Vorige week was ik op een congres waar het middagprogramma werd verzorgd door Robert Benninga, een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van leiderschap, top performance en mindset. Na directiefuncties te hebben bekleed bij grote bedrijven als AHOLD, De Bijenkorf en de METRO-groep, inspireert hij inmiddels 19 jaar mensen om het beste uit zichzelf te halen. Hij heeft hier ook een zeer lezenswaardig boek over geschreven met als titel, inderdaad… ‘Haal het beste uit jezelf’.
Robert zelf is het wandelende voorbeeld van een positieve mindset, ondanks het feit dat hij negen maanden geleden zijn vrouw heeft verloren, van wie hij duidelijk innig veel gehouden heeft. Je kunt aan alles merken dat hetgeen hij ‘doceert’ doorleefd is, en dat het geen holle praatjes zijn. Een aantal zaken die Robert deze middag aan het publiek meegaf, zette mij ook weer eens aan het denken. Ik neem je daarom graag mee in een aantal zaken die hij deze middag met zijn publiek heeft gedeeld.
De prikkelende vraag die Robert aan het aanwezig publiek stelde, zou je ook eens aan jezelf kunnen stellen. Die vraag luidde;
“ Hoe is de conditie van je mentaliteit?”
Naast fysieke spieren hebben we, naar zijn mening, allemaal ook mentale spieren meegekregen. Spieren train je, zoals je weet, door ze veel te gebruiken. Maar in onze maatschappij worden onze negatieve mentale spieren helaas meestal het beste getraind. Dat is ook geen wonder, als je bedenkt dat 96 % van het nieuws dat op ons afkomt, via TV, radio en internet, negatief is, en gaat over ellende en sombere dingen.
Heb je wel eens stilgestaan bij het feit je hierdoor onbewust een jarenlange training hebt gekregen om situaties eerder als een probleem of risico te benaderen dan als een kans?
Over kansen hoor je nooit zoveel. Tachtig procent van de mensen focust zich op een probleem en slechts twintig procent kijkt met name naar kansen. Het hoeft waarschijnlijk geen vraag te zijn welke mensen het meeste succes hebben, en daarnaast ook een leuker leven leiden…
Het voorstel van Robert is om dit tij te keren, door bewust je positieve mentale spieren wat vaker te oefenen.
Positief denken is niet ‘soft’ maar maakt het leven een stuk leuker en lichter
Positief denken haalt het onkruid niet weg uit jouw mentale tuintje. Maar het voelt wel een stuk lekkerder dan blijven hangen in piekeren en somberen. Het denken in kansen maakt het ondernemersleven een stuk boeiender en daarnaast is de kans op een mooie omzet een stuk hoger.
Uiteraard krijgt iedereen in het leven zijn portie tegenslag te verwerken en ook in je bedrijf gaat het je wellicht niet altijd voor de wind. Er zijn altijd wel weer, in het leven van iedere ondernemer, van die periodes dat het niet helemaal loopt zoals je wilt.
Zeker als je met nieuwe diensten of met een nieuwe aanpak begint, kan dit soms even wat aanlooptijd nodig hebben voordat het aanslaat. Veel mensen worden daar zenuwachtig van en grijpen dan liever maar weer terug op de oude vertrouwde concepten. Ze gaan weer opnieuw aan de slag met de aanpak waar ze al jarenlang bekend mee zijn. Ze maken er een probleem van dat het nog niet direct perfect loopt, dat ze zich wat onzeker voelen.
Bedenk dan dat je niet voor niets voor een nieuwe aanpak of richting hebt gekozen. Je was waarschijnlijk niet echt tevreden over hoe de zaken verliepen en je wilde andere resultaten, een betere work – life balans, leukere opdrachten en klanten of er waren andere zaken die je wilde veranderen. Geef dan niet op bij de eerste tegenslag of teleurstelling.
Perfectie is geen garantie voor succes
Het is toch niet meer dan logisch dat alles niet meteen perfect loopt, als je iets nieuws probeert? Bedenk gewoon dat dit erbij hoort en laat je niet van de wijs brengen. Zoals Robert in zijn boek terecht opmerkt: Iedere keer dat iets niet lukt, ben je dichterbij het moment dat het wel lukt.
Heb jij ooit een kind meegemaakt dat leerde fietsen zonder eerst een paar keer om te vallen? Of een baby die vanuit de kruiphouding opstond en direct elegant door de kamer wandelde?
Wist je dat voor iedere verkochte auto er negentien bezoekers in een showroom zijn geweest die de deur uit wandelen zonder tot koop over te gaan? Walt Disney heeft honderd banken bezocht voordat iemand hem zijn eerste honderd dollar leende waarmee hij in Amerika zijn succesvolle pretpark opzette. De auteur van de succesvolle Harry Potter boeken, J. K. Rowling, heeft van ontelbare uitgeverijen haar manuscript met en afwijzing retour gekregen, totdat ze onstuitbaar doorbrak en miljonair werd.
Gewoon leren en weer doorgaan
Doorgaan als het tegenzit is soms best lastig. Je kunt het alleen opbrengen als je echt je doel wilt bereiken. Blijf focussen op wat je wilt bereiken en laat je niet meteen uit het veld slaan. En als je dat moeilijk vindt, en dat geldt voor veel mensen, laat je dan coachen zodat je een klankbord hebt en goede feedback krijgt op de moeilijke momenten.
Als je moeite hebt om jezelf te blijven pushen, onthoud dan dat er andere mensen zijn die je kunnen pushen om vooruit te komen. Zelfs een succesvolle actrice als Nicole Kidman vertrouwt op haar regisseur voor dat extra duwtje op zijn tijd. Toen ze zich voorbereidde op haar rol in Moulin Rouge begon ze te zwaar twijfelen aan zichzelf. Ze belde haar regisseur en zei: ‘Je moet maar iemand anders zoeken voor die hoofdrol, want het is onmogelijk dat mijn stem daar goed genoeg voor is. Ik kan die rol echt niet doen. Je hebt gewoon een fout gemaakt bij de casting.’ Gelukkig geloofde hij haar niet en pushte hij haar om door te gaan. Het resultaat was een Golden Globe voor Beste Actrice.
Ook in de sportwereld kun je altijd een coach vinden om je op een hoger level te brengen. Waarom zou je jezelf, juist voor zoiets belangrijks als een succesvol bedrijf, deze hulp ontzeggen?
Als je denkt dat je wel wat hulp bij kunt gebruiken bij het succesvol positioneren van je bedrijf, mail mij dan! Ik help je graag verder. Je kunt mij bereiken via saskia@depersonalbrandingcoach.nl of via mijn mobiele nummer 06 30 623 555.