Ook jij kunt er ook je bedrijf mee laten groeien. Met presentaties die impact hebben. Met artikelen die goed gelezen worden. Met websiteteksten waar je klanten rode oortjes van krijgen. Wat heb je hiervoor nodig? Inzicht in de kracht van storytelling.
Waarom heeft storytelling zoveel impact op mensen?
Dat is niet moeilijk te begrijpen. Stel je eens voor dat je een presentatie over je heen krijgt die bol staat van de grafieken, statistieken en wetenswaardigheden. Sheets volgepropt met bullets worden over jouw arme hoofd uitgerold. Je gaapt eens en vraagt je wanhopig af hoe je het komende uur doorkomt zonder in slaap te vallen.
Hoe anders zou het zijn als je die presentatie is opgebouwd als een spannend verhaal dat je meteen vanaf het begin bij de lurven pakt. Als je weet hoe je een goed verhaal vertelt en heb je meer impact op jouw markt. Simon Sinek werd wereldberoemd met zijn verhaal over de golden circle. Ook Brené Brown werd een hit met haar TED Talk over de kracht van kwetsbaarheid. Daarna verkocht ze vele bestsellers.
Wat kun je leren van TED Talks?
De kracht van TED Talks draait erom inhoudelijke wetenschappelijke onderwerpen zo toegankelijk mogelijk te maken. Daar kun je als adviseur met veel kennis van zaken van leren. Veel adviseurs willen namelijk te veel informatie kwijt waardoor je toehoorders het spoor al snel bijster zijn.
Waarom werkt het niet om met feiten te werken?
Natuurlijk kun je feiten verwerken in je presentatie. Ons brein heeft echter een verhaal nodig om abstract jargon, feitelijke opsommingen en cijfers te kunnen interpreteren. Dit komt omdat wij context nodig hebben om feiten te kunnen interpreteren. Die context geeft een verhaal.
Waarom je brein verhalen nodig heeft
Verhalen werken vele malen beter dan een stortvloed aan informatie, managementjargon en loze kreten. Jouw brein wordt dagelijks bestormd door bergen prikkels en slechts een klein deel daarvan bereikt je bewustzijn. Om wat met die vele prikkels te doen construeert ons bewustzijn een verhaal.
Mensen willen niet nog meer informatie. Ze zitten tot over hun oren in informatie. Je brein wil een verhaal.
Geen rocket science
De beste managementboeken maken actief gebruik van verhalen. Er is vaak een concept of een model wat uit de doeken wordt gedaan. Daarbij geeft de schrijver voorbeelden van bedrijven of mensen die het model hebben toegepast, waar ze tegenaan liepen en wat het hen heeft opgeleverd.
Ook jij kunt storytelling inzetten als jij een model of een concept hebt waar je mensen voor wilt enthousiasmeren. Vertel over klanten die aanvankelijk weerstand ondervonden om je concept toe te passen en er toch mee aan de slag gingen. Of over de problemen waar ze mee worstelden en het mooie resultaat dat zij vervolgens met jouw concept bereikten. Het is niet zo ingewikkeld om te doen maar het werkt heel goed.
Feiten ter ondersteuning
Wanneer mensen erg geïnteresseerd zijn in een onderwerp, kun je niet kunt zonder argumenten en feiten die het verhaal ondersteunen. Ze willen niet afgescheept worden met een algemeen verhaal.
Je moet dus niet alleen een goed verhaal hebben, maar ook liefst over feiten, cijfers en argumenten beschikken om je verhaal te kunnen onderbouwen. Uiteraard moeten verhaal, feiten en cijfers met elkaar in overeenstemming zijn. Feiten kunnen heel behulpzaam kunnen maar dan wel in combinatie met een goed verhaal.
Als je weet hoe je feiten verpakt in een goed verhaal heb je voortaan meer impact in vrijwel idere situatie. Wil jij je merk versterken en ben je op zoek naar een goed verhaal waar jouw klanten op aanslaan? Neem dan gerust contact met mij op.