Waar herken je een toptalent aan? Welke gemeenschappelijke kenmerken hebben toptalenten en wat onderscheidt hen van ‘gewoon’ goede talenten? Kun jij je ook ontwikkelen tot een toptalent in jouw vakgebied? Wat zou je daarvoor in huis moeten hebben? Wat zou je daarvoor moeten doen en wat zou het je opleveren? In het onderstaande artikel lees je meer over toptalenten en de maakbaarheid van talent.
Ralf Knegtmans, partner bij het exclusieve en bekende executive search bureau De Vroedt & Thierry, heeft in 2009 een interessant boek geschreven over toptalent. Hij sprak uitgebreid met 75 gearriveerde of aankomende toptalenten. Ralf sprak met ondernemers, CEO’s, wetenschappers, sportcoaches en topkoks. Hij interviewde (onder andere) Peter Bakker, Ad Scheepbouwer, Anders Moberg, Foppe de Haan, Onno Ruding, Dick Berlijn, Jonnie Boer, Elco Brinkman, Karel Vuursteen en Doekle Terpstra. Ook deed hij een uitgebreide literatuurstudie. Hij kwam daarbij tot verrassende conclusies.
Is talent maakbaar?
Een van de prettige conclusies uit het onderzoek van Ralf is dat talent grotendeels maakbaar is. Binnen bepaalde grenzen uiteraard. Want, zoals hij nuchter aangeeft, iemand van 1 meter 60 zal nooit een grote carrière binnen een topteam voor basketballers maken. En iemand met een gemiddeld IQ zal niet snel de Nobelprijs voor nanotechnologie in de wacht slepen.
Kun je op volwassenen leeftijd nog een rekenwonder worden?
Als je iets echt heel graag wilt, kun je veel tot stand brengen. In het boek ‘Het maakbare brein’ van Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hersenswetenschapper, staat een verhaal van een man die dit ‘wonder’ wist te bewerkstelligen. Hoewel hij in zijn jeugd bijzonder weinig aanleg voor het werken met cijfers vertoonde, wist hij zich op latere leeftijd door dagelijks urenlang intensief te oefenen, te ontwikkelen tot een werkelijk geniale hoofdrekenaar.
Het wetenschappelijke onderzoek van Margriet sluit naadloos aan op de conclusies uit het praktijkonderzoek van Ralf Knegtmans. Hij zegt: ‘Vooral mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn en dingen doen waar ze echt graag mee bezig zijn, kunnen tot grote prestaties komen.’ En vervolgt hij: ’ Is het met dit gegeven in het achterhoofd niet heel bizar dat vele mensen dagelijks dingen doen die ze helemaal niet leuk vinden? Dingen die niet bij ze passen?’
Wat levert het ontwikkelen en inzetten van je talenten je op?
Doodzonde is het dat veel mensen werk doen waar ze niet gelukkig van worden. Uit onderzoek blijkt dat slechts twintig procent van de Nederlanders bevlogen is op het werk. Juist die bevlogen mensen hebben een bepaalde drive en gaan ‘the extra mile’. Die bevlogenheid maakt hen succesvol. Dat wil jij toch ook?
Niet alleen zul je nooit echt excelleren als je niet doet waar je hart ligt, ook zul je nooit veel verder komen als ondernemer of werknemer. Want je blijft toch een beetje in de middenmoot hangen als je niet je passie volgt.
Ondernemen is hard werken. En daarbij moet je voortdurend in staat zijn jezelf te kunnen verkopen. Juist als zelfstandig professional wil je daarom een helder beeld hebben van de zaken waar jij energie van krijgt en waar jouw passie ligt. Om jezelf te kunnen verkopen moet je duidelijk voor jezelf in kaart hebben waar jij goed in bent. Ga daarnaast ook eens na over welke onderwerpen jij altijd met bevlogenheid kunt praten. Bedenk eens welke onderwerpen jou dermate boeien dat je er altijd weer meer over wilt weten. Als je deze zaken goed in beeld hebt, krijg je vanzelf helder welke klanten en opdrachten goed bij jou passen. En dan wordt het ondernemen leuk!
Gelukkiger en succesvoller door je talenten te volgen
De Amerikaanse gelukspsycholoog Martin Seligman beweert dat iedereen zichzelf bovendien gelukkiger kan maken door zijn sterke kanten te benutten en te ontwikkelen. Mensen die een week lang gericht hun sterke punten inzetten en verbeteren scoorden aanzienlijk hoger op de geluksschaal en aantoonbaar lager op depressie.
Ook de bekende wetenschapper met de onuitspreekbare naam (Mihaly Csikszentmihalyi) deed over dit onderwerp een belangrijke duit in het zakje met betrekking tot dit onderwerp. In zijn lijvige werk FLOW, de psychologie van de optimale ervaring schrijft hij: ‘Wanneer we in een flow zitten, voelen we ons sterk, alert en verrichten we moeiteloos ons werk. We hebben het gevoel de situatie volledig meester te zijn en op de top van ons kunnen te presteren. Zowel ons tijdsbesef als onze problemen verdwijnen tijdelijk achter de horizon en even lijken wij buiten onszelf te staan. ‘Flow’ onthult hoe deze prettige ervaring te bereiken is, door jezelf doelen te stellen en uitdagingen aan te gaan.’
Nog wat tips uit het boek van Ralf die hierop aansluiten:
• Doe niet wat je omgeving van je wilt, maar vind uit wat jou echt drijft. Het zal je ver brengen in termen van succes en geld, maar –nog veel belangrijker- vooral in termen van mentale bevrediging en geluk.
• Ga er echt voor zitten om je passies en sterke eigenschappen te benoemen. Veel mensen nemen nooit de moeite dit te doen en blijven hangen in werk/opdrachten waarmee weliswaar de rekening wordt betaald, maar waar hun hart totaal niet ligt. Ze komen nooit in een situatie van ‘flow’ terecht, een moment van ultiem geluk.
Om te blijven groeien in je vak, je ondernemerschap, en je talenten verder te ontwikkelen, is het dus van belang om:
• Te achterhalen wat je echt wilt en waar je echt gelukkig van wordt.
• Je sterke punten goed in kaart te brengen.
• Je strategie aan te scherpen en te identificeren hoe jij jezelf wilt onderscheiden.
• Opdrachten te kiezen die daar bij passen.
• In zoveel mogelijk opdrachten te zorgen voor een verrassend resultaat.