Saskia Postma

Saskia Postma

De ijzersterke combinatie van personal branding en social media

4 maart 2014

 

ijzersterk-combinatie-van-personal-branding-en-social-media-300x225In mijn praktijk als personal branding coach spreek ik veel zelfstandige professionals die het lastig vinden om ‘zichzelf te moeten verkopen’. Soms zijn ze daarvoor al naar diverse trainingen en business bootcamps geweest waar ze allerlei interessante marketingmodellen hebben geleerd. Ze hebben geleerd dat ze actief moeten worden met social media. Of dat ze gerichter moeten gaan netwerken. Ze doen echt veel moeite om aan nieuwe klanten te komen.

 

 

 


Allemaal hele goede adviezen en acties, maar om succesvol te zijn moet je daarbij wel in staat zijn jezelf goed te profileren. En veel mensen vergeten deze belangrijke basis eerst goed neer te zetten. Dat is jammer want succes is voor een heel groot deel afhankelijk van hoe jij jezelf in de markt zet. Zakelijk succes begint met een sterke personal branding. Want wat heb je aan al die marketingmiddelen die je in kunt zetten als je nog geen goed verhaal hebt?

Als je je persoonlijke merk hebt gedefinieerd, en je weet wat jou onderscheidt van anderen in jouw vakgebied, ben je toe aan de volgende stap. Dan kun je zichtbaar worden met jouw eigen verhaal waarmee je gericht klanten aan gaat trekken. Social media is daarvoor een heerlijk podium. En als je het goed inzet, kan het heel effectief werken. Zo was mijn workshop “Het geheim van succesvol bloggen” binnen 5 dagen twee keer uitverkocht. En toen ik vorige een nieuwe dienst aankondigde, kwamen er binnen een week 45 aanmeldingen binnen voor de kennismakingsmiddagen. Zo krachtig kan social media voor je werken als je hebt geleerd om het effectief in te zetten.

 

Bouwen aan je brand is geen luxe maar een noodzaak

Het bouwen aan je personal brand is de eerste stap om succesvol te ondernemen. Als je in staat bent je te onderscheiden van al die anderen die ook in jouw markt actie zijn, heb je een grote voorsprong. Voor veel mensen is het echter behoorlijk lastig hun onderscheidend vermogen te benoemen. Veel zzp’ers lijden aan het ‘grijze muizen syndroom’. We zijn als de dood voor het maken van keuzes. We willen liever niet echt opvallen. We zijn dat niet gewend, want zo zijn we niet opgevoed. Vanaf het moment dat we naar school gaan, leren we dat opvallen vrijwel altijd fout is. Het is een stap die je behoorlijk uit je comfortzone kan voeren om zelfbewust je merk neer te zetten. Maar ga ervoor. Het levert je heel veel op.

 

Wees opmerkelijk

Een sterke personal branding is essentieel voor jouw succes als ondernemer. Omdat de diensten die je aanbiedt vaak voor een klant niet direct als onderscheidend ervaren worden. Hoeveel coaches zijn er niet die mensen helpen met loopbaankeuzes? En als trainer en organisatieadviseur kom je ook diverse concurrenten in de markt tegen die diensten aanbieden die lijken op datgene waar jij je mee profileert. Je zult je dus moeten onderscheiden. De hoogste tijd om je serieus te verdiepen in je “branding”: jouw unieke mix van persoonlijke waarden, passies, talenten, eigenaardigheden, kennis en ervaring. Denk eens na over:

  • Jouw persoonlijke ‘Why’, waarom doe jij de dingen die je doet.
  • Wie je bent;
  • Waar je goed in bent;

Het is de uitdaging als ondernemer om fantastisch te worden in dat waar je goed in bent. Werk daarom vooral aan de punten waar je al goed in bent. Maak van die 8 ½ een 9. Als je doet waar je goed in bent, gaan veel zaken vanzelf, omdat je doet waar je plezier in hebt. Dan is ondernemen leuk!

 

Wees zichtbaar

Wanneer je jezelf als merk in kaart hebt gebracht, wil je dit vervolgens op overtuigende wijze kunnen uitdragen. Social media zijn een zeer krachtig middel om jezelf op de kaart te zetten.

Als je bedenkt dat in Nederland een kleine 90 % van de mensen actief is op het internet, dan begrijp je dat social media niet meer uit ons leven weg te denken zijn. Wanneer je social media effectief leert inzetten, trek je heel gericht klanten naar je toe. Voortaan zoeken zij jou op, in plaats van jij hen.

LinkedIn telt in Nederland inmiddels 4 miljoen gebruikers, op Facebook zijn 7.9 miljoen mensen actief en 3.3 miljoen mensen hebben een Twitter account. 73 % leest weblogs. LinkedIn gebruikers zijn over het algemeen HBO-geschoold, ouder dan 35 jaar en verdienen meer dan 50.000 euro per jaar. 69 % staat bovendien open voor acquisitie. Er zijn vele LinkedIn groepen waarin mensen zich rondom een thema of vakgebied hebben verenigd. Hier wordt kennis gedeeld en er worden discussies gevoerd. Het is leuk en zinvol om hier aanwezig te zijn.

 

De nieuwe regels van social media

David Meerman Scott, expert op het gebied van online marketing en auteur van het boek ‘ De nieuwe regels van social media’ zegt hierover:

“ We hebben nu de mogelijkheid om ons eigen mediamerk te creëren in een nichemarkt van onze keuze.”

Er gelden nieuwe regels bij marketing en PR. We moeten stoppen met reclame maken en kiezen voor een andere insteek . Mensen willen geen PR-praat, zij willen echtheid. Iedere organisatie heeft een uniek en belangrijk verhaal te vertellen, ook jij als zzp’er. Het is belangrijk om je ideeën naar buiten te brengen, door je klanten verhalen te vertellen die aansluiten bij hun problemen. Niet alleen op blogs, maar ook op websites moet leerzame informatie (content), toegesneden op jouw klant, het uitgangspunt te zijn.”

David Meerman Scott raadt zzp’ers sterk aan berichten (blogartikelen) te schrijven die hun expertise benadrukken en over hun bedrijf vertellen. Om die vervolgens op een slimme manier op internet in te zetten, zodat klanten hen kunnen vinden via zoekmachines en vakinhoudelijke websites.

Wanneer je waardevolle informatie deelt met je klanten (door het schrijven van blogartikelen bijvoorbeeld), gaat je klant je waarderen. Hij kan je een volgen en gaat jouw kennis van zaken en je denkstijl en je stijl waarderen. En tenslotte gaat de klant je vertrouwen en zal hij zich tot jou wenden voor de oplossing van zijn probleem.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.