Saskia Postma

Saskia Postma

Het verhaal van Simon Sinek dat maar weinig mensen kennen

6 mei 2015

images

Simon Sinek onderzocht waarom organisaties en leiders die het ‘waarom’ als uitgangspunt nemen succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Waarom wil iedereen wel een computer, een mp3-speler of een mobiele telefoon van Apple en niet van Microsoft? Ze hebben toegang tot dezelfde arbeidsmarkt, dezelfde technologie, en dezelfde media.

 

 

Voor Apple staan mensen in de rij als er een nieuwe telefoon uitkomt. Dat zal een ander computermerk niet snel bereiken.

 

Wat is de basis van dit succes?


In 2009 publiceerde Simon een manifest waarin hij aan de hand van ‘The Golden Circle’ antwoord geeft op deze vraag. Zijn drie ‘Golden circles’ ; What, How en Why, zijn ook voor jou als zelfstandig professional een inspirerende manier om naar je bedrijf te kijken. Hij stelt: Mensen zijn niet geïnteresseerd in wat je doet en hoe je dat doet, ze zijn geïnteresseerd in waarom je dat doet!

Bijna alle bedrijven werken van buiten naar binnen en weten eigenlijk alleen maar wat ze de markt aanbieden aan producten of diensten: het ‘What’. Als jij een website hebt, staat op je site waarschijnlijk precies wat je doet en welke diensten je aanbiedt. Ook vertel je misschien hoe jij dingen doet. Veel coaches en adviseurs hebben deze valkuil. Zij werken met een bepaalde methode en verwachten hier hun klant mee te overtuigen. Maar een klant is niet onder de indruk van het feit dat jij als coach gebruik maakt van de DISC methode of van NLP. Pas als jij uit kunt leggen wat dit hem oplevert, kun je hem interesseren. Maar belangrijker nog is dat jij aan kunt geven waarom je de dingen doet die je doet.

Simon Sinek kan haarfijn uitleggen waarom succesvolle ondernemers vanuit hun droom en passie werken. Juist omdat hij zelf na een aantal jaar ondernemen zijn inspiratie volledig was kwijtgeraakt, is hij ervan overtuigt geraakt dat passie een belangrijke voorwaarde is voor succesvol ondernemen.

 

 


Simon wist zelf ook niet waar hij precies mee bezig was als ondernemer

In zijn boek ’Begin met het waarom’ vertelt Simon hoe hij geobsedeerd raakte met het concept ‘ het waarom als basis van succesvol ondernemerschap’. Dit achtergrondverhaal over het leven van Simon kennen de meeste mensen niet. In 2002 zette Simon een bedrijf op en werd hij ondernemer. Hij zegt hier zelf over:

Het was de Amerikaanse droom die ik waarmaakte.”

Zijn hele gevoel van eigenwaarde haalde hij uit het feit dat hij de dappere stap had genomen om ondernemer te worden. Hij vond het zo’n grote stap omdat hij uit de cijfers had begrepen dat ruim 90 procent van de ondernemers in de eerste drie jaar over de kop gaat. Na een jaar werd er dus feest gevierd. Ze waren niet failliet gegaan. Twee jaar verstreken. En na drie jaar bestond het bedrijf nog steeds.

 

Geen daverende successen en bijna burnout


Het vierde jaar verliep anders. De nieuwigheid van het ondernemerschap was er inmiddels wel een beetje af voor Simon. Als mensen vroegen wat hij deed, vertelde hij dat hij ‘aan positionerings- en strategieconsultancy’ deed. Maar dat was bepaald geen droom voor hem, het was gewoon business. En in die tijd zag die business er niet erg rooskleurig uit. Daverende successen werden er niet geboekt. ‘ We konden ervan leven maar niet veel meer dan dat’ geeft hij zelf eerlijk aan. Door hard te werken en veel energie in zijn bedrijf te stoppen, had hij al die jaren als ondernemer overleefd.

En toen sloeg eind 2005 een enorm gevoel van demoralisering bij hem toe. Het hakte er fors in. Hij was nog nooit zo dicht bij een zware depressie geweest. Hij was ervan overtuigd dat zijn bedrijf het niet ging redden. Alle energie die hij had ingezet om zijn bedrijf staande te houden, had hij nu nodig om zichzelf overeind te houden. Om een oplossing te vinden voor zijn probleem, dat zowel zijn bedrijf als zijn eigen welzijn omvatte, ging hij overal op zoek naar advies. Hij bezocht conferenties, las boeken, raadpleegde succesvolle vrienden en probeerde te begrijpen waarom de ene marketingaanpak wel werkte en de andere niet. En gaandeweg ontdekte hij het geheim van het ‘waarom’ van succesvol ondernemen.

Het geheim van passie


Het geheim dat Simon ontdekte, gaat over passie. Klanten voelen zich aangetrokken tot bedrijven die goed kunnen communiceren waar ze in geloven. Als jij als ondernemer werkt vanuit je passie, inspireer jij jouw omgeving. Mensen met passie, sterke waarden en duidelijke doelen spreken iedereen aan. Zo iemand zal je sneller aanbevelen of doorverwijzen. Zulke mensen heb je graag in je omgeving. Als je passie uitstraalt wordt je opgemerkt.

 

why-how-what

 

Simon Sinek stelt: People don’t buy WHAT you do, but WHY you do it!


Mensen zijn niet geïnteresseerd in wat je doet en hoe je dat doet, ze zijn geïnteresseerd in waarom je dat doet!
Passie is een belangrijke basis voor jouw personal branding. Als je alleen in beeld brengt waar je goed in bent, maar weinig aandacht besteedt aan wat jouw drijfveren zijn en waar je energie van krijgt, zal je vaak keuzes maken die tot teleurstellingen leiden. En ook ontbreekt het je vaak aan de juiste focus. Je neemt opdrachten aan waar je geen energie van krijgt en waar soms ook nog heel veel tijd in gaat zitten.
Ondernemen is hard werken. Om succesvol te kunnen blijven in jouw eigen bedrijf moet je ook energie kunnen blijven halen uit je werk. Kies dus opdrachten en klanten waar je energie van krijgt.

Hoe raak en blijf je geïnspireerd?

 

  • Spreek hardop voor jezelf uit welke doelen je wilt behalen en deel dit ook met je omgeving.
  • Zorg dat je mensen in je omgeving hebt met wie je afspraken maakt, en die jou aan je afspraken houden.
  • Laat je inspireren door verhalen van anderen die hun droom hebben waargemaakt.

 

 

 

Laat je niet afschrikken door mensen die verder zijn dan jij


Als je verhalen gaat lezen over succesvolle mensen, kan dat soms ook intimiderend werken. Maar laat je niet afschrikken door het idee dat anderen wellicht ergens beter in zijn dan jij. Iedereen heeft zijn eigen stijl van werken en unieke eigenschappen. Probeer niet iemand anders na te doen maar wees gewoon de beste versie van jezelf. Stel je voor dat Picasso na het bestuderen van de schilderijen van Rembrandt had bedacht “ Zo goed word ik nooit!” Dat was toch jammer geweest voor de kunst.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.