Kun jij je ook ontwikkelen tot een toptalent in jouw vakgebied? Wat zou je daarvoor in huis moeten hebben? Wat zou je daarvoor moeten doen en wat zou het je opleveren?
Ralf Knegtmans, partner bij het exclusieve en bekende executive search bureau De Vroedt & Thierry, heeft een aantal jaar geleden een interessant boek geschreven over toptalent.
Hij sprak uitgebreid met 75 gearriveerde of aankomende toptalenten. Ralf sprak met ondernemers, CEO’s, wetenschappers, sportcoaches en topkoks. Hij interviewde (onder andere) Peter Bakker, Ad Scheepbouwer, Anders Moberg, Foppe de Haan, Onno Ruding, Dick Berlijn, Jonnie Boer, Elco Brinkman, Karel Vuursteen en Doekle Terpstra. Ook deed hij een uitgebreide literatuurstudie waarbij hij tot verrassende conclusies kwam.
Is talent maakbaar?
Een van de prettige conclusies uit het onderzoek van Ralf is dat talent grotendeels maakbaar is. Binnen bepaalde grenzen uiteraard. Want, zoals hij nuchter aangeeft, iemand van 1 meter 60 zal nooit een grote carrière binnen een topteam voor basketballers maken. En iemand met een gemiddeld IQ zal niet snel de Nobelprijs voor nanotechnologie in de wacht slepen.
Kun je op volwassenen leeftijd nog een rekenwonder worden?
Als je iets echt heel graag wilt, kun je echter heel veel tot stand brengen. In het boek ‘Het maakbare brein’ van Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hersenswetenschapper, staat een verhaal van een man die een ‘wonder’ wist te bewerkstelligen.
Hoewel hij in zijn jeugd bijzonder weinig aanleg voor het werken met cijfers vertoonde, wist hij zich op latere leeftijd door dagelijks urenlang intensief te oefenen, te ontwikkelen tot een werkelijk geniale hoofdrekenaar. Het wetenschappelijke onderzoek van Margriet sluit naadloos aan op de conclusies uit het praktijkonderzoek van Ralf Knegtmans:
Vooral mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn en dingen doen waar ze echt graag mee bezig zijn, kunnen tot grote prestaties komen.’ En vervolgt hij: ’ Is het met dit gegeven in het achterhoofd niet heel bizar dat vele mensen dagelijks dingen doen die ze helemaal niet leuk vinden? Dingen die niet bij ze passen?
Gelukkiger en succesvoller door je talenten te volgen
Als jij werkelijk gelooft dat je in staat bent om je doel te bereiken, dan gaat het je ook lukken. Maar vaak laten we ons leiden door angst. En intussen zijn we stiekem een beetje jaloers op hen die wel hun dromen durven waar te maken. Aan de ene andere kant zijn we blij met ons vertrouwde leventje. Maar toch zijn er momenten in je leven dat je toe bent aan iets nieuws. Je voelt je onrustig. Je wilt heel veel, maar je weet niet goed hoe je moet starten. Je wilt een nieuwe richting inslaan, maar het voelt angstig om los te laten wat je nu hebt. Veel mensen hebben daar last van.
Bekruipt je soms het gevoel dat je niet ten volle benut wat het leven je zou kunnen bieden? Welke onverwachte kanten zou je bij jezelf ontdekken als je in een ander leven zou kunnen en durven stappen?
Welke onverwachte talenten heb jij in huis?
De reden dat ik mensen heel goed kan helpen met loopbaan en positioneringsvraagstukken is dat ik zelf jarenlang een wandelend loopbaanvraagstuk was. Ik ben zo’n generalist die alles leuk vind en die lastig keuzes kan maken. Dus ben in de werving en selectie gaan werken omdat ik dan al die functies en bedrijven kon zien. En ik hoopte te ontdekken wat ik nu echt graag zou doen ‘als ik later groot was’. Ik vind het leuk om andere mensen te helpen met loopbaanvraagstukken en heb hier ook diverse opleidingen voor gevolgd.
Ondernemerschap heb ik niet van huis uit meegekregen. Mijn vader werkte als filiaalchef in een boekhandel. Hij hield van literatuur en van kunst maar had niets met commercie. Het was voor mij destijds een grote stap om voor mezelf te beginnen.
Sinds ik De Personal Branding Coach ben gestart ben ik in een geweldige mooie flow gekomen. Mijn blogartikelen leveren mij een expertstatus als personal branding coach op, en een gestage stroom van nieuwe opdrachten en klanten. Ik doe de dingen die ik leuk vind met fijne klanten. Plan zelf mijn tijd in en doe mijn werk precies op de manier zoals ik graag werk. Ik wens iedereen toe dat ondernemen zo leuk mag zijn. Wat niet wil zeggen dat er niet nog voldoende uitdagende doelen aan de horizon liggen en ook ik leer nog iedere dag weer nieuwe dingen bij. Dat houdt het leven boeiend.
Laat je talenten floreren
Personal branding gaat wat mij betreft over je potentieel benutten en het leven ten volle leven. Ga er eens voor zitten om je passies en sterke eigenschappen te benoemen. Veel mensen nemen nooit de moeite dit te doen en blijven hangen in werk/opdrachten waarmee weliswaar de rekening wordt betaald, maar waar hun hart totaal niet ligt
Om te blijven groeien in je vak, je ondernemerschap, en je talenten verder te ontwikkelen, is het van belang om:
- Te achterhalen waar je echt gelukkig van wordt.
- Je sterke punten goed in kaart te brengen.
- Je strategie aan te scherpen en te identificeren hoe jij jezelf wilt onderscheiden.
- Opdrachten te kiezen die daar bij passen.
- In zoveel mogelijk opdrachten te zorgen voor een verrassend resultaat.
Doe niet wat je omgeving van je wilt, maar vind uit wat jou echt drijft. Het zal je ver brengen in termen van succes en geld, maar –nog veel belangrijker- vooral in termen van mentale bevrediging en geluk.