Saskia Postma

Saskia Postma

Het geheim van succesvol bloggen

18 januari 2012

In mijn artikel “ Nooit meer acquireren” schreef ik het al; het schrijven van een blog is één van de meeste effectieve marketingmiddelen die ik ken. Misschien heb jij ook een hekel aan koude acquisitie en heb je daarom voor 2012 het schrijven van een periodieke blog op je bedrijfsagenda gezet. Dan wil je vast wel weten wat de succesfactoren zijn van een goede blog.

Bepaal je doelstelling

Het begint uiteraard met een stukje planning en het opstellen van jouw persoonlijke marketingagenda.Bloggen is geen doel op zich, maar een middel om jouw doel te bereiken. Bepaal je doelstelling, liefst zo SMART mogelijk zodat je ook regelmatig kunt evalueren of je succesvol bezig bent.

Ik heb je in een vorig artikel al eens verteld dat ik na een paar maanden een flinke lezersgroep (850 lezers op dit moment) heb verzameld die op mijn wekelijkse blog is geabonneerd. Eind december kreeg ik bovendien het leuke bericht dat één van mijn artikelen in de top 15 was beland van best gelezen HR-artikelen op de site waar ik sinds oktober gastauteur ben. Daar kun je uiteraard veel energie uit halen om wekelijks weer achter de computer te kruipen! Maar het is uiteindelijk niet waar het om draait. Het doel is om er klanten mee te werven. Tenzij je wellicht werkzaam bent in de communicatie en jouw doel is om jezelf te profileren als schrijver van interessante blogs. Maar dan nog. Je wilt daar uiteindelijk toch opdrachten mee verwerven, neem ik aan.

Maak een plan

Maak daarom eerst een plan waarin je opneemt welke doelgroepen je wilt bereiken en welke social media je daar voor in wilt zetten. Op welke LinkedIn groepen of andere internetsites zitten jouw klanten? Is er een site op jouw vakgebied die goed gelezen wordt en waar jij je kunt aanbieden als gastauteur? Op de site HI-RE wordt mijn blog iedere week door ruim 800 mensen gelezen. (Natasja van HI-RE is altijd zo attent om iedere week de statistieken door te geven).

Kijk ook eens waar mensen zich profileren die zich op dezelfde doelgroep richten als jijzelf. Ze zitten daar vast niet voor niets. Begin gewoon eerst eens met een enkel medium. Zelf ben ik nog steeds met name actief op LinkedIn en wellicht komen Twitter en Facebook daar in een later stadium nog wel bij maar op dit moment vind ik het nog niet nodig.

Welke onderwerpen en welke frequentie?

Over welke onderwerpen wil je gaan schrijven? Welke frequentie wil je hanteren? Wordt het een wekelijkse/ tweewekelijkse blog of kies je liever voor een maandelijkse nieuwsbrief? Als je al een goed netwerk hebt, kan een maandelijkse nieuwsbrief een prima middel zijn om bij hen onder de aandacht te blijven. Als je echter snel je naamsbekendheid wilt verhogen, is het aan te bevelen vaker dan een keer per maand van je laten horen.

Stel vooraf duidelijke, concrete doelen. Vraag jezelf af wat je precies met je tekst wilt bereiken, vóórdat je gaat schrijven. En schrijf dat doel op. Formuleer je je doel alleen in je hoofd, dan is de kans groot dat je het al schrijvend stiekem omvormt naar een doel dat bij je tekst aansluit, in plaats van andersom. Als je vooraf duidelijk voor ogen hebt wat je wilt overbrengen, kun je achteraf, nadat je je tekst geschreven hebt, veel makkelijk bepalen of je tekst aansluit bij je doel. En je kunt dan ook veel eenvoudiger beslissen welke delen van je tekst daar niet aan bijdragen en welke onderdelen je dus beter weg kunt laten. Op die manier is de kans dat je met jouw tekst je doel bereikt vele malen groter.

Waar wil jouw klant over lezen?

En waar wil jij over schrijven? Het moet namelijk wel een thema zijn waar je zelf een passie voor hebt zodat je het leuk vindt om er over te schrijven. Een thema waarmee jij je als expert wilt profileren. En het moet uiteraard gaan over en over een onderwerp waar jouw doelgroep mee worstelt. Of waar jouw klant echt mee aan de slag wil vanuit ambities of doelstellingen waar hijzelf of de organisatie naar streeft. Dat thema moet je breed kunnen inzetten, anders ben je te snel uitgeschreven. Als je bijvoorbeeld talentmanagement neemt, dan heb je heel veel zaken die daaraan raken waarover je kunt schrijven. Over de schaarste van talentvolle medewerkers. Over het boeien en binden van medewerkers door hun talenten te benutten. Hoe herken je talent? De strategische kant van talentmanagement. Het nut of onnut van ontwikkelassessments. De opzet van MD programma’s. Onderwerpen te over.

Hoe schrijf je een goed artikel?

Mijn volgende blog zal helemaal gaan over het schrijven van blogs die goed gelezen worden. Maar wellicht heb je al veel zin om aan de slag te gaan. Dan wil ik je toch niet achter laten zonder een aantal goede adviezen van een uitstekende schrijfcoach. Annet Talsma schrijft ook wekelijks haar eigen blog over het vergroten van je schrijfsucces. Zonder meer het lezen waard.

Zij schrijft onder andere over het voordeel van korte artikelen. Haar tip: “ Kies 1 onderwerp en zoom daar vervolgens op in. Blijf inzoomen tot je een behapbaar segment van je onderwerp te pakken hebt. Probeer de verschillende deelonderwerpen vervolgens onder te brengen in (minimaal) 4 of 5 clusters. Over elk cluster kun je nu een apart artikel gaan schrijven. Bestaat je cluster nog steeds uit een hele reeks deelgebieden? Loop je het risico dat je tekst alsnog alle kanten op zwiept? Zoom dan ook op je cluster verder in. Neem het onderwerp van je cluster en ga opnieuw inventariseren en opdelen. Net zolang tot je een cluster hebt dat klein genoeg is (je kunt het niet verder opdelen) om over te schrijven. Beperk je ook echt tot zo’n cluster en bewaar de rest van je ideeën voor een volgend artikel. Mooie bijkomstigheid: je hebt nu een leuke voorraad (deel)onderwerpen, dus daar hoef je je de komende tijd niet meer druk over te maken.

Bijgaande artikelen van haar Annet heb ik zelf met veel plezier gelezen:

www.bureau-eigenwijs.nl/gratis-artikelen/de-3-belangrijkste-redenen-om-korte-artikelen-te-schrijven/

www.bureau-eigenwijs.nl/gratis-artikelen/1-idee-10-artikelen/

www.bureau-eigenwijs.nl/gratis-artikelen/hoe-je-webteksten-schrijft-die-wel-gelezen-worden/

Regelmatig een kort artikel

Jouw artikel hoeft dus niet heel lang te zijn, als er maar een aantal waardevolle adviezen in staan waaruit blijkt dat jij over interessante kennis van zaken beschikt. Je kunt de onderwerpen waar je over wilt schrijven opdelen in hapklare brokjes. Op die manier kun je vrij eenvoudig iedere veertien dagen of iedere week een goed artikel produceren.

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.