Netwerken, contact leggen met mensen in jouw vakgebied, solliciteren, LinkedIn is een prima zakelijk netwerk een goed hulpmiddel om jezelf te op internet profileren, je netwerk op te bouwen en te onderhouden. LinkedIn wordt door vrijwel iedere professionele recruiter en P&O-er gebruikt, als men kandidaten zoekt voor een specifieke opdracht en het eigen netwerk onvoldoende geschikte mensen oplevert. Ik gebruik LinkedIn zelf ook om goede kandidaten te vinden als ik snel een interimopdracht wil invullen. Een voorbeeld:
Voor een interimopdracht bij een goede klant zocht ik ooit een senior inkoopmanager die gepokt en gemazeld was op het gebied van Lean Management binnen een inkoopomgeving. De eisen van de opdrachtgever waren zo specifiek, dat er onvoldoende beschikbare en geschikte kandidaten waren in onze zeer omvangrijke database. Binnen een dag had ik echter via LinkedIn alsnog een aantal goed passende kandidaten. Omdat deze kandidaten zich duidelijk hadden geprofileerd op hun LinkedIn-profiel, waren we snel in contact en hadden we de volgende dag al een kennismakingsgesprek bij ons bureau op de agenda staan. Binnen een week is een van hen bij de opdrachtgever gestart op een interessante opdracht.
In het onderstaande artikel vind je alle tips om jezelf met behulp van jouw LinkedIn profiel goed op de kaart te zetten.
Over LinkedIn
De website LinkedIn.com, gelanceerd op 5 mei 2003, heeft er sinds 25 augustus 2010 een half miljoen Nederlandse leden bij gekregen. Een nieuwe mijlpaal is daarmee bereikt want de teller staat nu op 2,5 miljoen leden. Opvallend is ook dat de activiteit, gemeten naar unieke bezoekers per week, meer dan verdubbeld is zoals op onderstaande grafiek te zien is. Op dit moment bezoeken zo’n 1,8 miljoen Nederlanders de website LinkedIn.com elke week.
• 2,5 miljoen leden
• 69 % verdiend meer dan 50.000,- per jaar
• 68 % is ouder dan 35 jaar
• 74 % heeft een HBO diploma
• 35 % is dagelijks op Linked-in
• 69 % staat open voor acquisitie of conversatie
• Er zijn 33.000 linked-in groepen
• 81 % is lid van minimaal 1 groep
• 52 % neemt deel aan discussies
Een actueel en compleet LinkedIn-profiel
Om succesvol gebruik te maken van LinkedIn heb je een profiel nodig dat goed weerspiegelt wat jij te bieden hebt, waar jouw expertise ligt en voor welke opdrachten/functies men jou zeker moet benaderen. Als je zorgt voor een goed profiel, kan LinkedIn fungeren als jouw eigen dynamische online visitekaartje.
Vul je profiel voor 100%
Je wordt sneller gevonden door de zoekmachine van LinkedIn en Google, als je alle velden invult. Het is dus slim het profiel zo compleet mogelijk, liefst voor 100% in te vullen. Vergeet daarbij niet (een veelvoorkomende fout) om ook je contactgegevens te vermelden.
Een compleet profiel omvat:
• Een goede headline;
• Professionele foto;
• De opleidingen;
• Samenvatting van je werkervaring en expertise;
• Relevante websites ingevuld;
• Specialismen;
• Een compleet werkervaringoverzicht;
• Contactgegevens;”
• Je twitteraccount (als je twittert)
• Drie recommandations (ontvangen dan wel weggegeven)
Kies een goede en professionele foto
Zorgt ervoor dat je opvalt door een goede foto te kiezen. Een profiel met een foto schept meer vertrouwen omdat het een beter beeld geeft van de persoon achter het profiel. Kies wel voor een professionele foto en geen vakantiefoto; in een t-shirt met een zonnebril op maak je geen professionele indruk. Kies ook voor een vriendelijke foto en liever niet voor die strenge pasfoto van je paspoort.
Kies een juiste headline
Je headline is het eerste wat je bezoekers zien. Zorg er dus voor dat die pakkend en concreet is, en gebruik trefwoorden waar jij op gevonden wilt woorden. Beschrijf in een aantal woorden hier je expertise. Vermeld een functietitel die in je vakgebied gangbaar is en geef er daarnaast liefs een persoonlijke touch aan. Bijvoorbeeld zoals in het profiel van Erno Hannink die als zin heeft toegevoegd: “Ik help MKB bedrijven internet toe te passen zodat ze meer klanten krijgen.
Samenvatting (Summary); een van de belangrijkste onderdelen van LinkedIn!
De samenvatting is dè ideale plek in je Linkedin pagina om jezelf te profileren. Hier hoort jouw pakkende elevator pitch, aangekleed met een korte samenvatting van je expertise en de rode draad in je werkervaring. Denk bij alles wat je schrijft vanuit de bezoeker van jouw pagina. Wat wil de zoeker lezen? Wat wil de zoeker van je weten? Veel mensen hebben ooit wel eens gehoord dat je het profiel in het Engels moet opstellen. Dat is alleen zinvol als jij je wilt richten op internationale klanten waar Engels de voertaal is. Anders zou ik (ook) een profiel in het Nederlands maken. Veel mensen lezen toch liever hun “moerstaal”.
Als je een wervend verhaal wilt maken van je samenvatting, probeer dan eens het volgende. Neem in je gedachten eens de ideale klant waar je een (interim)opdracht voor zou willen doen en schrijf eens op wat je tegen hem zou zeggen als je aan tafel zou zitten en jezelf moest verkopen op dat moment. Als je dat vervolgens samenvat, heb je een goed verhaal.
Specialismen
Je kunt hier een aantal van jouw vakspecialiteiten benadrukken. Daarnaast kun je informatie informatie vermelden als; artikelen waar je aan hebt meegewerkt, bijzondere projecten, ervaring als spreker/gastdocent etcetera.
Werkervaring
Bij het overzicht van je werkervaring mogen de jaartallen, de functie en de naam van de werkgever uiteraard niet ontbreken. Veel mensen vergeten te vermelden wat het bedrijf doet en hoeveel mensen er werken. Als je niet bij een grote bekende organisatie werkt, is het bedrijf wellicht niet bij iedereen bekend. Wees kort en concreet bij het omschrijven van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Geef aan of je leiding geeft en aan hoeveel medewerkers. Beschrijf bij voorkeur bij iedere functie een paar mooie resultaten die je hebt bereikt. Geef feitelijke informatie. Wanneer je een belangrijke bezuiniging hebt bewerkstelligd is het handig om toe te lichten hoeveel die bezuiniging bedroeg.
Recommendations, vergeet er niet om te vragen…
Jouw profiel van een LinkedIn is pas 100% compleet zijn als je drie Recommendations van andere LinkedIn gebruikers heeft. Een recommendation is te vergelijken met een referentie. Het wekt vertrouwen om te kunnen lezen wat anderen over jou schrijven; dat je goed werk hebt geleverd of dat je een prettig persoon bent om mee samen te werken. Op LinkedIn is het heel gewoon om recommendations te vragen. Je moet er over het algemeen wel om vragen, want er zijn weinig mensen die spontaan een aanbeveling schrijven. Als je echter weet dat iemand heel tevreden was, over de wijze waarop je een project hebt gedaan of hoe je in een interimopdracht tot mooie resultaten bent gekomen, kun je vrij zeker zijn van een goede aanbeveling. Verras zelf ook eens iemand met een recommendation!
Extra opties: Applicaties
LinkedIn biedt een aantal interessante ingebouwde applicaties aan. Je vindt deze extra toepassingen onder het menubalkje ‘more’, vervolgens klik je door naar ‘get more applications’.
Wat is er allemaal mogelijk? Je kunt:
– Presentaties toevoegen aan je profiel, met behulp van Slide Share
– Documenten delen met je netwerk via Box.Net
– Je portfolio aan je profiel toevoegen, via Portfolio Display
– Een meerkeuzevraag voorleggen aan je netwerk, via Polls
– Interessante (vak-)boeken die je aan het lezen bent weergeven, via Amazon Reading List
– Een blog toevoegen aan je profiel, met behulp van Blog Link of WordPress
In het volgende artikel geef ik meer informatie over hoe je LinkedIn kunt gebruiken om jezelf actief te profileren en te netwerken.