Saskia Postma

Saskia Postma

Oh wat erg

3 februari 2021

Het is vrijdagmiddag en ik zit met Jan te Skypen. Hij vertelt over de presentatie die hij afgelopen woensdag heeft gegeven bij een opdrachtgever. Jan heeft zijn klus bij  deze organisatie afgerond. En nu wil de directeur graag van hem horen wat zijn ervaringen zijn geweest.

Ze is vooral geïnteresseerd in zijn adviezen voor een paar stevige uitdagingen waar de organisatie volgend jaar mee aan de slag moet. Hier ligt een kans voor Jan om nog een leuke opdracht voor twee dagen per week te verwerven.

Want er is genoeg te doen. En Jan is nu lekker ingewerkt, hij weet hoe de hazen hier lopen en kan met zijn expertise nog veel waarde toevoegen. Dus een vervolgopdracht ligt wel voor de hand. Als hij het een beetje handig aanpakt.

Ik zit met een kop thee naast mijn laptop helemaal klaar voor het succesverhaal.

“Vertel!” moedig ik hem aan. “Hoe is het gaan?!” Jan krabt eens over zijn hoofd, zet zijn bril af, wrijft hem een beetje op en lijkt te aarzelen wat hij wil vertellen.

“Ik weet niet of het wel helemaal goed is gegaan.” zegt hij twijfelend.  “Ze heeft de presentatie aangehoord maar verder is er niet zo veel uitgekomen.”

“Hoe kan dat nu?” vraag ik verbaasd. Het leek echt een inkoppertje toen we het er laatst over hadden. Wat is er gebeurd?!

Jan vertelt iets over de presentatie die hij heeft gegeven. Hij laat zelfs de slides zien die hij heeft gebruikt. En dan valt bij mij het kwartje… Het is wel  heul veul informatie!

Ik ben zelf na een paar minuten ook met mijn aandacht afgedwaald. “Heb je dit allemaal verteld?” vraag ik hem. Het zijn zeven complete strategieën, tot in de puntjes uitgewerkt.

Voor Jan is het peanuts om even zo’n visie op te zetten waar menig Mckinsey figuur watertandend op zou aanslaan, omdat het zo compleet en slim doordacht is.

Maar het is niet handig om een opdrachtgever van zijn stoel te blazen met zo’n overload aan informatie. Jan is zo’n briljant type die op zeven borden tegelijk kan schaken. Ik heb wel meer van dit soort klanten. Zoals de ondernemer die op zijn 19e cum laude is afgestudeerd en nu twee internationale bedrijven tegelijk opzet.

Super om deze snelle geesten te mogen begeleiden. Maar ze hebben ook een paar stevige valkuilen. Valkuilen waar wel meer mensen met veel expertise in huis last van hebben.

Ze willen vaak te compleet zijn. En juist omdat ze zelf zo enorm veel kennis van hun vak hebben, vinden ze hun presentatie niet snel te compleet.

Jij krijgt als toehoorder het gevoel dat er een gastcollege over je wordt uitgerold waarbij de presentator probeert een studie van 5 jaar in anderhalf uur te persen. Terwijl hij zelf de denkt dat hij nog maar net de basis van de basis van de basis heeft prijsgegeven.

En dat is nu ook gebeurd. Ik geef Jan even een voorbeeld hoe dat overkomt. Door hem op dezelfde manier in twee minuten helemaal murw te kletsen met een verhaal over mijn vak dat aan alle kanten overloopt van informatie. En dan dringt tot hem door wat hij doet!

“Oh wat erg!!” roept hij uit.

“Nu zie ik pas wat ik doe! Dit is vreselijk! Nu snap ik waarom ze mij vaak de professor noemen. Hoe heb ik dat zo kunnen doen en wat moet ik doen om het weer goed te maken?”

Daar bedenken we die middag een slimme strategie voor. Gewoon nog een keer terugkomen bij die directeur. Eén van de meest prangende problemen oppakken uit de 7 aandachtsgebieden en aangeven welke kostenbesparing je kunt realiseren.

Want Jan heeft veel credits opgebouwd bij de organisatie in de afgelopen maanden dus hij heeft een gunfactor. Die gaat hij nu inzetten om alsnog die vervolgklus naar zich toe te trekken. En die presentatie die hij wil geven over de businesscase rondom die kostenbesparing, die nemen we de komende week samen eerst nog even door!

Daarbij gaan we ook kijken naar de juiste balans tussen informatie en aansprekende voorbeelden. Een beetje storytelling maakt alles namelijk zoveel beter te behappen voor de luisteraar. Kijk maar eens naar de TED Talks die over hele wetenschappelijke onderwerpen gaan en toch heel inspirerend en toegankelijk zijn.

Wil je begeleiding in het proces waarbij je jouw kwaliteiten en jouw klant scherp in beeld krijgt en leert jezelf op de kaart te zetten? Mail mij dan. Ik help je graag verder.

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

Wil je weten hoe sterk jouw merk op dit moment is en waar je mogelijkheden liggen? Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis BrandScan.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.