Saskia Postma

Saskia Postma

Hoe een faalverhaal jouw merk versterkt

5 april 2019

Geen enkele loopbaan kent alleen maar hoogtepunten. Toch hebben we het liever niet over onze minder glorieuze momenten. Je krijgt te maken met plotseling ontslag of demotie, als ondernemer raak je in de problemen omdat klanten wegvallen of er zijn onverwachte omstandigheden waardoor je prachtige plannen anders uitpakken. Daar praten de meeste mensen liever niet over. Waarom eigenlijk niet?  

Johannes Haushofer, hoogleraar psychologie vindt dat mensen open moeten zijn over hun successen maar ook over mislukkingen. Want die faalervaringen vormen je meer dan de zaken die goed gaan. Juist van mislukkingen leer je vaak waardevolle lessen.  

Haushofer heeft als voorbeeld zijn eigen faal-cv opgesteld met alle banen waarvoor hij niet is aangenomen, promoties die hij is misgelopen en alle beurzen die hij nooit heeft gekregen. Dit cv werd een hype in de media.  

Hoe ga jij om met mislukkingen? Vertel je er wel eens iets over? En hoe doe je dat dan?


Jouw faalverhaal kan van grote waarde zijn 

Een tijdje heb ik een klant in zijn personal branding mogen begeleiden die als ondernemer zowel successen als donkere tijden meemaakte. Hij heeft diverse bedrijven opgebouwd en verkocht, bedrijven opgekocht en succesvol grootgemaakt. Helaas heeft hij naast zijn zakelijke successen ook een faillissement op zijn zakelijk CV moeten noteren.  

Hij merkte dat hij door die minder succesvolle ervaring een waardevolle adviseur voor veel ondernemers is. Hij weet precies wat je tegen komt en wat je het beste kunt doen of laten als het 5 voor 12 is in je bedrijf. Hoe ga je om met de bank of met investeerders? Dat leer je niet uit een boekje. Daarom schrijft hij over de leuke en ook over minder leuke aspecten van het ondernemersleven.  

Door de harde lessen die hij hierin heeft geleerd en die hij uiteraard combineert met zijn successen, kan hij veel ondernemers behoeden voor fouten of helpen op het juiste moment het tij te keren. Hij staat hen bij in voor- en tegenspoed.


Iedereen heeft recht op een goed faalverhaal 

Eigenlijk zou iedereen een goed faalverhaal moeten hebben. Dat kunnen grote lessen zijn maar ook ‘kleine verhalen’ waardoor mensen zich makkelijker met jou kunnen verbinden. Een klein verhaal kan bijvoorbeeld gaan over hoe je bepaalde belemmeringen hebt overwonnen. Of over zaken die je hebt meegekregen vanuit je omgeving. Bijvoorbeeld de loopbaancoach die is opgegroeid met een broertje met autisme. Daardoor kan zij als coach makkelijker schakelen met mensen die buiten de gebruikelijke kader vallen.  

Zelf heb ik er ook wel een paar, grote en kleine verhalen. Bijvoorbeeld hoe ik ooit mijn ondernemerschap startte. In 2007 heb ik mijn baan opgezegd nadat ik in contact was gekomen met een franchiseclub die grote plannen had op het vlak van coaching, training en organisatieadvies. Samen ondernemen leek mij een stuk gezelliger dus ik was vol verwachtingen op hun concept ingestapt. Dat werd helaas een grote teleurstelling. Het hele verhaal kostte mij veel geld en tijd en er kwam bijzonder weinig voor terug.


Foutje… 

Mijn ‘fout’ was dat ik instapte in een concept dat door anderen was bedacht. Achteraf vind ik het ongelooflijk dat ik met al mijn marketingervaring onvoldoende had nagedacht over mijn eigen verhaal en mijn eigen ‘ding’. Ik had geen eigen bedrijfsconcept en moest mij daarom aanpassen aan andermans keurslijf. Een keurslijf dat slecht bleek te passen.  

Ik spreek wel vaker professionals die niet de dingen doen waar ze echt gedreven over zijn en die passen bij hun talenten. Zorg altijd dat je weet waarin jij tot je recht komt en dat je de dingen doet waar je echt energie van krijgt. Anders blijf je maar een beetje aanmodderen en gaat wat je doet nooit echt vliegen.  

Op dat moment zat ik daar met 500 mooie visitekaartjes. Maar ik had nauwelijks werk.

Ik ben toen als interim-manager gaan werken en dat verdiende echt heel leuk. Het leverde mij  echter te weinig voldoening op, omdat ik behoefte had meer zelf mijn stempel te drukken op de diensten die ik aanbood.


De les die ik als ondernemer leerde 

Juist omdat ik in eerste instantie mijn baan had opgezegd zonder eerst over mijn brand na te denken, werd ik mij ervan bewust hoe belangrijk personal branding is om succesvol te zijn als adviseur. Dat geldt overigens ook als je onderdeel bent van een groter geheel. Je kunt niet alleen maar meeliften op het grotere verhaal van een organisatie. Je wilt ook een eigen verhaal hebben en de klanten aantrekken die bij jou passen als persoon. Klanten die interesse hebben in wat jij hen kunt bieden.   

Dus vanaf dat moment ben ik actief aan de slag gegaan met mijn personal branding.

In 2010 ben ik mijn bureau De Personal Branding Coach gestart. En sindsdien help ik adviseurs en interim managers met het ontwikkelen van hun eigen brand en het opbouwen van een succesvol bedrijf.


Deel je verhaal liefst achteraf 

Een goed faalverhaal kan een waardevolle les zijn waarmee jij als ervaringsexpert je klanten mee kunt helpen. Let er wel op dat het een verhaal is waarop je inmiddels, wijzer geworden, op kunt terug kijken. Als je nog middenin je verhaal zit kan je soms te weinig afstand hebben om er iets zinnigs mee te kunnen bieden voor anderen.  

Heb jij een verhaal dat versterkend werkt voor je merk?  

Gun jij jezelf iemand die met je meedenkt en je helpt je doelen te verwezenlijken of blijf je liever in je eentje ploeteren? Als je eens wilt sparren en je idee aan mij wilt voorleggen, neem dan gerust contact met mij op.  

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

www.depersonalbrandingcoach.nl

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.