Het leiden van veranderingen is één van de lastigste dingen waar je als (verander)manager voortdurend mee te maken krijgt. Fusies, reorganisaties, innovatie of cultuurverandering zijn aan de orde van de dag waardoor organisaties constant bezig zijn met veranderen. Hoe krijg je dan de mensen nog mee die ‘verandermoe’ raken? Die niet meer begrijpen waar al die veranderingen voor nodig zijn?
De kracht van verhalen
Als dochter van een boekhandelaar ben ik opgegroeid met verhalen. En in mijn werk al headhunter en personal branding coach merk ik hoe krachtig verhalen werken als je meer impact wilt maken. Als je jezelf wilt presenteren, als je mensen wilt inspireren of als je medewerkers in beweging wilt brengen.
Verhalen van leiders
Reinier Rombouts en Raf Stevens gingen in hun boek Raak! – Benut de kracht van je persoonlijke verhaal op zoek naar leiders die verhalen gebruiken om te inspireren en hun doelen voor de organisatie te bereiken. Hoe doe je dat op een effectieve wijze, zodat mensen geraakt worden en in actie komen?
De opbouw van een krachtig verhaal
Volgens Rombouts en Stevens moet je een verhaal op drie niveaus vertellen: van een ik-verhaal naar een wij-verhaal en vervolgens naar een nu-verhaal: wat is de urgentie om nu iets te doen?
Een voorbeeld. In het boek Zen in de boardroom beschrijft Sake Algra hoe hij een speech wil houden om zijn MT te motiveren er dat jaar weer helemaal voor te gaan. Zij hebben echter het voorgaande jaar al keihard gebuffeld. In het nieuwe jaar is het ook weer nodig om net die stap extra te zetten, want de markt is niet makkelijk. Hij wil hen inspireren en weet dat een presentatie met paar fijne ‘Yes we can!’ quotes niet afdoende zal zijn. Dus vertelt hij een verhaal.
Vertel een verhaal vanuit een persoonlijke ervaring.
Sake Algra vertelt het verhaal hoe hij zelf ooit de Elfstedentocht heeft geschaatst. De tocht die vanwege de afstand en het heroïsche karakter ook wel “De Tocht der Tochten” wordt genoemd. Winters met een Elfstedentocht waren ijzig koud. Hij vertelt zijn verhaal met beelden die raken: over de gure wind en het zwoegen om al die kilometers te maken.
En dan kom je tijdens die tocht op een punt waar je tachtig procent van de rit achter de kiezen hebt. Je hebt nog maar twintig procent te gaan.
Echter, die laatste twintig procent van de tocht zijn zwaarder dan dat hele stuk dat je al achter de rug hebt. Dat laatste stuk is een gruwelijk saai lang recht stuk. Je hebt al zoveel kilometers in de benen, dat begin je te voelen. Het ijs is inmiddels kapotgereden door je voorgangers, met scheuren en gaten waar je in blijft haken waardoor je valt. Het is ook al donker. Behoorlijk moeilijk om jezelf dan te blijven motiveren.
Maar als je toch weer jezelf bij elkaar weet te grabbelen om door te gaan, wat een euforie wacht je dan als je die finish overgaat!
Trek het door naar een wij-verhaal
Sake Algra trekt de link door naar zijn MT die met een zwaar jaar achter de rug weer de moed en de energie moet vinden om er het nieuwe jaar weer helemaal voor te gaan. Dat nieuwe jaar voelt dan een beetje als die laatste twintig procent van de Elfstedentocht…
Maar als ze met elkaar toch weer de kracht en de inspiratie weten te vinden om door te zetten, dan kunnen ze straks de euforie beleven de je ervaart als je de finish hebt behaald van die Elfstedentocht. Hoe mooi als je straks aan het einde van het jaar die voldoening met elkaar kan delen. Dat is zijn verhaal en zijn boodschap. En die komt binnen bij het MT
Maak een haakje in je verhaal waarmee je de urgentie benoemt
Uiteindelijk moet Sake zijn MT ook meegeven dat het urgent is om juist dat jaar er weer vol tegenaan te gaan. Om het beste van zichzelf te geven.
Want de economie is op dat moment matig, om hen heen vallen veel bedrijven om. Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 deden er ruim 16.000 schaatsers mee maar waren er ook veel die niet de finish haalden. Bijna een op de drie deelnemers, haalde de finish van de schaatstocht niet of kwam te laat. Dat is enorm vervelend, maar ach je gaat er niet failliet van.
Als organisatie wil je niet meemaken dat je het niet redt, want dat kost banen. Daarom is het belangrijk om samen de schouders eronder te zetten. Samen als MT dat jaar de finish te halen ook in de recessie.
Wat is jouw veranderverhaal?
Om impact te krijgen heb je een goed verhaal nodig maar veel mensen weten niet hoe je zo’n verhaal opbouwt. Wat ik dan ook veel hoor is: “Met de inhoud zit het wel goed, ik moet alleen nog wat aan de vorm werken”.
• Welk voorbeeld kun je gebruiken dat aansluit bij het punt dat je wilt maken?
• Hoe trek je jouw verhaal door naar de groep die je wilt aanspreken en hoe wil je hen aanspreken? Bedenk ook wat je wilt dat ze gaan doen, denken of ervaren.
• Wat is jouw link om urgentie in je verhaal in te bouwen?
Kijk eens of je dit model kunt gebruiken voor een veranderverhaal dat mensen raakt:
Wil je met je personal branding aan de slag en kun je wat hulp gebruiken om tot een goed verhaal te komen? Neem dan even contact met mij op.
Telefoon: 06 – 30 623 555
E-mail: saskia@