Saskia Postma

Saskia Postma

De 3 pijlers waarmee je veerkracht ontwikkelt bij tegenslag

5 augustus 2020

Onze maatschappij is nog steeds grotendeels gebaseerd op succes. Succes is voor veel mensen een belangrijke morele maatstaf voor je identiteit. Hoe ga je ermee om als je in een situatie belandt die allesbehalve succesvol voelt? Weet om te beginnen dat je niet de enige bent. Zeker nu niet. En het zegt niets over wat je straks alsnog  kunt bereiken.

Uiteraard krijgt iedereen in het leven zijn portie tegenslag te verwerken en ook in je bedrijf gaat het je wellicht niet altijd voor de wind. Er zijn altijd wel weer van die periodes dat het niet helemaal loopt zoals je wilt.

Yolanda Buchel en Sandra van der Maarel schreven een interessant boek over het ontwikkelen van veerkracht in een wereld waarin we moeten leren leven met veel onzekerheden. In deze tijd leek het me een goed idee om de belangrijkste lessen uit hun boek met jou te delen.

 

Drie pijlers rondom veerkracht

Uit onderzoek blijkt dat er drie pijlers zijn, waardoor mensen veerkrachtig om kunnen gaan met veranderingen.

1)        Onder ogen zien van de realiteit.
2)        Een onwrikbaar geloof dat het leven zinvol is.
3)        Het vermogen tot improviseren.


Realiteit onder ogen zien

Om te beginnen zal je de realiteit onder ogen moeten zien zoals die is. Je had de situatie ongetwijfeld graag anders gezien maar het heeft geen zin om dan maar je hoofd in het zand te steken. De situatie erkennen is een eerste stap naar verandering.

Wanneer je op een t-splitsing in je leven staat, kun je doorgaan zoals je altijd hebt gedaan, maar dan loop je vaak vast. Je hebt ook de keuze om het nieuwe levenssituatie te omarmen (of in ieder geval te accepteren). Dat vraagt om de bereidheid om te veranderen, om een nieuwe aanpak te bedenken. Dan wordt het de start van een nieuwe periode die je veel zou kunnen brengen.Een onwrikbaar geloof dat het leven zinvol is

Een tweede pijler van veerkracht is geloven dat alles wat in je leven gebeurt op de een of andere manier betekenis heeft. Veerkrachtige mensen zijn steeds op zoek naar de zin van zaken en weten die de integreren in hun zelfbeeld en waardering. En dat dit niet altijd makkelijk is, dat snappen we allemaal.

Toen ik jaren geleden ging scheiden, mijn mooie huis vaarwel kon zeggen en helemaal opnieuw moest starten, voelde dat niet als een bijzonder vreugdevolle situatie. Toch ben ik er achteraf als mens enorm door gegroeid en weet ik nu dat het met mijn veerkracht wel goed zit. Als je jong bent getrouwd, raak je min of meer met elkaar vergroeid. Je wordt vervolgens gedwongen jezelf min of meer opnieuw uit te vinden in een nieuwe context.
Als ik terugkijk ben ik achteraf blij met deze leerervaring. Het heeft me als mens op een nieuw pad gezet  en het zelfvertrouwen gegeven om voor mezelf te beginnen.

 

Het vermogen tot improviseren

Kunnen improviseren is de derde pijler van veerkracht. Het betekent dat je durft te experimenteren en uitproberen zonder jezelf steeds af te rekenen op het resultaat. Je realiseert je dat de kracht zit in het proces zelf in plaats van in de uitkomst. Wees bereid om je zoektocht of je aanpak aan te passen. Blijf niet hangen in wat er niet is maar ga aan de slag met wat er wel is.

Kijk naar de mogelijkheden in plaats van je vast te zetten in onmogelijkheden.Succesvolle mensen zijn gericht op groei. Dit betekent dat je jezelf toestaat om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en soms een risico durft te lopen omdat je nieuwe dingen doet.
Maar als je nooit wat probeert, gebeurt er ook niks…

 

Verzamel mensen om je heen die je verder kunnen helpen

Onzekerheden zijn een blijvend onderdeel van het leven in de huidige tijd. Het helpt dan om mensen in je omgeving te verzamelen die je helpen om de juiste stappen te nemen. Mensen die je ondersteunen en adviseren en zonder oordeel een stukje met je mee willen lopen.

Je hebt mensen om je heen nodig waar je je verhaal bij kwijt kunt. Die je kunnen bemoedigen als het even tegenzit en die het met je willen vieren als het goed gaat. Die je kunnen adviseren en een spiegel voor kunnen houden op de juiste momenten. Die je net even dat zetje kunnen geven om nieuwe dingen te durven doen die buiten je comfortzone liggen. Dat geeft je vertrouwen om door te gaan.

Toen ik een klant van mij enthousiast toeriep: “Meid, je hebt echt goud in handen!”, schrok ze zich wild. Want dat wist ze natuurlijk al lang. Maar het idee om daar nu daadwerkelijk mee naar buiten te treden, dat zorgde wel even voor een paar slapeloze nachten. Ze had wel even wat ondersteuning nodig om die stap echt te gaan maken. Maar dat wist ze ook. Dus zorgde ze voor een coach voor zichzelf. Heel verstandig.

Wees eerlijk tegen jezelf als je merkt dat je niet verder komt, en zoek een goede hulp zodat je uit je impasse komt.

Wil je begeleiding in het proces waarbij je jouw kwaliteiten en jouw klant scherp in beeld krijgt en leert jezelf op de kaart te zetten? Mail mij dan. Ik help je graag verder.

Mail naar saskia@depersonalbrandingcoach.nl of bel mij op 06 30 623 555.

Wil je weten hoe sterk jouw merk op dit moment is en waar je mogelijkheden liggen? Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis BrandScan.

blog delen met uw netwerk?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

WIL JIJ REGELMATIG TIPS EN ARTIKELEN ONTVANGEN OVER PERSONAL BRANDING?

Download het stappenplan

Laat je gegevens achter en ontvang het
Personal Branding Stappenplan.

Voornaam E-mailadres Ik ga akkoord met het privacyreglement.