Saskia Postma

Saskia Postma

Drie simpele adviezen om beter te presenteren

15 januari 2019

Heb je wel eens het gevoel dat je presentatie niet echt lekker loopt? Je staat voor de groep met je prachtige Power Point waar je uren werk in hebt zitten. En je ziet de mensen met hun gedachten afdwalen. Sommigen zitten wat met hun mobiel te spelen. Je ziet zelfs iemand een gaap onderdrukken. Dat voelt niet fijn. 

Zou je beter willen leren presenteren? Dan heb ik in dit artikel vast een paar adviezen die een groot verschil kunnen maken voor jou. Want als consultant of adviseur zal je waarschijnlijk met enige regelmaat iets over je vak moeten vertellen. En dat vaak in de vorm van een presentatie. 

Als je kunt spreken over jouw expertise kan dat jou als adviseur een enorme boost geven. Als je het goed doet kan je lezing of workshop interessante leads of nieuwe klanten opleveren. Maar als je het niet goed in de vingers hebt, verlies je heel veel kansen.

En het doet je reputatie ook geen goed.


Mis jij kansen met je presentaties?

Misschien herken je dat wel. Je gaat naar een lezing of workshop. Je verwacht een boeiende presentatie. En je gaat naar huis met een kater. Op het podium trof je iemand die uitbundig zijn best had gedaan op een grote hoeveelheid PowerPoint slides. Afgewisseld met allerlei filmpjes die helaas allemaal niet wilden opstarten vanwege gebrekkige wifi. De lijn in de presentatie was je al na tien minuten kwijt.  Kortom het was een lange zit. Dat overkwam mij een tijdje geleden. 

De presentator van die avond werkte vier dagen per week bij een groot concern en wilde daarnaast zijn eigen bedrijf opbouwen als trainer. Dat vertelde hij mij toen we aan het beging van de avond even een praatje maakten. Ik vrees echter dat hij aan deze lezing weinig nieuwe klanten overhoudt. Beetje jammer en absoluut een gemiste kans. 


Ook ik heb fouten gemaakt

Het kan natuurlijk iedereen overkomen dat je een keer je dag niet hebt, Zelf heb ik ooit ook meegemaakt dat ik een lezing hield voor 100 vrouwen waarbij na afloopt iemand naar mij toekwam met de opmerking: “Mag ik je wat feedback geven?”  

Dan voel je iets aankomen waar je op zo’n moment eigenlijk niet op zit te wachten.

Ze vertelde dat ze trainers trainde en dat ze vond dat ik een paar steken had laten vallen. Uiteraard baalde ik stevig. Er waren wel verzachtende omstandigheden. Het geluid bleek het niet te doen en de microfoon gaf alleen maar ruis. Ik had een presentatie van een uur voorbereid en kreeg een last minute verzoek om er een half uur van te maken. Maar toch…

Sindsdien heb ik vele trainingen over presenteren gevolgd en ook heb ik een hele bibliotheek aan boeken over dit onderwerp doorgenomen. Met veel plezier overigens want ik lees graag en ik vind het een heel interessant onderwerp. En nu help ik veel klanten met het opbouwen van hun presentatie. Ik geef je hieronder drie tips waarmee je al een groot verschil kunt maken:


1) Beperk je tot één onderwerp

Een fout die ik veel adviseurs zie maken met al hun ervaring en kennis, is dat ze vanuit hun enthousiasme vooral heel volledig willen zijn. Je wordt dan te uitgebreid, je haalt er teveel bij en je toehoorder raakt helemaal de draad kwijt. 

Veel presentaties gaan ook te diep in op de inhoud. En daarbij is het doel ook vaak niet helder. Een handige tip: vat je doel samen in 1 zin die de kern van je verhaal vormt. 

Bij het ontwikkelen van je content voor je artikel, je website of je presentatie moet de inhoud ervoor zorgen dat jouw klant of jouw doelgroep meteen begrijpt:

  • Waarom je wilt dat ze in actie komen.
  • En wat ze moeten doen.

Een leuk voorbeeld dat ik in een boek las ging over een professor in watermanagement die een lezing moest houden in Australië. Hij had zoveel te vertellen over het onderwerp dat hij niet goed wist waar hij moest beginnen. Toen adviseerde een sprekerscoach hem om één duidelijk onderwerp te kiezen en dat werd ‘Bouw je eigen Deltawerken’. Hiermee kreeg de lezing meteen een duidelijke en actiegerichte lading.


2) Geef meteen duidelijk aan waar je heen gaat met je lezing. 

Als ik met mijn klanten een lezing voorbereid komt deze fout nogal eens voorbij. Dan zit ik braaf een tijdje te luisteren en vraag me gaandeweg af: “Waar gaat dit heen?”  Het moet voor je toehoorder meteen duidelijk zijn waar het over gaat. En ook wat hij ervan gaat leren of wat het hem gaat opleveren aan nieuwe inzichten of inspiratie. 

Een klant van mij is bezig met een project op het gebied van social ondernemerschap in Afrika. Ze is hiervoor ook als spreker te boeken en ze heeft een geweldig verhaal. Bel me gerust als je haar een keer wilt boeken.  Het is heel inspirerend om te zien hoe wij met elkaar heel simpel iets kunnen doen aan duurzaam ondernemerschap in Afrika. Er staan daar geweldige op stapel waarbij niets aan de strijkstok blijft hangen van dure directeuren van grote NGO’s. En je houdt aan haar lezing ook nog inspiratie aan over voor een geweldige vakantie in Rwanda! 

Haar eerste presentatie aan mij begon ze echter met een uitgebreide omschrijving van de verschillende visies die er zijn over sociaal ondernemerschap en de rol van Nederland. Op zich heel interessant maar ik had nog geen idee waarom ik daar iets over te horen kreeg. Dat hebben we dus snel aangepakt en nu loopt haar presentatie als een trein.

Vertel altijd direct aan het begin waar je presentatie over gaat en neem dan je lezer mee in je verhaal.


3) Begin met een verhaal

Als je een stukje magie in je presentatie wilt brengen, begin dan met een verhaal. Liefst een passend persoonlijk verhaal. Mensen zijn compleet weerloos tegen goede verhalen. The New York Times noemde storytelling ‘een strategisch wapen met onvoorstelbare kracht’  Uiteraard moet je goed kijken naar je doel en publiek en dan beslissen welk type verhaal je kiest. 

Succesvolle leiders zijn goede storytellers. Zij gebruiken verhalen om mensen mee te nemen in een verandering.  Vaak beginnen ze met persoonlijk verhaal en vervolgens zetten ze dit verhaal om naar een breder perspectief. Waarin ze aangeven waarom het onderwerp voor meer mensen belangrijk is. Tenslotte bouwen ze ook urgentie in en geven ze aan waarom we nu met de verandering aan de slag moeten.


Een klant van mij maakte onlangs succesvol gebruik van de kracht van storytelling.

Ik mag zijn verhaal met jullie delen. David Beute is een succesvolle Agile Coach. Hij was gevraagd om een verdiepingsbijeenkomst voor Agile professionals te faciliteren met het thema Agile Coaching. 

Bij de aanvang van die bijeenkomst begon hij met een krachtig persoonlijk verhaal waardoor er een prachtige sfeer van betrokkenheid, openheid en onderling vertrouwen ontstond.  Vooraf hebben we samen de opbouw van de bijeenkomst goed uitgewerkt, maar het openen met zijn persoonlijke verhaal creëerde zonder enige twijfel de basis onder een succesvolle bijeenkomst, zo vertelde hij mij achteraf. 

Na David’s opening werden de deelnemers uitgedaagd om in kleine groepjes te werken aan een zorgvuldig samengestelde set oefeningen.  De sfeer van de bijeenkomst – gecreëerd door zijn getoonde kwetsbaarheid en openheid – maakte dat die oefeningen door de deelnemers met veel passie en openheid werden uitgevoerd. 

Tijdens de evaluatie van de uitgevoerde oefeningen bleken er meerdere persoonlijke transformationele momenten plaats te hebben gevonden. De deelnemers waren door met name de aangename setting van de bijeenkomst in staat gesteld om elkaar te coachen en actief bij te dragen aan persoonlijke groei. 

De bijeenkomst werd een groot succes. Bij de plenaire terugkoppeling bleken de reacties van de deelnemers louter positief en er werden zeer hoge waarderingscijfers gegeven. Meerdere deelnemers kwamen na afloop naar David om hem te bedanken voor de inspiratie, leermomenten en inzichten die ze hadden verkregen. Dit alles was nooit mogelijk geweest zonder zijn krachtige persoonlijke verhaal als opening. 

Wil je ook leren hoe je impact kunt maken met je verhaal en in je presentaties?

Neem dan gerust contact met mij op. 

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

www.depersonalbrandingcoach.nl

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.