Een goed verhaal is een van de zeven onwrikbare principes van ‘Power Branding’. Reclamebureau N=5 deed vijf jaar lang onderzoek naar de geheimen van Power Brands, succesvolle merken als IKEA, H&M, Apple, en Google. Zij deden zelf grondig speurwerk, betrokken er vooraanstaande wetenschappers bij en vulden dit aan met allerlei toegepaste voorbeelden uit hun eigen praktijk. Daarbij kwamen zij tot zeven principes die de norm vormen voor het nieuwe merkdenken. Een daarvan is het principe van het verhaal.
Regelmatig merk ik dat niet iedereen zijn verhaal goed over de bühne kan brengen. En dat terwijl een goed verhaal voor jou als (zelfstandig) adviseur of ondernemer zo ongelooflijk belangrijk is om jouw klant te overtuigen van je toegevoegde waarde. Graag vertel ik je daarom iets meer over de kracht van een goed verhaal en hoe je dat kunt opbouwen.
Wat zijn belangrijke elementen van een goed verhaal? En hoe kun je ze inzetten voor je personal branding?
Dr. Ruud Frambach, hoogleraar Marketing aan de VU over storytelling in het boek ‘Power Brands’: ‘ Het principe van het verhaal is een van de kenmerken van een succesvol businessmodel. Als het moeilijk uit te leggen is, zie je dat het niet werkt. De simpelste verhalen werken vaak het beste. Scherp, impactvol, helder. Maar dan moet je als merk wel heel goed weten waar je voor staat en wat je wilt overbrengen. Dat begint natuurlijk met keuzes maken. Daar hebben veel bedrijven moeite mee. Teveel bedrijven willen toch heel veel voor heel veel mensen zijn. Ze kunnen niet strategisch kiezen. Je moet hele scherpe keuzes maken. Die keuzes ook echt snappen. En je moet ze goed kunnen onderbouwen en kunnen uitdragen. Het liefst in een simpel verhaal.’ Het vertellen van verhalen, oftewel storytelling is al duizenden jaren een effectieve manier om belangrijke boodschappen over te brengen. De bijbel hiervan een van de oudste voorbeelden. Maar ook sprookjes zoals Hans en Grietje of de moderne verhalen van Walt Disney kent bijna iedereen. Wie kent niet de verhalen van Donald Duck en zijn neefjes?
Jouw eigen verhaal goed over het voetlicht brengen
Als je weet dat ons brein gemaakt is voor verhalen, is het wel duidelijk dat een goed verhaal ook van belang is voor jouw persoonlijke merk en/of bedrijf. Met een goed verhaal kun je ervoor zorgen dat klanten een overtuigde keuze maken voor jou. Of dat de keuze op jou valt in een sollicitatieprocedure, voor die vaste of tijdelijke baan die je heel graag wilt hebben. Er zijn drie belangrijke elementen die je in kunt zetten om een goed verhaal op te bouwen.
Een aansprekende boodschap, liefst met een belofte
Zoals Ruud Frambach in het boek ‘Power Brands’ al zegt, moet je verhaal liefst niet al te ingewikkeld zijn. Het verhaal van Apple maakt ook direct duidelijk waarin zij zich onderscheiden van anderen in hun sector. Apple heeft als statement “Think Different’. Ze maken hiermee duidelijk dat ze anders denken dan al die anderen, en dat ze conventies willen doorbreken. Apple heeft fans die uren in de rij staan als er een nieuwe iPhone wordt verkocht. Weinig leveranciers van smartphones zullen hen dat nadoen. Nike heeft ook een aansprekende merkbelofte. Het filmpje dat zij hierover hebben gemaakt, is een mooi verhaal in een notendop. Nike zegt: iedereen die een lichaam heeft, kan een atleet zijn. Eigenlijk zeggen ze: Ga sporten, ook jij. In het filmpje zie je vanuit de verte iemand opdoemen die aan het joggen is. Als de persoon dichterbij komt, zie je dat hij nog heel wat werk te verrichten heeft voordat hij lichamelijk een echte atleet zal zijn. Maar hij doet het toch maar! De eerste stappen zijn gezet! Juist de ommekeer maakt het verhaal van Nike zo goed. Als er een gespierde, duidelijk goedgetrainde man of vrouw in het filmpje had gefigureerd, was het een weinig verrassend verhaal geworden. Maar Nike raakt hier de aanname dat topsport alleen voor enkelingen is weggelegd. En keert het om. Iedereen kan sporter zijn. Om een goed kort verhaal te kunnen neerzetten over waar jouw toegevoegde waarde zit, kun je eens kijken naar de volgende elementen die van belang zijn voor jouw personal brand:
- Waar jij een passie voor hebt.
- Wat jouw merkbelofte is (bijvoorbeeld welke resultaten bereiken jouw klanten met jou).
- Of wat jij anders doet dan anderen en waarom dat zo is.
Aansprekende resultaten benoemen
Soms kun je de resultaten die je wilt benoemen ook heel kort en duidelijk benoemen door een prikkelende stelling. Het onderstaande voorbeeld gaat over de impact van personal branding:
“De impact van je personal brand kun je afmeten aan de vraag
hoe vaak je gevraagd wordt voor de dingen
waarvoor je gevraagd wilt worden “
Als je deze stelling leest, moet je bijna onvermijdelijk voor jezelf nagaan of dat voor jou ook geldt. Of jij ook vaak gevraagd wordt voor de dingen waarvoor je gevraagd wilt worden. Het kan confronterend zijn om hierover na te denken. In trainingen kom ik regelmatig mensen tegen die helemaal niet zo vaak gevraagd worden voor de projecten waar ze graag aan mee willen werken. Die over het hoofd worden gezien omdat hun omgeving hun kwaliteiten niet zien.
Ook spreek ik veel mensen die al tijden op de automatische piloot werken en eigenlijk niet zo goed weten wat ze leuk vinden aan hun werk. Ook bij ondernemers kom je dit tegen. Ze doen bijna alles wat hen voor de voeten komt en weten niet goed waarvoor ze het eigenlijk allemaal doen behalve dan om de hypotheek te betalen.
Bij veel mensen gaat dat op den duur wringen. En dan is het een goede stap om met je personal branding aan de slag te gaan. Als je personal branding op orde is, doe je meer dingen die je leuk vindt. Je werkt met de leukste klanten en je doet opdrachten waar je energie van krijgt.
Het leven is te kort om vervelend werk te doen.