik kan jou helpen om de regie krijgen over je bedrijf.

Ik kan jou helpen om de regie te krijgen over je bedrijf.

Wanneer jij met je personal branding start ga je ontdekken wat jou onderscheidend maakt en wat de ziel is van jouw brand. Je leert hoe je een wervend verhaal of een inspirerende presentatie kunt houden waardoor mensen graag met jou willen werken.

En je weet voortaan hoe je met slimme marketing de juiste klanten weet aan te trekken. Zodat je niet meer afhankelijk bent van klussen waar je geen energie van krijgt. Terwijl het gevoel knaagt dat je niet de dingen doet waarin je echt tot je recht komt.

 

Ben je benieuwd hoe personal branding jou verder gaat helpen? Vraag dan hier jouw gratis brand scan aan.

Deze scan maakt helder waar jij nu en wat jij nodig hebt om als adviseur, coach, consultant of trainer om een ijzersterk merk in je markt zijn. Geef je bedrijf vleugels!

Groet,

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.