Heb je op zondag weer volop zin in de nieuwe week? Of loop je rond met knagende ambities?
Heb jij het gevoel dat er meer in jou zit dan er op dit moment uitkomt?
Iedereen komt op een bepaald moment in zijn leven wel eens op een kruispunt te staan waarbij de dingen die je altijd deed opeens niet meer goed voelen.
Het werk dat je jaren hebt gedaan, ben je ontgroeid. En je hebt nog geen goed beeld van de volgende stap of wat de nieuwe richting zou kunnen zijn. Wat doe je daarmee? Blijf je een beetje doormodderen? Wacht je tot je ‘het licht’ hebt gezien? Of ga je stappen zetten terwijl je nog niet weet waar je uit zal komen?
Les Brown zei hierover heel terecht: “Je hoeft niet geweldig te zijn om ergens aan te beginnen. Maar je moet wel ergens aan beginnen om geweldig te zijn.”
Heb je echt een passie nodig?
Vaak hoor ik van mijn klanten dat ze al een tijdje ontevreden zijn over hun werk, bedrijf of hun werkomgeving voordat ze echt in actie komen. Ik snap dat. Soms weet je wel wat je niet meer wilt, maar je hebt geen flauw idee wat je dan wel wilt. Of je hebt wel wat ideeën maar je weet niet goed hoe je het aan moet pakken. Je krijgt geen energie meer van je werk. Je leest overal dat je op zoek moet naar je passie. Maar je hebt geen idee wat je passie zou kunnen zijn. Moet dat echt, zo’n passie? Of is passie een overgewaardeerd begrip, uitgevonden door loopbaancoaches?
Als je geen idee hebt wat je passie is
Ik ben een generalist pur sang, met een wereld aan interesses.En kan mij als geen ander inleven in mensen die maar niet kunnen besluiten waar de focus van hun profilering moet komen te liggen. Zelf was ik jarenlang een wandelend loopbaanprobleem.
Mijn loopbaan in de werving en selectie ben ik ooit gestart omdat het mij een mooie manier leek om de arbeidsmarkt in kaart te krijgen. Zodat ik zou kunnen ontdekken wat ik echt leuk vond. Vervolgens sprong ik ruim 20 jaar sprong van experiment naar experiment om te ontdekken waar ik goed in was en wat ik echt zou willen doen in mijn werk. Toen ik begin twintig was, deed ik bovendien een psychologische test waaruit bleek dat ik eigenlijk te eigenzinnig ben om voor een baas te werken. Ik kon beter maar voor mezelf beginnen, zei de psycholoog. Leuk idee op zich, maar ik had op dat moment geen flauw idee hoe ik dat aan moest pakken.
Op zich deed ik veel leuke dingen, en alles wat ik deed werd wel wat maar ik vond het niet genoeg. Het was niet het ultieme waar ik echt mezelf helemaal in kwijt kon. Als headhunter verdiende ik een zeer prettig salaris maar eigenlijk was het werk voor mij geen uitdaging meer. Werken als interim manager heb ik ook geprobeerd maar dat was het voor mij ook niet echt. Ik wilde iets van mezelf in de markt zetten en niet alleen worden ingehuurd voor tijdelijke klussen. Lange tijd bleef ik aarzelen tussen marketing, executive search en coaching. Totdat ik het begrip ‘personal branding’ ontdekte: dat gaf mijn passie opeens een heel concrete vorm. En werd tevens de start van een bloeiend bedrijf. En sinds 2010 heb ik honderden managers en consultants uit alle mogelijke branches mogen helpen om hun onderscheidende verhaal onder woorden te brengen, zichzelf goed te presenteren voor opdrachten. En vaak ook om hun eigen bedrijf op te bouwen of te laten groeien.
Hoe kom jij optimaal tot je recht?
Om je passie te vinden moet je soms verschillende paden verkennen. Al doende verwerf je een brede bagage waar je vervolgens vaak bijzondere combinaties van kunt maken. Unieke combinaties aan ervaring die jou onderscheiden van anderen in de markt. En meestal kom je er al gaande dan ook wel achter waar je echt blij van wordt. Wat daarbij wel belangrijk is, is dat je een logisch verhaal hebt dat aansluit op de wereld waar jij graag in zou willen werken. Als manager of als ondernemer.
Te vaak hoor ik mensen roepen dat het hen leuk lijkt om eens iets heel anders te doen. Maar die hebben daar dan geen verhaal bij. Kunnen niet onderbouwen waarom zij relevant zijn voor hun opdrachtgevers of klanten. Dan is het lastig om de markt te overtuigen van jouw toegevoegde waarde. Heb je dat verhaal wel scherp, dan is er heel veel mogelijk. Daarbij zie je tegenwoordig ook steeds meer loopbanen waarin mensen bijzondere stappen maken.
De legerofficier die in de zorg belandde
Een mooi voorbeeld is de beroepsmilitair die in zijn functie 250 mensen aanstuurt. En dan besluit dat hij liever wil werken in de ‘burgermaatschappij’. Hij heeft veel ervaring met het werken met, en het coachen van grote groepen mensen. En met het management van materieel en het leiden van grote logistieke operaties. Dus is het niet gek dat hij in de logistiek belandt. Tien jaar werkt hij in deze sector, de laatste jaren met afnemend werkplezier. Hij wil wat anders, maar wat?
Uiteindelijk is hij als manager in de zorg beland. Waarom is hij voor deze branche interessant? Hier kan hij zijn sterke kwaliteiten op het vlak van people management kwijt. Daarnaast is hij vanuit zijn logistieke achtergrond gewend te werken (en resultaten te bereiken) met flinterdunne marges. Daarbij is het noodzakelijk dat de processen geoptimaliseerd worden en dat ingespeeld wordt op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Allemaal zaken waarin hij aansprekende resultaten heeft neergezet in zijn loopbaan.
Juist door zijn achtergrond en kwaliteiten is hij al weer jaren succesvol als zorgmanager. Hij weet organisaties vanuit rode cijfers weer winstgevend te maken. Hij heeft oog heeft voor het werkplezier van de medewerkers en het welzijn van de cliënten. Doordat hij deze late ‘roeping’ heeft kunnen realiseren, heeft hij iedere zondag weer zin in de nieuwe werkweek in een omgeving waar hij echt iets bij kan dragen.
Op 69-jarige leeftijd aan de slag als internationaal ballonvaarder
Een ander mooi voorbeeld is de leraar exacte vakken die een eigen bedrijf in de ballonvaart begon. En uiteindelijk zelfs op 69-jarige leeftijd nog een internationale carrière als ballonvaarder startte. Twee weken per maand werkt hij in Dubai als Operations manager en trainer bij een ambitieus ballonvaartbedrijf. Stel je eens voor hoe mooi die tochten per ballon zijn boven de woestijn die hij dan dagelijks maakt…
Keuzes maken die bij jou passen
Personal branding lijkt soms wel een beetje op loopbaanmanagement als je dit zo leest. De nadruk ligt echter vooral op het in kaart brengen van jouw onderscheidende brand. Je vindt jouw unieke persoonlijke ‘sweet spot’ waar al je talenten, je expertise en ervaring, je drijfveren, je passie en je persoonlijkheid samenkomen.
Hoe kan een personal branding traject je hierin helpen? Dat wat jou uniek en onderscheidend maakt brengen we onder woorden in je LinkedIn samenvatting en de tekst voor je website of CV. Daarbij maken we ook vertaalslagen naar de relevantie voor jouw persoonlijke markt in de vorm van een merkbelofte (welke resultaten krijgen mensen als ze met jou aan de slag gaan). Je leert de verhalen die weergeven wat jij te bieden hebt, wat jou als persoon typeert en hoe jij werkt. Je leert ook hoe je zo’n verhaal opbouwt.
Een klant riep laatst op haar eigen nuchtere droge manier: “Nu weet ik eindelijk wat ik doe!”. Ze was als organisatiecoach werkzaam in de volle breedte van de markt maar ontdekte dat zij unieke bagage had waarmee ze bruggen kan slaan tussen de logistieke sector en de overheid. Daardoor werd haar profiel scherper en kon zij veel beter haar verhaal doen.
Met personal branding heb jij altijd een goed verhaal paraat waarmee je mensen kunt overtuigen van jouw toegevoegde waarde. Dat geeft heel veel rust en zelfvertrouwen in een markt die voortdurend in beweging is.
Wil je weten hoe ik jou kan helpen met het opbouwen van jouw persoonlijke merk of met het bouwen aan een ijzersterk adviesteam??
Bel of mail mij dan gerust!
Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.