Saskia Postma

Saskia Postma

Hoe netwerken werkt

9 maart 2012

Voordat je een netwerkcampagne start, is het belangrijk dat je helder in kaart hebt wat jouw kwaliteiten zijn en wat je te bieden hebt. Vervolgens moet je uiteraard in beweging komen, er op uit gaan, mensen ontmoeten. Hiermee zet je een stroom in gang. Internet kan hierbij een hele goede ondersteuning bieden.

Virtueel netwerken

Je kunt virtueel netwerken, door lid te worden van netwerken op het internet. Als je bij je profiel op Linkedin bovenin kijkt bij ‘Groups’, kun je naar de optie gaan ‘Groups you may like’. Hier kun je allerlei trefwoorden invoeren van zaken die je interessant vindt, zakelijk of privé. Het zal je verbazen rondom welke uiteenlopende onderwerpen er allemaal groepen zijn te vinden. Wijnliefhebbers, professionele hondentrainers, HRM, inkoop, over bijna ieder onderwerp zijn vaak meerdere groepen te vinden. Je kunt lid worden van wel vijftig groepen en hier actief zijn, discussies volgen, contacten leggen etc.

• Kijk eens bij ‘members’ wie er allemaal lid zijn van de groep, misschien vind je er bekenden tussen of mensen met wie je zou willen kennismaken.

• Kijk ook eens bij ‘promotions’. Hier kun je zien wat er aan activiteiten en diensten wordt aangeboden.

• Bij ‘settings’ kun je allerlei zaken zelf instellen, bijvoorbeeld of je mail wilt ontvangen rondom alles discussies (en hoe vaak. Je kunt hier ook aanklikken dat je de groep weer wilt verlaten als de groep na een tijdje onvoldoende interessant blijkt.

• Zorg dat je zelf ook bereikbaar bent en vermeldt je emailadres in je Linkedin profiel, hiermee maak je het een stuk eenvoudiger voor mensen om contact met jou te leggen.

Netwerkmogelijkheden ‘in real life’

• Word lid van een netwerkclub, of van een beroeps- of branchevereniging. Je kunt natuurlijk alleen de avonden bezoeken, maar overweeg ook eens lid te worden van een commissie, een artikel te schrijven voor de nieuwsbrief, een keer een presentatie te verzorgen, een bestuursfunctie op te pakken of mee te helpen met de organisatie van een evenement.

• Netwerk met klanten en zakelijke relaties. Start een samenwerkingsproject, breng mensen met elkaar in contact, geef eens een workshop, organiseer iets bijzonders voor je klant. Een interim manager vertelde dat hij bij zijn tienjarig jubileum als interim manager voor een groep klanten iets bijzonders had georganiseerd. Dit resulteerde in diverse nieuwe opdrachten bij klanten waar hij al een tijdje geen zaken meer mee had gedaan.

• Word lid van een sportvereniging of club. Het combineren van netwerken met je favoriete sport, is een hele ontspannen werkwijze en levert vaak verrassende nieuwe ingangen op. Ook als je een individuele sport beoefent zoals hardlopen, is het vaak mogelijk om in clubverband af en toe bij elkaar te komen. In de omgeving waar ik woon, zijn bijvoorbeeld diverse hardloopclubjes actief.

• Volg een cursus, bezoek congressen over onderwerpen in je vakgebied die je interessant vindt, geef zelf eens een lezing, ga in de politiek of wordt actief als vrijwilliger.

Laat jezelf zien

Wil je relaties aangaan met anderen, dan is het belangrijk om open en authentiek te zijn. Probeer voor jezelf helder te krijgen wat je wilt zijn en wat je wilt bereiken, met een gesprek, met je werk. Hoe meer je van jezelf durft te laten zien, hoe groter de basis is voor de klik in gesprekken in je omgeving en hoe meer betrokkenheid er over en weer zal zijn. Ga niet rondcirkelen op een bijeenkomst met het doel om te ‘scoren’ maar om contact te maken.

In een recente bijeenkomst die ik bijwoonde, die ging over het voeren van salesgesprekken, maakte de trainer een zeer terechte opmerking. Hij zei: “Ieder salesgesprek is in de basis een ontmoeting. Mensen willen geen zaken verkocht krijgen. Zij willen een probleem opgelost zien door iemand waar zij graag mee willen samenwerken. Daarom gaat de belangrijkste energie van een ‘salesgesprek’ zitten in het opbouwen van vertrouwen. Zie het gesprek als een ontmoeting en bouw een relatie.”

Ga ontmoetingen aan

Zo is het ook met netwerken. Het werkt niet goed als je erop gericht bent om jezelf te ‘verkopen’. Maak er een leuke avond van en ga ontmoetingen aan. Dat doe je door contact te maken, aandacht te geven, interesse te tonen en zodoende een boeiend gesprek te hebben. Waar dit boeiende gesprek toe kan leiden, weet je maar nooit. Als je zelf iemand zoekt voor een advies, zul je eerder denken aan degene denken waarmee je een leuk gesprek hebt gehad dan een willekeurige greep te doen in je adresboek.

Leer nieuwe mensen kennen

Sommige mensen die in je netwerk zitten, ken je niet beter dan dat je ze ooit een keer ontmoet hebt of omdat ze ook lid zijn van dezelfde vereniging. Door een inventarisatie van je netwerk te maken, ontdek je misschien dat je van je sportvereniging vooral de leden van je eigen team goed kent en daarbuiten weinig contacten onderhoudt. Of je moet eerlijk constateren voor jezelf dat je tijdens bepaalde netwerkbijeenkomsten eigenlijk altijd met dezelfde bekenden praat. Misschien is het een goed moment om hierin eens wat actiever te worden en wat meer mensen te leren kennen. Je vergroot hiermee je blikveld en je netwerkmogelijkheden aanzienlijk.

Netwerken is gericht op de ander. Wat kan ik voor je doen? Een goede netwerker verplaatst zich in de ander, bevordert diens belang en helpt zo zichzelf.

Een deel van de bovenstaande tips is afkomstig uit het boek ‘De essentie van netwerken. Ontwikkeld je eigen netwerkstijl’ De auteur, Ria de Jong, schreef een boek dat laat zien hoe je een eigen netwerkstijl kunt ontwikkelen en dat als uitgangspunt heeft dat je nooit iets moet doen omdat je denkt dat het moet.

Netwerken werkt alleen als je doet wat je leuk vindt. Zo maak je anderen enthousiast en kun je hen aan je binden. Een filosofie over netwerken die ik van harte kan ondersteunen. Als het niet leuk is, houdt je netwerken niet lang vol en wordt het een verplichting. Maar als je kiest voor je eigen stijl, bouw je in een prettige en ongedwongen sfeer een jouw eigen netwerk op dat bij jou past.

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.