Saskia Postma

Saskia Postma

Hoe je oerbrein je personal branding in de weg kan zitten

29 maart 2023

Als headhunter bij een bureau voor vrouwelijk management merkte ik dat veel vrouwen enorm aan zichzelf kunnen twijfelen bij een vacature waar ze niet alle ervaring voor in huis hadden. Bij een match van 95 % kunnen sommige kandidaten nog dagenlang wakker liggen voordat ze besluiten te reageren. Want stel je voor dat die 5 % waar ze nog geen ervaring in hebben heel zwaar meetelt!

Als een man iets één keer heeft gedaan vertelt hij vol overtuiging dat hij ervaring heeft in het gevraagde. Terwijl veel vrouwen dan meer het idee hebben dat ze er eraan hebben geproefd en er nog wat in moeten groeien…

Als je dit herkent weet dan dat je niet de enige bent

Bijna al mijn klanten moeten de nodige hobbels nemen om groter te durven denken. Ook als ik stevige succesvolle vrouwen begeleid in hun personal branding kom ik het vaak tegen dat ze zich nog te klein houden. Waardoor ze niet alles uit het leven en uit zichzelf halen.

Tara Mohr schreef hier een goed boek over met de titel Playing Big. Zij roept vrouwen op om zich niet te veel te laten leiden door gevoelens van onzekerheid. Ik heb al veel mensen aangeraden het boek eens te lezen. Dat waren overigens niet altijd alleen vrouwen. Hoewel vrouwen er kennelijk toch vaker last van hebben dan de gemiddelde man.

En soms kunnen de omstandigheden op je werk ook leiden tot een onzeker gevoel over jezelf. Zo begeleid in momenteel een jonge CEO die geslachtofferd was in een politiek spel. Dat maakte haar behoorlijk onzeker maar inmiddels staat ze weer dermate vol zelfvertrouwen in het leven dat ze aan alle kanten wordt benaderd.

Hoe je oerbrein je kan belemmeren

Als je twijfelt aan jezelf is dat helemaal niet raar schrijf Tara Mohr. Dat is ooit biologisch bij vrouwen in ons ‘oerbrein’ ingebakken. Mannen hadden de taak om voor het vlees te zorgen, gingen vol bravoure op jacht en trotseerden grote mammoeten.

Terwijl het de belangrijkste rol van de vrouw was het om te zorgen dat alles veilig was aan het thuisfront. Zij scharrelde een beetje rondom de grot en verzamelde kruiden en besjes.
Wij zijn het niet gewend om te jagen en als we onze comfortzone verlaten slaan alle alarmbellen aan het rinkelen.

Groeien in het omgaan met onzekerheid

Tara Mohr geeft een voorbeeld van een succesvolle schrijfster die lovende recensies heeft in vele grote kranten en lesgeeft aan diverse gerenommeerde universiteiten. En toch zegt deze schrijfster:

Op een dag zat ik op mijn computer te kijken naar de lijst van dingen die ik de laatste jaren heb geschreven: essays, verhalen, boeken, blogs, van alles.

Ik besefte dat ik aan al die stukken was begonnen met in mijn hoofd een bandje met: ‘ Dit wordt helemaal niks. Dit gaat niet lukken. Ik weet wel dat het weleens goed is afgelopen, maar ditmaal heb ik echt te hoog gegrepen.

Ik krijg het vast niet voor elkaar, ik kan dit helemaal niet goed bedenken.’ Maar weet je wat? Ik doe het lekker toch!”

Deze schrijfster weet inmiddels wel dat iedere keer wanneer je iets nieuws creëert de onzekerheid om de hoek komt. En als je dit weet, hoef je er ook niet meer onzeker door te worden. Het hoort gewoon bij je groei als mens.

Ga jij ervoor?

Als bekende en succesvolle mensen die tot de top horen in hun vakgebied nog geregeld worstelen met ernstige twijfels aan zichzelf, dan is het niet gek dat jij en ik daar ook last van hebben. Ga geen discussie aan met dat stemmetje dat jou wil tegenhouden. Zet gewoon het geluid wat zachter en ga voor je ambities!

 

Wil je hulp bij het ontwikkelen van een aantrekkelijk authentiek brand?

Neem dan even contact met mij op.

Hartelijke groet,

Saskia

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

Wil je weten hoe sterk jouw merk op dit moment is en waar je mogelijkheden liggen? Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis BrandScan.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.