Saskia Postma

Saskia Postma

Drie positioneringsproblemen waardoor het ondernemerschap vies kan tegenvallen

2 maart 2017

Zo jammer dat het niet lukte…

 

Een tijdje geleden kreeg ik een update binnen van een bekende die als zelfstandig adviseur was begonnen. Uit de update bleek echter dat hij inmiddels weer een vaste baan had geaccepteerd. Al een aantal maanden nadat hij voor zichzelf was begonnen, bleek het hem allemaal behoorlijk tegen te vallen. Toch enorm jammer als het ondernemersbestaan waar je zo vol enthousiasme aan begint al zo snel zo roemloos ten einde komt. Er zijn een aantal positioneringsproblemen die hiervan de oorzaak kunnen zijn. Kijk eens of je zelf wellicht ook in deze valkuilen loopt en waar je jouw merk op zou kunnen aanscherpen.

 


 

 

1) Past wat je doet echt bij wie jij bent?

 

Egbert had ik in de maanden voordat hij zou starten als zelfstandige vaak gesproken over zijn mooie plannen. Het viel mij op dat wat hij ging doen niet helemaal leek te passen bij de kwaliteiten en ervaring die hij in de kern in huis had. Zelf was hij echter volledig overtuigd dat het een groot succes zou gaan worden. Ik had zo mijn vragen. Want hij zou instappen bij een franchiseformule en de marketingaanpak die hier werd gehanteerd, leek mij weinig gestructureerd. Men ging voornamelijk uit van wat netwerken en acquireren.

 

Het is echter lastig netwerken als je een verhaal moet houden waarin je jezelf niet krachtig kunt laten zien vanuit je unieke kwaliteiten. Een concept verkopen dat niet goed past bij wie jij bent en wat je in huis hebt, zal niet echt aanslaan bij de klant. Die snapt niet zo goed waarom hij daarvoor bij jou zou moeten zijn.

 

Het was niet van de grond gekomen. En de hypotheeklasten gingen steeds zwaarder aan zijn gemoedsrust knagen. Tja, en toen kwam de oplossing voor de ellende voorbij in de vorm van die vaste baan. Maar het katergevoel bleef wel een lange tijd hangen.

 

Het is essentieel om je ondernemerschap in te vullen vanuit authentieke keuzes die passen bij jou als persoon. Het heeft geen zin om dingen te doen die niet bij je passen, want dat houd je niet vol en je klanten worden er ook niet enthousiast van.

 

 

2) Ben jij ook zo’n duizend-dingen-doekje?

 

Een andere belangrijke reden dat veel mensen niet succesvol zijn, is dat hun verhaal niet helder is.

Als jij niet goed kunt overbrengen wat je te bieden hebt, snapt je klant niet waarom hij voor jou moet kiezen. Omdat je zo’n lekkere ‘alleskunner’ bent? Daar zijn er al zoveel van. Om een echte grijze muis te worden in consultancy dien je te roepen dat je maatwerk levert, ondernemend en innovatief bent, professioneel werkt en iets aan duurzaamheid doet.

 

De meeste adviseurs of interim managers zijn naar eigen mening vooral succesvol omdat ze een generalist pur sang zijn. Ze beschrijven zichzelf als ervaren change managers die snel thuis zijn in een nieuwe omgeving. Verder geven ze aan dat ze vanuit hun brede bedrijfskundige achtergrond goed in staat de zaken op een integrale manier te benaderen en de juiste verbanden te leggen. Ook hebben ze goede communicatieve vaardigheden waardoor ze de mensen mee kunnen krijgen in de gewenste verandering. Het bovenstaande verhaal kun je toepassen op 80 % van adviserend Nederland. Allemaal heel waardevol, maar nog niet echt onderscheidend.

 

Keuzes maken vergt lef. Maar het brengt je zoveel meer dan altijd maar op safe spelen.

Als je opmerkelijk bent, is er een kans dat sommige mensen niet voor jou kiezen. Maar aan de andere kant zullen ook veel mensen juist heel bewust voor jou kiezen. Omdat je hen aanspreekt met datgene waar jij voor staat. De klanten die juist bewust voor jou kiezen, zijn vaak ook de klanten waar je een klik mee hebt. Dat werkt wel zo prettig.

 


3) Barstensvol passie en gedrevenheid maar helaas geen stuiver omzet?

 

Regelmatig spreek ik hele gepassioneerde ondernemers die nauwelijks in staat zijn om iedere maand weer de hypotheek te betalen. Ze zijn zeer aanwezig op social media en actief op allerlei netwerkbijeenkomsten. Maar dat levert nauwelijks klanten en omzet op. Vaak komt dat omdat hun klanten helaas hun passie niet delen en hun toegevoegde waarde niet inzien.

 

De eerste vraag die iedereen zichzelf vaak stelt is: Hoe verkoop ik dit idee? Maar dat is de verkeerde vraag. Bernadette Jiwa is spreker, brandspecialist en auteur van 3 bestsellers. Zij stelt: ‘Je bereikt klanten niet door met name zeer nadrukkelijk aanwezig te zijn.‘

 

En dat klopt natuurlijk. Alleen maar heel hard roepen dat je er bent, terwijl je geen verhaal hebt over wat je toegevoegde waarde is, heeft weinig nut. Toch zie je het veel in de markt. Mensen leren allerlei marketingtrucjes maar hebben nog helemaal niet scherp wat waar hun klant mee worstelt of wat hij ambieert.

 

Begin eens met te kijken en te luisteren naar wat jouw klant echt belangrijk vindt en waar hij gelukkig van wordt. Wanneer jouw passie aansluit op een behoefte in de markt heb je een mooie basis. Waar ben je nu echt goed in en waar zitten jouw klanten echt op te wachten? De essentie is dat je duidelijk kunt maken voor jouw doelgroep waar je voor staat, wat je doet en welke unieke waarde je toevoegt aan de situatie van de ander.

 

Een paar basisvragen om je markt en klantvraag in kaart te brengen:

 

  • Wat is de strategie van mijn klant?
  • Wat zijn de belangen van mijn klant?
  • Hoe wil de klant zijn doel bereiken?
  • Hoe sluit mijn product of dienst aan bij hun belangen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een aansprekend merkverhaal en wil je slimme marketing en netwerktechnieken leren om vanuit een sterk merk een succesvol bedrijf neer te zetten? Neem dan contact met mij op.

Je kunt mij bereiken via saskia@depersonalbrandingcoach.nl of op tel.nr. 06 – 30 623 555

 

 

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.