Saskia Postma

Saskia Postma

Hoe word ik (g)een grijze muis?

30 maart 2017

Regelmatig spreek ik adviseurs, trainers en interim-managers die zichzelf presenteren met een profiel dat weinig onderscheidend is. Zij pitchen zich met termen als ‘ervaren verandermanager, ‘mensgerichte leidinggevende’, ‘analytisch’ of ‘ snel tot de kern komend’ Met dit profiel kun je met gemak de hele database van LinkedIn vullen.

 

Ook veel consultancybureaus zijn geneigd zich te profileren als grijze muizen. Om een echte grijze muis te worden in consultancy dien je te roepen dat je maatwerk levert, ondernemend en innovatief bent, professioneel werkt en iets aan duurzaamheid doet. Een groot deel van de bureaus zegt bovendien zicht te richten op de klant en samen te willen werken. Uiteraard…

 

Als je grossiert in open deuren zal je weinig gretigheid bij klanten oproepen naar jouw dienstverlening. Wat is jouw verhaal? En hoe breng je dit verhaal over het voetlicht op een overtuigende wijze?


De essentie van Personal Branding

 

Cees Harmsen omschrijft het concept personal branding heel mooi: ‘Je creëert je personal brand door moed en authenticiteit te tonen. Het doel is niet de ander te behagen met conformistisch gedrag, maar om hem emotioneel te raken door bewust gebruik te maken van je onderscheidende kenmerken, je eigenzinnigheid, je talenten, je bijzondere prestaties, je plezier en je levenservaring.’

 

En daar gaat het dus mis met al die grijze muizen. Het heeft geen zin om jezelf te profileren in sociaal wenselijke vaagtaal. Uiteraard wil je graag samenwerken en ben je professioneel. Kijk echter ook eens bij jezelf of je een echt goed antwoord kunt geven op de volgende vragen:

  • Maar wie ben je nu echt?
  • Waar zit je passie? Waar gaan jouw ogen van glimmen?
  • Waar worden jouw klanten werkelijk blij van?
  • Kun je duidelijk aangeven welke toegevoegde waarde jij levert?
  • Heb je vertaalslagen gemaakt naar hun problemen of behoeften?

 

 

Positie van thought leader verwerven 

Als je een goed antwoord hebt op de bovenstaande vragen kun je gaan bouwen aan jouw merk.

Die nieuwe manier van marketing draait erom jezelf als een sterk merk in de markt te zetten zodat klanten je expertise gaan herkennen en waarderen. Dit past uitstekend bij de manier van werken en denken van de meeste adviseurs. Zij hebben vaak veel kennis van zaken en hiermee hebben zij de mogelijkheid een positie van thought leader te verwerven. 

Hoe laat je jouw klanten zien dat jij de expert bent in jouw vakgebied? En hoe zorg je dat klanten op jouw website belanden? Een blog is daarvoor een ideaal middel. Het is echt heel bijzonder hoe sterk het delen van je expertise kan werken om jouw merkt in de markt te zetten.


 

Hoe je bouwt aan een expert status  

Laatst was ik met een klant in gesprek die mij vertelde dat ze ging samenwerken met een dame die veel verstand heeft van live online trainen. Samen wilden ze een concept in de markt zetten. Toen ze de naam van haar compagnon noemde reageerde ik meteen enthousiast: ‘ Ja die dame ken ik wel, volgens mij is dat inderdaad een echte expert!’

 

Achteraf bedacht ik dat ik deze expert in live online trainen eigenlijk alleen ken vanuit haar nieuwsbrieven. En hoe grappig het dan is dat deze dame alleen door haar nieuwsbrieven ongemerkt een uitstekende reputatie bij mij had opgebouwd. Zo kan dat dus ook voor jou werken.


 

Zichtbaar zijn voor jouw markt 

Als je zichtbaar durft te zijn en je kennis deelt kun je hele leuke reacties krijgen en ook kunnen klanten zich spontaan aanmelden. Onderstaand wat reacties uit mijn eigen praktijk:

 

“Beste Saskia, Bedankt voor je inspirerende nieuwsbrieven. Ik sta zelf op een keerpunt in mijn leven, ben daar ook al actief in bezig en voel me steeds weer gesterkt wanneer ik een nieuwsbrief lees. Ik kijk alweer uit naar de volgende. “

 

“Ik ben een van de mensen in je netwerk en ik lees regelmatig jouw weblog! Onlangs heeft iemand mij benaderd of ik hem kan helpen met zijn personal brand en ik moest meteen aan jou denken. Zou jij misschien de onderstaande geïnterneerde willen benaderen? Hopelijk kunnen jullie iets voor elkaar betekenen.”

 

“Hoi Saskia. Dank voor je nieuwsbrief! Het lijkt warempel wel of je verhaal over Martijn mijn verhaal is??!!! Maar goed… Ik wil graag een afspraak met je maken dan wel aangeven dat ik de tijd rijp acht om met elkaar “in zee” te gaan.”

 

Het is mogelijk om je potentiële klant al te helpen door waardevolle informatie te delen op jouw website en door het schrijven van blogartikelen. Mensen waarderen het dat jij waardevolle informatie deelt, en ze voelen zich er mee geholpen. Mensen gaan jou leren kennen, vervolgens gaan ze je waarderen en uiteindelijk vertrouwen ze jou om hen te helpen met de oplossing van hun probleem. Als je mensen door jouw informatieve artikelen een stukje verder helpt naar de oplossing van hun probleem, zijn ze al snel geneigd om jou te kiezen op het moment dat ze een externe adviseur nodig hebben.

Spreekt het je aan op deze manier jouw merk in de markt te zetten? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een aansprekend merkverhaal en wil je slimme marketing en netwerktechnieken leren om vanuit een sterk merk een succesvol bedrijf neer te zetten? Neem dan contact met mij op.

Je kunt mij bereiken via saskia@depersonalbrandingcoach.nl of op tel.nr. 06 – 30 623 555

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.