Saskia Postma

Saskia Postma

Heb jij een goed systeem waardoor je nieuwe klanten krijgt?

13 december 2012

Ben jij, net als veel interimmanagers en ZZP-ers, je eigen bedrijf gestart omdat je goed bent in je vak? Veel ZZP-ers zijn inhoudelijk goed in hun vak en werken echt vanuit een passie. Waar ze echter over het algemeen wat minder goed in zijn, is het verkopen van zichzelf. Heb jij daar ook een hekel aan?

De meeste ZZP-ers hebben er een broertje dood aan. Helaas komen de klanten over het algemeen niet vanzelf op je diensten af en zul je toch iets moeten doen om de wereld op de hoogte te stellen van jouw bestaan.

Ben je de laatste tijd nog gebeld door nieuwe klanten? Als jouw klant niet op de hoogte is van jouw bestaan en van jouw diensten, kun je je diensten niet aan de man brengen. Sommige starters steken daarom hun geld in het opkopen van adressenbestanden om vervolgens (vaak met het lood in de schoenen) te gaan bellen met deze bedrijven. Ze adverteren in een vakblad of ze laten een mooie mailing drukken die dan in grote aantallen wordt opgestuurd, liefst nog met de bekende ‘bobbel’ in de envelop. Een weggevertje als een fraaie pen of een ander leukigheidje moet dan de aandacht van de klant trekken.

Over het algemeen werken dit soort methodes tegenwoordig niet meer. Maar wat werkt dan wel?

Marketing van jouw merk

Als je je verdiept in marketing via internet, kun je een systeem opzetten waarmee je een voortdurende stroom van klanten en opdrachten genereert. Je zult je echter wel moeten onderscheiden. Je zult jezelf op een herkenbare wijze moeten presenteren als specialist aan jouw specifieke doelgroep.

Als je leert om te denken vanuit de ambities en problemen van jouw klant en hier jouw antwoord op kunt geven in de vorm van goed passende diensten en producten, heb je een goede basis om jouw bedrijf succesvol te laten groeien. Wat heb je verder nodig om je bedrijf te laten groeien?

Een goed systeem om klanten te werven! Hiervoor kun je de volgende zaken inzetten:

Website

Een website met een inhoudelijk goed verhaal is de basis van jouw bedrijf. Je website zal jouw klant moeten triggeren. Het mooiste dat je kunt bereiken, is dat hij direct het goede gevoel krijgt ‘Hee, dit gaat over mij!’. Jouw website moet antwoorden geven op de ambities of urgente problemen van jouw klant. Hij moet bij het lezen van jouw site het gevoel krijgen dat hij met jou de door hem gewenste resultaten kan bereiken. Daarom is het belangrijk dat je goed in beeld hebt wat jou onderscheidt van al die anderen die dezelfde dienst aanbieden. Laat jezelf zien. Vertel iets over jezelf. Jij bent je bedrijf!

Goede vindbaarheid

Zorg dat je weet waar jouw doelgroep zich bevindt op internet en maak jezelf hier zichtbaar. Zelf plaats ik artikelen met interessante informatie op diverse Linkedin groepen waar ZZP-ers en interimmanagers actief zijn (met een link naar mijn site). Ook ben ik gastauteur bij HI-RE en Zipconomy waar mijn blogartikelen worden gelezen door mijn doelgoep.

Mailinglijst opbouwen

De meeste mensen die jouw website bezoeken, zullen helaas niet direct besluiten om klant te worden. Vaak zijn ze zich in eerste instantie nog wat aan het oriënteren. Ze willen er nog even over nadenken. Ze zijn wellicht nog wat onzeker of ze de stap willen nemen om nu echt iets aan hun probleem te doen. Ze kennen jou (nog) niet. Je zult dus een relatie met je klant moeten opbouwen. Het is handig als je iets biedt dat jouw klant verleidt om zijn emailadres achter te laten. Je kunt hiervoor een gratis ebook (of whitepaper) aanbieden. Zo heb ik op mijn site een ebook – In 3 stappen naar een sterk merk- dat mensen gratis kunnen downloaden als zij hun emailadres achterlaten. Wie het ebook aanvraagt, komt terecht op mijn mailinglijst en ontvangt vervolgens regelmatig mijn blogartikelen met tips en adviezen over personal branding.

Goede copywriting

Het schrijven van een blog is één van de meeste effectieve marketingmiddelen die ik ken. Mensen die een tijdje jouw blogartikelen volgen, maken op deze manier kennis met je manier van denken, je diensten en ze raken geïnspireerd. En dan komt vanzelf het moment dat ze gaan bellen of mailen omdat ze graag klant willen worden. Ik kan je uit de praktijk melden dat dit echt zo werkt. Een groot deel van mijn klanten meldt zich als klant aan nadat zij een tijdje mijn blogartikelen hebben gelezen.

Wil jij ook op een gestructureerde manier werken aan de werving van nieuwe klanten?

Bel of mail mij dan. Ik help je graag verder om je bedrijf op de kaart te zetten.

 

 

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.