Veel mensen die zonder baan komen te zitten, solliciteren zich suf en worden vervolgens keer op keer afgewezen. Bijzonder demotiverend! Als je echter met name reageert op advertenties kan jou dit overkomen. De hoeveelheid reacties op advertentie voor een aansprekende functie is groot en je hebt dus over het algemeen veel concurrentie. Als je voornamelijk reageert op advertenties laat je veel kansen liggen. Ruim 70 % van de banen wordt namelijk nooit op een site of in de krant geadverteerd. Die worden ingevuld via het netwerk van een organisatie. Hetzelfde geldt voor interim opdrachten. Op een leuke interim opdracht via een bureau wordt massaal gereageerd. Je moet dan naadloos aansluiten op de vraag om met jouw CV boven te komen drijven in de vele reacties. Om succesvol te zijn zul je dus je kansen willen vergroten.
Netwerken is daarbij een geweldige strategie, die goede resultaten oplevert als je eenmaal de slag te pakken hebt. En het is ook veel leuker dan passief af te wachten tot je wordt uitgenodigd. Jij bent zelf in charge en dat geeft een veel beter gevoel!
Netwerken levert verrassende, leuke contacten
Zelf ben ik niet naar een baan op zoek, en het publiceren van blogs is mijn belangrijkste acquisitiestrategie om nieuwe opdrachten te verwerven. Ik netwerk eigenlijk vooral omdat het leuk is om te doen. Het is bijzonder om te merken hoe je van het ene in het andere contact rolt. Een voorbeeld? Vanuit mijn dienstverband uit het verleden bij K+V Interim Management kende ik een interim manager die, nadat ik via LinkedIn het contact met hem had vernieuwd, in het bestuur bleek te zitten van de Nyenrode Interim Kring. Dit leidde tot een uitnodiging om hier een workshop te verzorgen. Hetgeen vervolgens weer een aantal opdrachten opleverde op het vlak van personal branding. Ook werd ik via de Interim Kring uitgenodigd om het Nyenrode Interim Congres bij te wonen op 15 februari. Hier kwam ik in gesprek met een manager van een bureau dat interim managers bemiddelt. Dit leidde weer tot een uitnodiging om binnenkort een workshop voor hun bureau te verzorgen. Ook had ik een interessant gesprek met één van de workshopleiders (hoewel ik niet in zijn workshop zat). Naar aanleiding van dit contact heb ik onlangs een afspraak met hem gemaakt. Hij was namelijk jarenlang actief in het bestuur NVIM (Nederlandse Vereniging van Interim Management) waar hij de programma’s op het vlak van professionalisering heeft opgezet. Interessant om hierover eens van gedachten te wisselen.
Jouw eigen netwerk organiseren
Je kunt ook zelf een netwerk opzetten. LinkedIn is daarvoor een superhandige tool. In januari bedacht ik bij mezelf dat ik op een andere manier met zelfstandige professionals in mijn omgeving wilde klankborden dan alleen door het vrijblijvend bezoeken van bijeenkomsten van business clubs. Zo ontstond het fenomeen ” Inspiratiegroep”.
Het idee achter deze groep is met elkaar meedenken, elkaar steunen, delen in successen en leren van elkaars fouten. Door middel van het delen van kennis, intervisiebijeenkomsten, presentaties etc. Deelnemers zijn ZZP-ers uit de omgeving Zeist die professioneel en actief aan hun bedrijf willen bouwen, open-minded zijn, graag willen leren, niet alleen komen halen maar ook willen brengen. Een oproep op een aantal LinkedIn groepen In Zeist en Driebergen leverde ruim 50 reacties op en dinsdag 21 februari hadden wij onze eerste bijeenkomst. Het was een bijzondere en inspirerende avond. Zoals iemand mij de volgende dag mailde: ” Bij mij borrelt er nog van alles na, de inspiratie werkt door. Als het lukt om met deze groep verder te gaan, ontstaat voor mijn gevoel een wezenlijk ander netwerkverband dan de conventionele netwerken die we al kennen.” Of dit netwerk elkaar opdrachten gaat opleveren moeten we nog maar afwachten, maar in dit geval is dat niet de primaire doelstelling. Het idee is elkaar te stimuleren en inspireren in het ondernemerschap.
Wat let je om als interim manager, ZZP-er, of werkzoekende je eigen vorm van een netwerkgroep te organiseren? Een marketingmanager die ik ken, organiseert regelmatig voor bekenden en relaties een bijeenkomst bij hem thuis waarbij een goede maaltijd wordt gecombineerd met een interessante lezing. Dit leverde hem, naast een aantal leuke avonden, diverse nieuwe opdrachten op.
Kom in actie
Als je begint met netwerken is het goed om dit grondig voor te bereiden. Zoek uit waar je goed in bent, bedenk wat voor soort werk/opdrachten je graag wilt doen of welk ander netwerkdoel je hebt. Breng voor jezelf je kwaliteiten in kaart en ook je dromen en verlangens. Breng vervolgens je netwerkcampagne op gang.
Begin met de cirkel van mensen die jou goed kennen en die je makkelijk kunt benaderen. Ga daarna op zoek naar mensen die je relatief makkelijk kunt benaderen en die bereid zijn jou van advies te dienen.
Mijn man wilde op een bepaald punt in zijn loopbaan de switch maken van de logistiek naar de zorgsector. Via een directe vriend kwam hij in gesprek met een kennis van deze vriend die toevallig ook vanuit een andere branche als manager was gestart in de zorg. Niet lang nadat ze een leuk gesprek hadden gevoerd over hoe het is om als manager vanuit een andere branche in de zorg te gaan werken, tipte deze kennis mijn man voor een vacature bij de organisatie waar hij zelf werkzaam was. Mijn man stuurde een motivatiebrief en werd aangenomen. De vacature is nooit geadverteerd. Soms kan het snel gaan!
Wil je hier ondersteuning bij? Mail mij dan.
Jan Vermeiren heeft een heel goed boek geschreven over netwerken onder de titel “Let’s Connect!” Naast allerlei tips op het vlak van netwerken schrijft hij ook over het belang van indirecte ondersteuning in de vorm van een goede coach. Hij schrijft: ” De meeste dingen in het leven weten we zelf, maar dat beseffen we niet. We krijgen dagelijks zoveel indrukken te verwerken dat het niet altijd gemakkelijk is onderscheid te maken tussen dingen die belangrijk zijn en zaken die niet zo relevant zijn. Als een coach je de juiste vragen stelt, vind je niet alleen de juiste antwoorden, maar besef je ook dat je ze al in je had. ”