Jij bent een ervaren adviseur, trainer, coach of interim manager. Je bent een echte expert en je blinkt uit in je vak. Helaas weet de rest van de wereld dat helaas nog niet. Alleen je netwerk weet jou te vinden. Maar dat netwerk droogt steeds verder op. Je merkt dat opdrachten alsmaar niet doorgaan en dat offertes worden uitgesteld. Het gevolg is dat je achter klanten aan moet jagen. Met jezelf moet leuren.
Intussen zie je dat anderen worden gevraagd voor opdrachten die jij ook graag had willen doen. Je vraagt ze af hoe ze dat doen. Waarom word jij over het hoofd gezien en lijkt het of anderen altijd een volle agenda hebben? Wat is hun geheim?
Netwerken afsjouwen en koffie drinken?
Herken je dit? Je bezoekt de nodige netwerkbijeenkomst maar daar tref je nog meer zzp’ers die op zoek zijn naar nieuwe klanten. Je hebt wel een gezellige avond maar verder komt er niet veel uit. Dus dwing je jezelf om dan maar ‘aan acquisitie’ te doen’. Je belt wat rond maar ze zitten niet echt op jouw telefoontje te wachten en je voelt je opdringerig. Je drinkt hier en daar een kop koffie met je warme contacten, praat wat bij, en je hoopt dat ze nog eens aan jou denken als er een opdracht speelt. Behoorlijk tijdrovend en vaak weinig effectief.
Bekend zijn als expert in je vak
De nieuwe manier van marketing draait erom jezelf als een sterk merk in de markt te zetten zodat klanten je expertise gaan herkennen en waarderen. Dit past uitstekend bij de manier van werken en denken van de meeste adviseurs. Want jij hebt kennis van je vak en daarmee heb je een prima basis om een expertstatus op te bouwen.
De inzet van sociale media biedt jou enorm veel kansen om op een relatief gemakkelijke en laagdrempelige manier te netwerken, je know-, like-, en trustfactor te vergroten en te bouwen aan je expertstatus. Door het schrijven van blogs kun je jezelf zichtbaar maken voor jouw markt. En ook de mensen uit jouw netwerkt zien regelmatig jouw blogs voorbij komen.
Daarmee herinner je hen op eenvoudige wijze weer even aan jouw bestaan en geef je hen weer even een beeld van jouw expertise.
Met een blog bouw je actief aan je merk en aan je naamsbekendheid. Waarom blog jij dan nog niet? Mensen gebruiken vaak de volgende argumenten om niet te bloggen:
1) Iedereen schrijft al een blog dus hoe onderscheidend ben ik daarmee?
Dat is hetzelfde als wanneer je zou zeggen; er zijn al zoveel coaches, trainers of adviseurs dus hoe onderscheidend ben ik eigenlijk in dit vak? Juist door het schrijven van blogartikelen kun jij gericht bouwen aan je onderscheidend vermogen. Jij kunt je klant meenemen in jouw expertise en ook in je manier van denken. Daarnaast krijgt hij tussen de regels door vaak ook veel mee over jou als persoon. Zo kun jij je onderscheiden van al die anderen in jouw vak.
Naamsbekendheid
Het effect van bloggen is dat je een goede naamsbekendheid krijgt. Zelf word ik heel vaak benaderd door mensen die klant willen worden nadat ze die mijn blogs hebben gelezen.
En door het schrijven van blogs kom ik ook hoog in google. Als je regelmatig nieuwe blogs op je website plaatst krijg je een betere indexatie in zoekmachines. En dat betekent een betere vindbaarheid – dus meer naamsbekendheid. Door regelmatig nieuwe berichten te schrijven verstevig je dus elke keer je positie in de zoekmachines en zorg je telkens voor meer relevante keywords op je website.
Daardoor word ik ook gevonden door potentiële klanten die mijn blogs nog niet lezen. Bijvoorbeeld recent door Nutricia die iemand zochten om een dag te verzorgen voor 100 klanten. Zij vonden mij via het internet. Zo kan dat ook voor jou werken.
2) Ik heb geen tijd om te schrijven.
Sjouw je liever netwerkbijeenkomsten af of ben je een fan van koude acquisitie?
Acquisitie en netwerken kosten enorm veel tijd. Een blog kun je al in een klein uurtje schrijven en je hebt er nog heel lang plezier van. Je kunt je blogs namelijk ook nog recyclen en je kunt er ook mee optreden als gastauteur op sites waar jouw klanten komen.
Zo werd een blog die ik schreef over de elevator pitch ruim 25.000 keer gelezen op de site van ZIPconomy. Denk je dat het schrijven van een blogartikel ingewikkeld is? Dat valt echt mee als je weet hoe je zo’n artikel goed opbouwt. In mijn blogworkshop leer ik mensen bovendien de kunst van het ‘freewriten’. Met deze techniek kun je al in een kwartier een blog schrijven.
3) Ik zou niet weten waarover ik zou moeten schrijven.
Echt, de verhalen en onderwerpen liggen op straat. Over ieder vakgebied kun je interessante artikelen schrijven. In mijn workshop ‘Succesvol Bloggen voor meer klanten en omzet’ besteed ik veel aandacht aan het vinden van goede onderwerpen. Als je dit eenmaal in de vingers hebt, zit je nooit meer zonder inspiratie. Iedere deelnemers gaat met een lijst van onderwerpen de deur uit.
Daarnaast is het grappige bijeffect van bloggen en kennis delen via social media dat je expertstatus groeit, maar dat je ook zelf enorm groeit in je vakinhoudelijke ontwikkeling.
Je gaat je veel bewuster bezig houden met bepaalde thema’s in je vakgebied omdat je erover schrijft. Als ik zelf terugkijk naar de afgelopen vijf jaar constateer ik dat ik een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt. Deze groei in je vakinhoudelijke ontwikkeling maakt dat je ook interessant blijft voor je klant. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Door je blog leert jouw klant je expertise waarderen. Hij ervaart jouw visie en denkstijl, en zal aan je denken als hij een expert zoekt voor het oplossen van zijn probleem .Als jij dat ook wilt leren, ben je van harte welkom op de Masterclass ‘Succesvol bloggen voor meer klanten en meer omzet’ die ik 14 december geef. In één dag leer je:
- Hoe je wervende artikelen schrijft die goed gelezen worden.
- Onderwerpen die jouw klanten aanspreken en overtuigen van jouw expertise.
- Kopteksten die maken dat mensen dat mensen jouw blog openen en gaan lezen.
- Een intro en structuur die maakt dat klanten doorlezen.
- Hoe je de ‘marketingfunnel’ zo inricht dat de lezer van je blogs ook klant wordt.
- Effectief gebruik van storytelling.
- Hoe je in een kwartier een blog schrijft.
Via onderstaande knop vind je meer informatie en kun jij jouw plek reserveren.