In mijn vorige artikel heb ik tips en truks beloofd over netwerken met LinkedIn. Onderin zal ik ze ook zeker nog toevoegen. Beloofd is beloofd tenslotte. Toen ik dit artikel echter ging schrijven, realiseerde ik mij dat de juiste netwerkhouding oneindig veel belangrijker is dan het inzetten van de juiste netwerkinstrumenten zoals bijvoorbeeld een LinkedIn (al is LinkedIn wel een hele grote hulp zoals ik zelf heb ervaren). Ik ben zelf nooit zo’n hele consistente netwerker geweest in het verleden, moet ik bekennen. Maar ik ben er wel steeds meer lol in gaan krijgen, zeker nu je niet meer afhankelijk bent van een bak met verouderende visitekaartjes maar iedereen gemakkelijk kunt toevoegen en volgen via social media, zoals LinkedIn en Twitter.
De definitie van netwerken
Het principe van netwerken volgens Jan Vermeiren, oprichter van Networking Coach;
“ Netwerken is het systematische, geplande en voorbereide proces van het onderhouden van bestaande contacten en contact leggen met nieuwe mensen, zodat alle partijen de kracht van hun netwerk kunnen inschakelen om hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken.”
Zaaien
Netwerken is vooral zaaien en het helpt daarbij niet om aan het gras te trekken om het sneller te laten groeien. Je weet nooit wanneer en hoe de dingen naar je toe komen. Maar dat doen ze wel degelijk. En hoe meer zaadjes je plant, hoe hoger de opbrengsten van je netwerkactiviteiten zullen zijn. Hoe beter je voor je relaties zorgt, hoe beter je ze onderhoudt, hoe meer ze bereid zullen zijn je te helpen en aan jou zullen denken als er een leuke opdracht te vergeven is.
Durf te geven ( en heb er lol in)
Mijn man vraagt mij wel eens of ik nog wel business overhoudt als ik als ik zoveel kennis “weggeef” via mijn wekelijkse artikelen. Lange tijd hebben we ons denken zo ingericht dat het verkrijgen, behouden en vergroten van bezit (en kennis) grotere drijfveren waren dan delen, het laten circuleren van kennis en waarde, en anderen verder helpen. Met het ontstaan van de netwerk- en informatiesamenleving is er echter een verandering gaande waarin andere motivatoren belangrijk worden. Internet en sociale media spelen daarbij een cruciale rol. Het vasthouden en afschermen van kennis is niet meer van deze tijd. Door internet is alle kennis binnen een handbereik voor iedereen die weet hoe hij een computer moet bedienen. Ik surf zelf ook op sites van anderen als ik ergens meer informatie over zoek of even wat inspiratie wil opdoen. Jan Vermeiren geeft op zijn site I miljoen exemplaren van zijn boek “ Hoe LinkedIn nu echt gebruiken” gratis weg. Je kunt het zo downloaden (denk wel even na voordat je het gaat printen want het boek telt ruim 250 pagina’s).
Juist door kennis te delen met de wereld, gaat de wereld, jouw doelgroep in dit geval, jou als expert herkennen. Veel mensen zullen met de tips die ik wekelijks geef, zelf heel ver komen met hun personal branding. Dat is prima. Degenen die een beetje extra hulp nodig hebben, weten mij te vinden, dankzij de expertstatus die ik heb opgebouwd. Ook jij kunt een expertstatus opbouwen door je kennis te delen met anderen.
Klein gebaar, groot plezier
Netwerken is geven, zonder direct iets terug te verwachten. Het kost soms ook maar een kleine moeite om mensen ergens mee te helpen. Toen ik mijn artikel over het optimaliseren van je LinkedIn profiel vorige week op een aantal discussiegroepen had geplaatst, kreeg ik een hele leuke spontane reactie van Zoa. Ik vond haar reactie zo aardig dat ik even op haar LinkedIn profiel keek. Een bijzonder profiel was het van een jonge vrouw die na het afronden van haar medische studie, recent een switch leek te hebben gemaakt, en zich nu met hart en ziel inzet als jongerencoach. Er stonden ook hele aansprekende aanbevelingen op. Toevallig heeft een goede vriendin van mij een heel netwerk op het gebied van jongerencoaching opgezet in Den Bosch. Het was leuk om die twee met elkaar te kunnen verbinden en het leidt ongetwijfeld tot nieuwe wederzijdse inspiratie en andere mooie dingen als twee mensen op dit vlak hun passie delen.
Passie
Wat mij bij Zoa aansprak, was haar bevlogenheid. Mensen met passie, sterke waarden en duidelijke doelen spreken iedereen aan. Zo iemand zul je sneller aanbevelen of doorverwijzen. Zulke mensen heb je graag in je omgeving. Als je passie uitstraalt wordt je opgemerkt. Daarom is passie niet alleen een belangrijk fundament om goed te kunnen netwerken, het is ook een belangijke basis voor jouw personal branding. Ik heb zelf ook gemerkt dat ik netwerken veel leuker en makkelijker vond nadat ik mijn passie had ontdekt. Je maakt makkelijker contact en straalt meer uit waardoor mensen je niet snel vergeten.
Waarden
Waarden zijn ook belangrijk als het om netwerken gaat. Als je dezelfde waarden deelt kun je gemakkelijker samenwerken en weet je wat je aan elkaar hebt. Iemand met dezelfde waarden sluit ook beter aan op jouw netwerk, omdat jij met hen ook over het algemeen dezelfde waarden deelt. Er wordt niet voor niets gezegd “ Soort zoekt soort”.
Doelen
Om gericht te kunnen netwerken heb je duidelijke doelen nodig. Als je bepaald hebt welke doelen het belangrijkst voor je zijn, begin je bewust en onbewust manieren te zoeken om ze werkelijkheid te laten worden. Je begint kansen te zien. En er komen op de een of andere manier regelmatig mensen op je pad die jou verder helpen, is mijn ervaring. Door je doelen te delen met je netwerk, krijg je hulp van anderen om ze te bereiken.
Durf te vragen ( en laat je verrassen)
Wanneer je heldere doelen hebt gesteld, kun je deze delen met je netwerk. Daarbij zul je in eerste instantie denken aan jouw bekenden. Dat is een prima start. Ga echter ook actief aan de slag met het leggen van nieuwe contacten en verbindingen. Je hebt nieuwe informatie, nieuwe contacten en nieuwe kansen nodig. De kracht van het inschakelen van onbekenden staat bekend als de Strength of the weak ties, een theorie van de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter. Juist je vage kennissen komen op onvermoede plekken en hebben toegang tot voor jou waardevolle mensen, ideeën, kansen en plekken. Mensen vinden het gewoon leuk om iemand die duidelijk aangeeft wat hij wil een stapje verder te helpen.
Er is op internet een hele community #Durftevragen, vooral bekend van de hashtag op Twitter. Vele duizenden mensen gebruiken #durftevragen elke dag om een computerprobleem op te lossen, een studentenkamer te vinden of hulp te zoeken bij het organiseren van een bijeenkomst. Durftevragen werd enkele jaren geleden bedacht door Herman Dummer en Nils Roemen. Al vlug werden er durftevragen- bijeenkomsten georganiseerd, waar mensen elkaar in levenden lijve gingen ontmoeten om elkaar te helpen.
Leuk netwerkvoorbeeld: in 56 dagen een nieuwe baan via social media
Een mooi voorbeeld van het slim inzetten van diverse sociale media is het initiatief van Annemarie Appelman. Zij startte de ‘60 Day Challenge’: een poging om in zestig dagen tijd haar droombaan te vinden in de goededoelenwereld door alleen gebruik te maken van online media. Annemarie had al talloze keren op de traditionele manier met brieven en sollicitatiegesprekken geprobeerd een baan te vinden, maar dat werkte voor geen meter. Uiteindelijk heeft ze door veel te bloggen, te Twitteren, LinkedIn in te zetten en veel koffie te drinken met onbekenden die haar via sociale media werden aangeraden, daadwerkelijk een baan gevonden: ze werkt nu bij Nudge, een consumentenplatform rondom duurzaamheid. Dit lukte haar overigens in precies 56 dagen.
Tot slotte: de tips over netwerken met LinkedIn
Als je het profiel hebt ingevuld is de volgende stap uiteraard dat je LinkedIn actief gaat gebruiken. Dat doe je door netwerkcontacten uit te nodigen, bedrijven te gaan volgen en actief te worden in groepen.
Gebruik de status update
LinkedIn kent ook de mogelijkheid van een statusupdate. Via de status update kun je aangeven waar je mee bezig bent of andere zaken die vermeldenswaardig zijn om jouw expertise te delen met je netwerk.
Wordt actief in relevante groepen
Zoek naar Groups en sluit je aan bij groepen die over jouw vakgebied gaan of over zaken waar je interesse in hebt. Reageer op discussies en plaats interessante berichten die jouw expertstatus ondersteunen. Via de groepen kun je:
o Kennis uitwisselen met vakgenoten in branchegerelateerde groepen
o Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in jouw branche
o Bijdragen aan discussies waardoor je jezelf profileert.
o Bouwen aan je lokale netwerk via groepen uit de regio of woonplaats
Kies wel actieve groepen van enige omvang; je kunt beter lid zijn van een aantal actieve groepen, dan een waslijst van groepen volgen waar weinig gebeurt.
Vraag om introducties
69 % van de bezoekers van LinkedIn staat open voor acquisitie of conversatie
Maak hier gebruik van. En wees zelf ook actief met het geven van introducties en aanbevelingen. Wie goed doet, goed ontmoet.