Heb je ook genoten van het heerlijke weer de afgelopen week? Veel mensen hebben inmiddels hun zomervakantie al gepland. Op Facebook circuleren al mooie plaatsjes van exotische omgevingen, zonnige stranden, woeste bergen of gezellige stadjes.
Voor veel zzp’ers breekt straks weer een rustige periode aan en sommige mensen kunnen daar best een beetje zenuwachtig van worden. Zeker als de afgelopen maanden niet de klanten, de opdrachten of de omzet hebben gebracht die je begin dit jaar had geprognotiseerd. Zal de omzet voor jou na de zomer nog voldoende aantrekken?
Anderen hebben een prima omzet maar hebben er weinig lol meer in. Je merkt dat je toeleeft naar de vakantie en weinig energie meer krijgt van je werkzaamheden. Je zit in een sleur en voelt je niet meer echt uitgedaagd. Heeft jouw bedrijf nog wel de funfactor? En als je de fun in het ondernemen onderweg bent verloren, hoe krijg je die dan weer terug?
Regelmatig neem ik de tijd om het ondernemersleven voor mezelf te evalueren. Een belangrijk criterium is daarbij voor mijzelf wat ik voor het gemak maar even de ‘funfactor’ noem. Die zie ik graag optimaal aanwezig in de dingen die ik doe en bij de mensen met wie ik werk. Ik heb voor mezelf een tien elementen op een rijtje gezet waar ik op stuur om een goede koers te houden. Ik deel ze graag met jou.
1) ‘It starts with Why‘
Ik geloof dat je gelukkig word als je de beste versie van jezelf wordt en je potentie benut. Ga voor wat je echt raakt. Doe de dingen die je leuk vindt en wat bij jou past. Doe de dingen op jouw manier. Tenslotte ben je geen eigen bedrijf begonnen om vervolgens weer in een keurslijf terecht te komen. Bepaal je eigen regels. Zelf ben ik bijvoorbeeld echt geen ochtendmens. Dus plan ik zelden afspraken voor 10 uur ’s ochtends. Voor die tijd werk ik thuis op mijn gemakje wat mail weg of ik doe wat administratieve dingetjes.
Als ik een training geef, doe ik dat vanaf 13.00 uur ’s middags. Ik heb echt geen zin om ’s ochtends chagrijnig in de file te staan of in een duf hotel te overnachten om maar op tijd te kunnen starten. Ik wil het beste van mezelf geven in mijn trainingen dus doe ik dat op een tijdstip waarop ik op mijn best ben. Als ondernemer kun je de vrijheid pakken om de zaken in te richten op de manier die het beste bij jou past. Pak die vrijheid.
2) Werk samen met de leukste klanten
Je wilt niet met iedereen werken. Echt niet. Er zijn klanten en opdrachten waar je er wel tien van zou willen hebben. En er zijn klanten waar je eigenlijk liever niet mee zou willen werken, als je heel eerlijk bent naar jezelf. Soms ga je er toch mee in zee ‘omdat de schoorsteen moet roken’. Maar echt blij word je er niet van. Voor dergelijke klanten zul je niet snel een stapje harder lopen of iets extra’s doen. Kies daarom liever voor klanten waar je energie van krijgt. Die zullen ook sneller weer terugkomen en daar kun je iets bestendigs mee opbouwen. Bovendien zullen zij jou sneller aanbevelen bij anderen.
3) Doe de goede dingen
Maak de juiste keuzes voor je bedrijf. Breng focus aan in de dingen die je doet. Zet slimme marketing in om je bedrijf te laten groeien, dat scheelt je heel veel trekken en duwen om aan klanten te komen. Zorg dat je personal branding klopt.
Ook het aanbrengen van focus in je profilering breng je veel rust. Daarnaast ben je veel herkenbaarder voor je klanten. Als jij je vooral presenteert als generalist, ben je altijd in concurrentie met anderen. En dan is er altijd wel iemand die net wat beter op het gevraagde profiel past. Als je een aansprekende focus aanbrengt in je profilering word je waardevoller voor je markt.
Een mooi voorbeeld van de kracht van een goede specialisatie hoorde ik in een presentatie van Jos Burgers. Hij vertelde: “Stel, jij hebt een mooi jaren dertig huis en je wilt een dakkapel laten plaatsen. Kies je dan voor die aannemer die beweert dat hij alles kan? Of voor de Specialist in Dakkapellen?
De dakkapellenspecialist is 10 % duurder, maar veel mensen betalen dat graag omdat ze dan het veilige gevoel hebben dat ze in handen zijn van een echte specialist.”
4) Doe de dingen goed
Ga voor kwaliteit en doe hier geen concessies in. Als je trots kunt zijn op je bedrijf, op de diensten die je aanbiedt en de wijze waarop je werkt, dan gaat je bedrijf groeien. Dan maak je fans van je klanten zodat ze als ambassadeurs voor jou actief zijn. Als je de dingen goed doet, betekent dat ook dat je bijblijft in je vakgebied. Als jij beschikt over actuele kennis blijf je waardevol voor je klanten.
5) Vraag goede prijzen
Als je kwaliteit levert, mag je ook goede prijzen vragen. Als je goed betaald krijgt voor jouw diensten, dan geeft dat jou ook een beter gevoel over jezelf. Je expertise en je ervaring wordt gehonoreerd en je voelt je serieus genomen. Als je jezelf als prijsvechter in de markt zet, moet je ervoor zorgen dat je processen optimaal slim ingericht zijn, want je hebt geen ruimte om eens iets extra’s te doen. Als je echter goede prijzen vraagt, heb je de mogelijkheid om ook in te zetten op goede service.
6) Doe ook regelmatig leuke dingen die niets met je werk te maken hebben
Work hard, play hard, rest hard. Zorg voor een goede balans tussen hard werken en leuke dingen doen. Of misschien wil je af en toe even helemaal niets. Gewoon lekker luieren. Omdat ik erg ben gesteld op mijn vrijheid werk ik gemiddeld tien maanden per jaar en vier dagen per week. Daarnaast plan ik met mooi weer regelmatig een dagje vrij om iets gezelligs te doen. Dat kan als je een goede basis hebt neergezet voor je bedrijf. Met effectieve personal branding is dit ook voor jou mogelijk.
7) Houd het overzichtelijk voor jezelf en voor je klanten
Sommige mensen barsten van de ideeën en proberen die allemaal tegelijk in hun diensten te stoppen.
Er ontstaan dan de meest ingewikkelde modellen en verhalen. Jouw klant is dan al snel de draad kwijt. Houd het daarom eenvoudig door een kapstok te bedenken voor jouw diensten waar je diverse zaken gemakkelijk onder kunt hangen. Als voorbeeld mijn model over ondernemen vanuit een sterk merk. Dat omvat de drie M’s van succesvol ondernemen; Merk, Markt en Marketing. Alles begint bij het in kaart brengen van jouw authentieke merk. Wie ben jij? Waar sta je voor? En waar ben je goed in? Vervolgens kijk je naar de markt. Wat zijn de behoeften van jouw klant waar jij met je diensten op kunt aansluiten? Als je dat scherp hebt, kun je effectief je marketing inrichten en je merk in de markt zetten. Kijk eens of je ook jouw diensten op een aansprekende manier kunt ‘verpakken’.
8) Werk samen met leuke mensen die jou aanvullen
Ondernemen kan eenzaam zijn. Jarenlang heeft het idee ‘in je eentje vanuit een zolderkamer je bedrijf runnen’ mij tegengehouden om echt als ondernemer te starten. Uiteindelijk wilde ik toch zo graag mijn eigen visie en ideeën in de markt zetten dat ik niet anders kon dan gaan ondernemen. Waar ik overigens nog geen dag spijt van heb gehad. Maar ik ben nu wel bewust op zoek gegaan naar een aantal mensen die ik inspirerend vind om mee samen te werken en waar ik op bepaalde terreinen ook nog wat van kan leren (en zij ook van mij uiteraard, want ideaal gezien is het een wisselwerking). Kijk ook eens naar mensen in je omgeving die een aanvulling kunnen zijn voor je bedrijf en waar je graag mee zou willen samenwerken.
9) Zet optimaal in op waar je goed in bent
Zorg dat je de dingen waar je niet goed in bent en die je niet leuk vindt, zo veel mogelijk uitbesteedt.
ICT-achtige zaken, belastingen en de administratie zijn geen favoriete werkzaamheden als ik naar mezelf kijk. Ik heb dan ook een accountant die mijn belastingen doet en omdat hij goed is in zijn vak, verdient hij zichzelf ieder jaar terug. Ook het ontwikkelen en onderhouden van mijn website laat ik graag over aan een professional. Zo houd ik tijd over om te doen waar ik goed in ben en hierin mijn bedrijf te laten groeien.
10) Vier je successen, ook de kleinere
Soms ben je zo hard bezig, en buffel je maar door, dat je vergeet af en toe ook eens stil te staan bij de dingen die je (hebt) bereikt. Daarnaast is het de mens eigen om vooral te kijken naar de dingen die nog niet helemaal gaan zoals je dat zou willen. Daar zet je dan al je aandacht op en intussen ren je maar door. Sta af en toe eens stil en richt je aandacht bewust op de zaken waar je tevreden over bent. Een leuke nieuwe klant, een goed verlopen training, een complimentje dat je zomaar ontving, of een blog die goed ontvangen wordt door je lezers. Of gewoon omdat je iets gedaan hebt waarmee je uit je comfortzone bent gestapt waardoor je weer bent gegroeid als ondernemer.
Maak van het ondernemen een manier van leven die jou leven verrijkt en zet de funfactor hoog op de agenda!
Ik help je graag met de succesvolle opbouw of groei van jouw bedrijf vanuit een ijzersterke positionering. Kijk eens bij mijn personal branding programma en ben je benieuwd wat mijn klanten hievan vinden