Als ondernemer wil je graag dat jouw ideeën impact hebben bij je klanten. Je wilt dat mensen naar je luisteren en jouw adviezen ter harte nemen. Veel mensen weten echter niet goed hoe ze hun ideeën over het voetlicht kunnen brengen.
Het schrijven van blogs is een leuke en effectieve manier om jezelf zichtbaar te maken voor jouw markt. Jij kunt je klant meenemen in je expertise en ook in je manier van denken.
Daarnaast krijgt hij tussen de regels door vaak ook veel mee over jou als persoon en leert hij je een beetje kennen. Dat schept een band.
Het prettige effect van bloggen is dat je een goede naamsbekendheid opbouwt. Daarnaast wordt je goed gevonden in Google en mede daardoor weten mensen je ook te vinden voor het geven van workshops of presentaties. En zo wordt je merk weer verder versterkt.
Je moet echter wel weten hoe je een goede blog opbouwt. Twee weken geleden had ik een gevarieerde groep van vijfentwintig enthousiaste bloggers in spé in Zeist, die dit graag wilden leren. Het was een inspirerende groep om mee te werken en iedereen had een leuke middag. Het schrijftalent bleek een stuk gemakkelijker aan te boren dan veel mensen vooraf hadden verwacht.
Hoe bereik jij dat jouw verhalen impact hebben?
Met een goed verhaal kun je mensen inspireren en het is daarnaast ook vaak een aanknopingspunt voor een goed gesprek. Het schrijven van blogs noem ik daarom inspiratiemarketing. Ik vind het leuk om mensen te inspireren om meer van zichzelf te laten zien. Om verhalen te delen. Je kunt je ondernemerschap versterken door je kennis te delen en zo je expertstatus te vergroten.
De zes succesfactoren van verhalen met kleefkracht
Wat je nodig hebt om mensen te overtuigen, zijn verhalen met kleefkracht. Verhalen die mensen niet snel vergeten. De broers Dan en Chip Heath, twee knappe koppen, ontdekten de zes belangrijke geheimen van verhalen die blijven hangen. Zij schreven hier een boek over met als titel De plakfactor. Als je deze ideeën toepast op jouw eigen teksten en verhalen, kun je jouw communicatie, jouw blogs en je presentaties aanzienlijk meer kleefkracht geven.
Principe 1: eenvoudig
Schrappen, schrappen en nog eens schrappen, tot je alleen de kern overhoudt, daar komt het op aan. Een geslaagd advocaat zegt: als je tien punten aanvoert, dan zal de jury weinig van jouw hele betoog onthouden, ook al zijn ze alle tien punten prima verwoord. Gebruik er hooguit drie in je verhaal.
Principe 2: onverwacht
Doorbreek een verwachtingspatroon. Trek aandacht door een element van verrassing, een emotie waardoor mensen alerter worden en zich beter concentreren.
Principe 3: concreet
Leg zaken uit in termen van menselijk handelen, van zintuiglijke informatie. Missie, synergie, strategie en visie zulke abstracte woorden dat ze bijna elke betekenis verliezen. In haar boek Echte leiders hebben een verhaal vertelt auteur Astrid Schutte hoe Hans Becker 1992 als directeur bij Humanitas mensen wist te inspireren om eens anders te kijken naar de zorg. Hij pleitte ervoor dat de organisatie zich meer zou gaan richten op het levensgeluk van de bewoners van de tehuizen.
Hij gebruikte hiervoor hele concrete voorbeelden die blijven hangen. Verpleegkundigen in een bloemetjesjurk in plaats van witte schorten. Samen met de bewoners de aardappeltjes schillen in plaats van alles voor hen te doen. En voor wie zijn katten mee wil nemen, dat moet kunnen bij Humanitas. Allemaal voorbeelden die makkelijk blijven hangen.
Principe 4: geloofwaardig
Ideeën moeten hun eigen geloofwaardigheid hebben. Mensen willen ze liefst kunnen toetsen of uitproberen. Mensen grijpen hiervoor vaak naar harde cijfers. Ronald Reagan stelde destijds gewoon een eenvoudige vraag waarmee de kiezers zelf de proef op de som konden nemen: “Voordat je gaat stemmen moet je gewoon afvragen of je beter af bent dan vier jaar geleden”. Een slimme vraag na jaren van stagnerende economie onder de vorige president.
Principe 5: met gevoel
Zorg dat mensen iets voelen bij jouw verhaal. Soms moet je zoeken naar de juiste emotie om zaken te kanaliseren. Het onderstaande filmpje dat gaat over een blinde bedelaar is hier een aansprekend voorbeeld van. Dit mooie ingetogen filmpje geeft perfect weer hoe krachtig woorden kunnen zijn. Als je op plaatje klikt, start het filmpje.
Geweldig toch als je mensenmet een simpele tekst zo in beweging weet te brengen?
Principe 6: storytelling
Je kunt zorgen dat mensen zich verbinden met je ideeën door het vertellen van verhalen. Mensen zijn dol op verhalen, niet op theoretische beschouwingen. Verhalen blijven hangen. Brandweerlieden wisselen daarom na elke brand hun ervaringen uit in de vorm van verhalen; na jaren van zulke verhalen beschikt het corps over een rijk palet van kritieke situaties waarmee ze te maken krijgen, èn de geschikte respons op dergelijke situaties.
Inspireer jij je omgeving?
Wil jij je ideeën op een effectieve manier onder de aandacht brengen en je klanten inspireren?
Deel dan je visie en je kennis in de vorm van verhalen, en als je dat goed doet, hangen ze aan je lippen.