De arbeidsmarkt is oververhit maar dat wil niet zeggen dat werkgevers hun eisen laten vallen als het gaat om de juiste kandidaat. Voor de betere managementposities ben je bovendien niet de enige die op gesprek wordt uitgenodigd. Je wilt jezelf dus zo goed mogelijk presenteren.
In de twintig jaar waarin ik als headhunter actief ben zie ik dat kandidaten soms niet goed uit de verf komen in het gesprek bij omdat er zenuwen opspelen. Opeens heb je dan je dag niet en ben je niet zo overtuigend als je had gehoopt.
Je overtuigingskracht vergroten
Dr. Rob Yeung schreef een interessant boek over overtuigingskracht met als titel ‘Overtuigingskracht. Make an impact’. Hij beschrijft hierin een oefening die zorgt dat je een krachtige presentatie neerzet als jij jezelf moet verkopen.
De oefening gaat als volgt: ‘Neem vijf minuten de tijd om iets op te schrijven over een situatie waarin jij je heel sterk hebt gevoeld.’ Doe dit voordat je een interview hebt voor een nieuwe opdracht of baan. Uit onderzoek kwam naar voren dat 68,4 % van de mensen die deze oefening deden voordat zij zichzelf moesten presenteren het gesprek met goed gevolg afsloot Dat is toch een leuke score.
De kern van de oefening is dat je jezelf een positieve boost geeft waardoor je in de juiste gemoedstoestand komt. Het lijkt me overigens wel wat raar om zo’n schrijfoefening in de hal te doen van het bedrijf waar je jezelf moet presenteren. Ik zou hem thuis doen en in die hal de situatie die je opschreef weer bij jezelf naar voren halen. Dat werkt ook prima.
Sollicitatiebrieven die overtuigen
Het blijkt zelfs te werken als je een sollicitatiebrief schrijft, zo bleek uit een Nederlands onderzoek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat brieven van de mensen die vooraf een herinnering opriepen aan een succeservaring opmerkelijk positiever scoorden.
De lezers van de brieven konden niet verklaren waar dat aan lag. Ze keken naar de lengte van de brieven, het aantal zinnen en het taalgebruik. Ze hadden geen idee hoe het kwam maar toch straalden deze brieven meer zelfvertrouwen uit. Bijzonder toch?
Jezelf ‘voorbehandelen’
In psychologisch jargon deze oefening priming, letterlijk: voorbehandelen. Ben Tiggelaar heeft hier ook al eens iets over geschreven. Hij beschrijft een onderzoek waarbij Franse proefpersonen een fictief toelatingsgesprek moesten voeren om binnen te komen op een businessschool. Van de mensen zichzelf hadden ‘geprimed ‘werd maar liefst 68 procent geaccepteerd.
Probeer het zelf eens
Veel mensen concentreren zich bij de voorbereiding van hun sollicitatiegesprek op hun inhoudelijke kwalificaties. En dat is uiteraard ook goed om te doen. Heb je toch wat last van spanning dan kun je deze oefening eens uitproberen.
Tenslotte zit je vaak vijf minuten of langer in de hal te wachten voordat je wordt opgehaald voor het gesprek. Op deze manier gebruik je die tijd nuttig en als we de wetenschap mogen geloven verhoog je je kansen op deze manier aanzienlijk. Laat je nog eens weten hoe het voor jou heeft gewerkt?
Wil je hulp bij het ontwikkelen van een aantrekkelijk authentiek brand?
Neem dan even contact met mij op.
Hartelijke groet,
Saskia
Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.
Wil je weten hoe sterk jouw merk op dit moment is en waar je mogelijkheden liggen? Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis BrandScan.