Saskia Postma

Saskia Postma

Het geheim van personal branding en hoe het werkt voor jou

12 september 2012

De zomervakantie is zo’n mooi moment waarop je even afstand kunt nemen van de dagelijkse gang van zaken en terug kunt blikken. Was je tevreden over hoe het jaar tot nu toe is verlopen? Heb je voldoende leuke opdrachten en werk je voor klanten waar je graag voor wilt werken? Zie je de nabije toekomst vol vertrouwen tegemoet?

Ik hoop voor jou dat je deze vragen met een volmondig ‘ja’ kunt beantwoorden. Zo niet, dan kan het onderstaande artikel je inspiratie geven om jezelf beter op de kaart te zetten. Als je de kansen wilt verhogen op het verkrijgen van mooie opdrachten bij leuke klanten, is het de hoogste tijd wat meer aandacht te besteden aan jouw personal branding.

Hoe trek je klanten en opdrachten naar je toe?

Om in beeld te zijn voor interessante opdrachten, moet je niet alleen in staat zijn om jezelf te laten zien maar ook duidelijk kunnen aangeven wat jouw toegevoegde waarde is. En dat is precies waar het bij personal branding om draait!

Met de juiste Personal Branding word jij zo uniek, opvallend en aantrekkelijk voor je doelgroep dat jij als expert in jouw vakgebied jouw ideale klanten gaat aantrekken.

Hoe zet jij jezelf op de kaart?

De meeste zelfstandige professionals die ik spreek, zetten de volgende middelen in bij het zoeken naar nieuwe klanten en opdrachten. Herken jij jezelf in de onderstaande aanpak?

• Je houdt je bestaande netwerk zo goed mogelijk bij en je bezoekt, vaak met wisselend succes, de nodige businessbijeenkomsten.

• Je staat ingeschreven bij een aantal bemiddelingsbureaus.

• Als je in een dappere bui bent, bel je wel eens een bedrijf op waar wellicht een opdracht speelt.

• Je hebt je LinkedIn profiel up tot date gemaakt en je hebt iedereen die je kent aan je contacten toegevoegd.

• Je hebt een stijlvolle bedrijfsfolder gemaakt die je opstuurt naar mogelijke opdrachtgevers.

• Je hebt een twitteraccount aangemaakt en plaatst daar af en toe wel eens wat op, maar dat wordt eigenlijk vooral gelezen door jouw vriendenkring.

Marketingkennis is volop te koop in de markt

Wellicht ga je nog een stap verder en ben je druk bezig met het verwerven van marketingkennis om jezelf beter in de markt te zetten. Je bezoekt Business-Boost seminars, je laat jezelf enthousiasmeren over netwerken bij Open Circles, je leert hoe je je diensten kunt ‘productiseren’ bij Laura. Je leest de nieuwsbrieven en het boek van Enro Hannink over hoe de klanten naar jou toekomen als je dat goed aanpakt. Hartstikke goed om te doen uiteraard! En ook heel inspirerend.

Zelf heb ik ook op deze manier veel nieuwe inspiratie opgedaan. Het is goed om je kennis regelmatig uit te breiden en aan te scherpen. Ik heb ook Business-Boost Seminars bezocht, Masterclasses en workshops gevolgd over Social Media etcetera. Ik lees daarnaast bijna ieder interessant boek over personal branding, social media, ondernemersmarketing en loopbaanmanagement. Maar ik ben dan ook de dochter van een boekhandelaar en lezen is een van de manieren die ik graag inzet om mijzelf voortdurend verder te ontwikkelen.

Jouw eigen verhaal in de markt zetten, daar gaat het om!

Als je meer wilt weten over marketing is er veel kennis in de markt aanwezig. Op internet, via nieuwsbrieven en via boekjes kun je jezelf veel kennis eigen maken. Wat ik in mijn praktijk echter merk, is dat veel mensen overal kennis hebben verzameld maar vervolgens niet weten hoe ze het toe moeten passen.

Eigenlijk zou je op een gestructureerde manier aan je marketing en verkoop willen werken, maar op de een of andere manier lukt dat niet zo goed. Voor een groot deel komt dat omdat je niet zo heel goed weet wat je over jezelf zou moeten melden.

Waar ben je nu echt goed in en waar zitten jouw klanten eigenlijk echt op te wachten? Waar moet je beginnen als het gaat om effectieve marketing? Wat zou dit je kunnen opleveren? Allemaal vragen die wellicht bij jou spelen als je aan de slag wilt bij het realiseren van een sterke profilering.

Wat heb jij in huis?

Als zelfstandig professional ben jij je eigen merk. Daarom is het juist voor jou van cruciaal belang goed over te brengen wat jij als persoon te bieden hebt. De hoogste tijd dus om je serieus te verdiepen in je “branding”: jouw unieke mix van persoonlijke waarden, passies, talenten, eigenaardigheden, kennis en ervaring. Vragen die jou hierbij helpen:

• Wat geeft mij energie?

• In wat voor omgeving wil ik werken?

• Waar sta ik voor als professional?

• Welke expertise heb ik in huis en welke kennis wil ik inzetten voor mijn klanten?

• Welke gedragseigenschappen maken mij succesvol?

Wanneer je helder in beeld hebt wat jouw kwaliteiten zijn, vertaal je dit in een wervend verhaal en een duidelijke positionering. En als je dat verhaal in woord en beeld èn tussen de oren hebt, dàn ben je klaar voor de eerste stap… Het selecteren van de juiste klanten die bij jou passen! En zal ik je eens wat zeggen; die klanten ga je dan naar je toe trekken met meer gemak dan je voor mogelijk zou houden!

Wil je weten over waar Personal Branding nou eigenlijk om draait en wat het jou zou kunnen opleveren? Vraag dan mijn gratis e-Book “Hoe word je een Personal Brand” meteen aan!

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.