Saskia Postma

Saskia Postma

Hoe ga jij dit jaar een mooi faalverhaal beleven?

5 januari 2022

Ieder jaar word je in januari gebombardeerd met inspirerende verhalen van marketing, business- en mindsetcoaches die je aansporen om er dit jaar je Best Year Ever van te maken. Uiteraard hoort daar een prachtig plan bij dat bol staat van de ambitieuze doelen.

Krijg je er al zin in? Of voel je een lichte wrevel opkomen?

De meeste mensen moeten in januari al zoveel van zichzelf. Je moet proberen af te vallen, gezonder te eten en meer te sporten. Ieder jaar staan deze voornemens bij de meeste Nederlanders op hun lijstje en meestal is het in december toch niet helemaal gelukt. Behoorlijk frustrerend.

Zou het hierdoor komen dat we op 17 januari Blue Monday hebben, de meest depressieve dag van het jaar? Kennelijk worden we toch niet zo geïnspireerd door al die voornemens en plannen.
We eisen zoveel van onszelf. En we willen ook dat het meteen perfect is.

Dat streven naar perfectie werkt verlammend en veroorzaakt uitstelgedrag. En dan begint dat interne stemmetje weer tegen je te jengelen: “Waarom heb je die nieuwe diensten of je websiteteksten nog steeds niet opgepakt?”

 

Wat maken we het onszelf toch onnodig moeilijk

Laten we het dit jaar eens anders doen. Laten we er eens anders naar kijken.
Het leven is momenteel al zo ernstig dankzij alles wat er op ons afkomt. Laten we onszelf een beetje meer speelsheid en relativeringsvermogen gunnen het komende jaar.

 

Hoe ga jij dit jaar een mooi faalverhaal beleven?

Ik zie je al denken: “Hoezo moet ik dit jaar op falen inzetten? Wat is dat voor rare gedachte?”
Dan heb ik een nog veel gekkere gedachte voor je.

Stel je eens voor dat je altijd alles in één keer prefect zou doen.

Wat is dan nog de uitdaging in het leven? Wat valt er dan nog te verbeteren? Wat valt er dan nog te leren? Wees eerlijk, dat zou toch een behoorlijk saai leven opleveren.

 

Hoeveel ruimte zou het geven als je regelmatig een flinke blunder mag maken van jezelf?

Tja, soms werkt iets niet zoals je had gehoopt. En wat dan nog? Er komt altijd wel iets anders heb ik gemerkt. Daar geloof ik heilig in. En het komt ook altijd uit. Als je daarin durft te geloven geeft dat veel rust en ben je niet zo snel onder de indruk van je eigen fouten.

 

Mijn grootste faalverhaal uit 2021 gaat over een geflopte facebookcampagne

Ik heb een mooie weggever gemaakt en vijf soorten teksten geschreven voor de advertenties. Zodat we kunnen testen welke het beste werkt. Ook heb ik een hele reeks aan mails gecomponeerd. En prachtige funnel. Maar het werkt voor geen meter. De hele actie levert welgeteld 1 klant op.

 

Wat leerde ik?

Dat ik de commerciële feestdagen beter in de gaten moet houden. Want de grote bedrijven drukken dan met hun enorme advertentiebudgetten alle kleine adverteerders op Facebook weg. Goed leerpuntje…
Het grappige is dat er die maand toch aan alle kanten klanten opduiken die niet uit die campagne komen. Zodat ik qua omzet één van mijn beste maanden draai.

 

Als je in beweging komt zet je altijd toch iets in gang

Als je er maar niet te verkrampt inzit want dan blokkeer je alle creativiteit bij jezelf. Als je nieuwe dingen probeert, er vol voor gaat, terwijl je het resultaat kunt loslaten, dan komt het altijd goed, is mijn ervaring. Ik heb er talloze voorbeelden van. Herken jij dat ook? Je kunt er nog steeds vol voor gaan maar je mag allemaal wat meer op een ontspannen manier doen.
En vergeet niet te genieten van kleine succesjes. Die zien we ook vaak te snel over het hoofd.

Als je dit jaar wat hulp wilt met je personal branding, mail mij dan.

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.