Onlangs sprak ik een interim manager die al jarenlang als zelfstandige actief is. Een vakman pur sang en een uitstekende netwerker. Hij was zeer druk met het organiseren van een nieuwe opdracht en had inmiddels een aantal opties uit staan. Toch was hij bepaald niet in een juichstemming. “ Het is echt belachelijk welke tarieven er tegenwoordig door veel bedrijven gehanteerd worden! ” sprak hij verontwaardigd.
Hij vertelde over een organisatie waar een aantal interim managers waren gevraagd zich te presenteren. Het ging om een zware opdracht en de kandidaten waren van bijpassend kaliber. Toch was de opdrachtgever duidelijk uit op het scoren van een koopje. Toen het tarief werd genoemd, gaf de opdrachtgever aan dat er zaken gedaan konden worden gedaan, maar dan wel voor de helft van dat tarief!
Lage tarieven, de nieuwe trend?
Veel bedrijven vinden dat nu er steeds meer zelfstandig professionals (ZP-ers) op de markt actief zijn, en de keuze ruim is, het tarief wel een tandje lager kan. Ze vergeten daarbij dat zelfstandigen hun eigen pensioen moeten verzorgen en dure verzekeringen moeten afsluiten. Ook moet er in de maanden dat de opdracht loopt een spaarpotje worden vergaard voor de periode die op een opdracht volgt, wanneer zich niet direct een volgende opdracht aandient. Het kan zo maar maandenlang kan duren voordat je in een nieuwe opdracht kunt starten.
Wil jj je onderscheiden van je collega’s in de markt die ook als interim manager of als zelfstandig professional actief zijn? Ga dan dit jaar eens actief aan de slag met je personal branding. Zet jezelf als expert op de kaart. Bouw aan je eigen klantenkring. Klanten die bewust voor jou kiezen en je betalen voor wat je waard bent.
Wat bereik je met een sterke personal branding?
De impact van je personal brand kun je afmeten aan de vraag hoe vaak je gevraagd wordt voor de dingen waarvoor je gevraagd wilt worden. De essentie is dat je duidelijk maakt voor je doelgroep waar je voor staat, wat je doet en welke unieke waarde je toevoegt aan de situatie van de ander. Zo beschouwd kan iedere professional- in loondienst of als zelfstandig ondernemer- zich gaan profileren als een “kwaliteitsmerk”, oftewel een personal brand.” (Bron: “Opmerkelijke ik”, geschreven door Cees Harmsen)
Wanneer ben je een personal brand?
“Je bent een personal brand wanneer je een duidelijke meerwaarde creëert voor je omgeving en opdrachtenportefeuille, door zichtbaar en strategisch gebruik te maken van je authentieke kenmerken; je persoonlijkheid, je talenten, je bijzondere prestaties, je verhalen en je levenservaring.
Hoe word je een personal brand?
Als je in kaart hebt gebracht wat jou bijzonder maakt en voor welke klanten jij wilt gaan werken is het tijd om jezelf als brand in de markt te gaan zetten. Heb je nog geen idee wat jou speciaal of bijzonder maakt en wie jouw klanten kunnen zijn? Dan kun je op mijn site het gratis ebook over personal branding downloaden waarin je de stappen doorloopt om jouw brand in kaart te brengen.
Zorg voor een compleet en actueel LinkedIn profiel
LinkedIn is een prima zakelijk netwerk en goed hulpmiddel om jezelf te op internet profileren, je netwerk op te bouwen en te onderhouden. Het aantal gebruikers van LinkedIn steeg in het najaar van 2011 al tot ruim 2.6 miljoen. LinkedIn wordt door vrijwel iedere recruiter en P&O-er gebruikt als hij/zij kandidaten zoekt.
Om succesvol gebruik te maken van LinkedIn heb je een profiel nodig dat goed weerspiegelt wat jij te bieden hebt, waar jouw expertise ligt en voor welke opdrachten/functies men jou zeker moet benaderen. Als je zorgt voor een goed profiel, kan LinkedIn fungeren als jouw eigen dynamische online visitekaartje.
Laat van je horen
Wees ook actief op LinkedIn groepen. Discussieer mee als je onderwerpen tegenkomt waarover je iets te melden hebt. Geef blijk van je kennis van zaken op een positieve en opbouwende manier. Plaats minimaal 1 keer per week een update op je LinkedIn profiel waarin je iets deelt over zaken waar je mee bezig bent.
Werk actief aan je referenties
Als je werkzaam bent als interim-manager of ZP-er, zou ik je sterk aanbevelen om aan het einde van iedere opdracht een moment in te lassen voor een officiële evaluatie van de opdracht. Deze evaluatie kun je ook schriftelijk laten bevestigen. Vraag of men de referentie ook in de vorm van een recommendations op je LinkedIn zou willen plaatsen. Het wekt vertrouwen om te kunnen lezen wat anderen over jou schrijven; dat je goed werk hebt geleverd en ook dat je een prettig persoon bent om mee samen te werken. Een aanbeveling door iemand die met jou heeft gewerkt als opdrachtgever heeft een grote meerwaarde voor de lezer.
Presenteer jezelf met een onderscheidend CV
Als interim-manager of ZP-er moet je ten allen tijde kunnen beschikken over een CV/portfolio waarin je aansluit op jouw personal branding. Een CV dat recht doet aan jouw kwaliteiten, waarmee je bij de door jou gewenste klanten de juiste snaar weet te raken. Zeker als een potentiële nieuwe opdracht niet uit je eigen netwerk komt, is een goed CV/portfolio van cruciaal belang. Voor een interim-opdracht worden door een bedrijf vaak meerdere interim-bureaus ingeschakeld om kandidaten te presenteren. Ieder bureau haast zich om, liefst binnen hooguit enkele dagen, drie tot vier interim-managers op papier te presenteren. De opdrachtgever krijgt vervolgens tien tot twaalf CV’s waar hij een selectie uit moet maken. Jouw CV bepaalt dan of jij de kans krijgt om je in een gesprek te mogen presenteren.
“ Het moet me toch even van het hart: sinds ik vier weken geleden mijn CV naar jouw advies heb ge-upgrade, ben ik voor de drie klussen waarop ik solliciteerde gekozen. Misschien moet je een soort van ‘health warning’’ voorzien, het kan ook te hard gaan…. Toch bedankt ! Groet Lisette Loos”
Zet je referenties ook eens in je CV
Zet de referenties die je je op LinkedIn hebt ook in je CV (of kies voor een selectie uit de teksten die het meest kenmerkend weergeven hoe jij bent en werkt). Je kunt de tekst uit deze evaluaties gebruiken om jouw werkwijze en kwaliteiten toe te lichten. Verwerk het in een mooie lay out waaruit blijkt dat je er aandacht aan hebt besteed. Eigenlijk is het toch jammer dat je pas vaak in het laatste stadium van een procedure voor een nieuwe baan (of opdracht) anderen over jou aan het woord laat die een positief verhaal over je houden. Toen ik in het verleden eens solliciteerde voor een vaste baan als senior consultant bij een exclusief search bureau, heb ik in de laatste fase referenties afgegeven van mijn laatste werkgever. En ook van drie klanten waar ik veel mee gewerkt had. Deze klanten waren zonder meer bereid een goede referentie af te geven nadat ik hen vooraf even had gebeld met mijn referentieverzoek. Ook mijn voormalige werkgever heeft een goed verhaal gehouden want ik kreeg de baan. Achteraf vond ik het eigenlijk wel eens jammer dat ik nooit heb geweten wat men allemaal over mij had verteld. Nu zou ik het dus anders doen en zorgen dat deze mensen in een veel eerder stadium over mij aan het woord komen, namelijk al direct in mijn CV.
Waarom niet zorgen voor referenties vooraf in plaats van pas deze waardevolle informatie te verstrekken als je de baan of opdracht eigenlijk al bijna binnen hebt?
Wees aanwezig op het internet
Er gebeurt dagelijks heel wat op het internet. Als interim-manager of freelancer moet je daar aanwezig zijn. Interim-managers die bloggen zijn nu nog relatief zeldzaam. Marketeers beginnen de kracht van het bloggen te ontdekken, 43% blogt inmiddels. Interim-managers met een andere achtergrond vind je eigenlijk, behalve op Linked-in nog nauwelijks terug op het internet. Hier liggen mooie kansen voor jou!
Het werken met social media is een hele goede manier om jezelf op de kaart te zetten als je niet van koude acquisitie houdt. En het is bovendien bijzonder effectief. Inmiddels ontvangen vele mensen regelmatig mijn nieuwsbrief met al mijn tips over hoe je personal branding inzet om aan opdrachten te komen. Dankzij de expertstatus voor een duidelijke doelgroep komt deze doelgroep naar mij toe zonder dat ik ook maar iets aan acquisitie doe. De mogelijkheden om jezelf via blogartikelen en social media te profileren zijn veel groter dan je in eerste instantie zou denken. Overweeg ook eens een gratis e-book aan te bieden waarin je een aantal van je beste tips hebt verzameld. Werk actief aan je expertstatus door je expertise te delen en je omgeving te inspireren.
Help je klant met tips en adviezen
Wat goed werkt is een regelmatig een interessante blog maken waaruit jouw kennis van zaken spreekt en die blog op een aantal linked-in groepen plaatsen waar jouw doelgroep zich bevindt. Publiceer over jouw vakgebied en jouw kijk op deze zaken. Twitter kun je gebruiken om naar deze blog ter verwijzen. Als jouw doelgroep je blog artikel interessant vindt, dan melden zij zich aan op je e-zine. Ze willen meer waardevolle artikelen van jou ontvangen. Je bouwt dan een e-maillijst op doordat bezoekers zichzelf hebben geabonneerd op je e-zine. Als zij zich niet abonneren, lopen zij immers waardevolle informatie mis. Dankzij jouw adviezen kan je klant met minder inspanning zijn doel bereiken.
Wees geduldig
Sommige mensen schrijven twee keer een artikel, worden dan niet direct overspoeld met reacties en gooien meteen het bijltje erbij neer. Je moet wel een beetje geduld hebben. Door jouw periodieke artikel bouw je gestaag aan je klantenkring en zorg je ervoor dat jouw naam regelmatig bij hen op het netvlies verschijnt.
Zeker als ze regelmatig waardevolle adviezen hebben ontvangen, waardoor jouw expertstatus meerdere malen bij hen is bevestigd. Als er dan iets speelt, zal men sneller aan jou denken. Grote kans dat ze jou als eerste bellen!